Ο ΡΟΛΟΣ-ΚΛΕΙΔΙ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣFT: Η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά

Ο αποφασιστικός ρόλος ανήκει τώρα στην ΕΚΤ, συμφωνούν
οι αγορές
Το γεγονός ότι το κλίμα έναντι της Ελλάδας έχει βελτιωθεί αισθητά το τελευταίο διάστημα ήλθε να επιβεβαιώσει το χθεσινό editorial των Financial Times, το οποίο αναγνωρίζει την πρόοδο της οικονομίας τόσο στο έλλειμμα όσο και στην ανταγωνιστικότητα, καθώς και την ισχυροποίηση της προοπτικής της εντός του Ευρώ. 

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο άρθρο των FT, η Ελλάδα ήδη έχει κάνει περισσότερα από ό,τι πολλοί θεωρούν για την ανασύνταξη της οικονομίας, υπογραμμίζοντας αφενός τη σαφή πτώση του κόστους εργασίας, αφετέρου την σημαντική μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος, το οποίο «έχει σχεδόν εξαλειφθεί, πριν από τις δαπάνες για τους τόκους εξυπηρέτησης του χρέους». 

Παράλληλα, σύμφωνα με το άρθρο, σε περίπτωση που η Ελλάδα επιτύχει σύντομαπρωτογενές πλεόνασμα «οι πολιτικές για τη διάσωση θα αλλάξουν σημαντικά», ενώ το σημαντικότερο σημείο εντοπίζεται στην επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος. 

Και τούτο, καθώς εάν αυτό συμβεί, σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, τότε ακόμη και μία ενδεχόμενη διακοπή της χρηματοδότησης δεν θα οδηγούσε τη χώρα εκτός Ευρώ, καθώς ακόμη και μια επακόλουθη αναδιάρθρωση χρέους δεν θα ήταν ιδιαιτέρως επώδυνη. 

Κατά την ανάλυση της εφημερίδας, ακόμη και μια χρεοκοπία δεν θα οδηγούσε την ελληνική οικονομία εκτός Ευρώ, καθώς, δεδομένου του πρωτογενούς πλεονάσματος, η επαναφορά του εθνικού νομίσματος δεν θα ήταν πλέον αναγκαία για τη συνέχιση της λειτουργίας του Δημοσίου. 

Το γεγονός είναι ότι αντίστοιχες θέσεις εκπεφρασμένες όχι μόνο από δημοσιογραφικούς κύκλους αλλά και από πολιτικούς παράγοντες σε Ευρώπη και Γερμανία (βλ. χθεσινό editorial Ε.Ζ.) ενισχύουν την άποψη ότι το ρεύμα στο εξωτερικό είναι θετικό για τις προοπτικές της Ελλάδας, όμως ταυτόχρονα ισχύει η ρήση περί… απουσίας δωρεάν γεύματος στην σύγχρονη οικονομία, καθώς μόνιμη επωδό αποτελεί η ανάγκη για «προώθηση των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα». 

Επιπλέον, στην ανάλυση της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας, από τον Michael Hunter, υπό τον τίτλο «Θετικό τεστ για το κλίμα στην Ευρωζώνη» τονίζεται η βελτίωση της στάσης των αγορών έναντι των ιταλικών 10ετών ομολόγων – οι αποδόσεις των οποίων έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάρτιο – γεγονός που ήλθε ως επιστέγασμα της θετικής κινητικότητας σε επίπεδο ευρωπαϊκών ηγεσιών το τελευταίο διάστημα. 

Παράλληλα, στην ανάλυση το γεγονός αυτό εκλαμβάνεται ως συνολική βελτίωση του κλίματος στις αγορές κεφαλαίου της Ευρωζώνης, ενώ τονίζεται με έμφαση ότι τα βλέμματα των αγορών είναι τώρα στραμμένα στους κεντρικούς τραπεζίτες και τις επόμενες κινήσεις τους – με πρώτο τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι

Μάλιστα, αναφέρεται ότι η επόμενη Πέμπτη αποτελεί ημέρα-κλειδί, καθώς για τότε αναμένεται, κατά τους διεθνείς αναλυτές, η ΕΚΤ να ανακοινώσει μέτρα αγοράς κρατικών ομολόγων εκ μέρους της, ένα εργαλείο το οποίο θεωρείται εκ των καθοριστικών για την είσοδο σε αυτό που αρκετοί σε Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες έχουν αποκαλέσει «τελευταία πράξη του δράματος της Ευρωζώνης».     

Τι μας λένε όλα αυτά; Αφενός ότι η Ελλάδα πρέπει τώρα να αδράξει την ευκαιρία και να πείσει ότι είναι μίαχώρα-κλειδί των εξελίξεων της οποίας το μέλλον για λόγους οικονομικούς, ιστορικούς και  γεωπολιτικούς ανήκει στην Ευρωζώνη και στον πυρήνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος – και πως η συζήτηση πρέπει πλέον να αλλάξει επί το ουσιωδέστερον. 

Αφετέρου, ωστόσο, μας κάνουν να αναλογιζόμαστε ότι τώρα που «το καράβι έχει αρχίσει να γυρίζει», κατά τη ρήση του Έλληνα πρωθυπουργού, για να μην προτιμήσουν οι εξαντλημένοι πολίτες να πέσουν με… ανακούφιση στη θάλασσα, πρέπει η κυβέρνηση συνεργασίας να πείσει ότι η χώρα αλλάζει πράγματι σελίδα, επισφραγίζοντας ένα νέο, πειστικό και ειλικρινές «κοινωνικό συμβόλαιο». Και κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να επιτευχθεί εάν δεν εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης και δικαιοσύνης στην κοινωνία. 

Όσο για έντιμους και ικανούς εισαγγελείς, το μόνο βέβαιον ότι η χώρα διαθέτει αρκετούς.     www.elzoni.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»