Σεβασμός των νόμων
Καμία χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί αν οι πολίτες της δεν σέβονται τους νόμους. Η ανοχή των πολιτικών στην ανομία και τη χρήση βίας ως μέσο διαμαρτυρίας έχει φέρει καταστροφικά αποτελέσματα.
Οποιος πολίτης, όποιο συνδικάτο, όποια τοπική κοινωνία πιστεύει ότι έχει «δίκιο» θεωρεί αυτονόητο ότι μπορεί να χρησιμοποιεί βία, να κλείνει δρόμους, στρατόπεδα και εργοστάσια και να μεταβάλλει την Ελλάδα σε ζούγκλα. Τώρα μάλιστα με την οικονομική κρίση και την επικράτηση των άκρων, δεξιών και αριστερών, τα φαινόμενα παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις που απειλούν τη Δημοκρατία, αλλά και το ίδιο το μέλλον της χώρας.
Ορθώς δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως ότι δεν θα ανεχθεί τάγματα εφόδου και η πολιτεία πρέπει να επιδείξει μηδενική ανοχή στην αυθαιρεσία και τη βία. Αλλιώς η Ελλάδα θα κατρακυλήσει ακόμη περισσότερο σε συνθήκες που θα την κάνουν να μοιάζει με τον Λίβανο. Και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε!
Πείτε μας τη γνώμη σας
Σχόλια


Σεβασμός των νόμων = σεβασμός των συμπολιτών μου = σεβασμός στα πάντα. Αυτό δυστυχώς δεν ισχύει στη χώρα μας, τη χώρα της αυθαιρεσίας. Το μόνο που χρειάζεται ο Έλληνας είναι βούρδουλας. Αυτό είναι το δικό μου προσωπικό συμπέρασμα.
Σχολίασε ο/η Κωνσταντίνος | 

Συμφωνώ απολύτως. Όπως και ότι κανένα πανεπιστημιακό κατεστημένο δέν μπορεί να ακυρώνει στην πράξη νόμο για την εκπαιδευτική μεταρύθμιση που πρόσφατα σχετικά είχε ψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηία στη Βουλή και μάλιστα απο την πλειοψηφία των ίδιων βουλευτών που στη σημερινή βουλή τον ακύρωσαν ουσιαστικά.
Σχολίασε ο/η kostas i | 

Στη μαρτυρική μας Πατρίδα το πρόβλημα δεν είναι ο μη σεβασμός των νόμων απ τους Πολίτες. Ο ΄Ελληνας στη συντριπτική πλειονότητα του σέβεται το νόμο και τηρεί τον όρκο "ορκίζομαι να φυλάττω πίστη στη Πατρίδα, υπακοή στο Σύνταγμα και του Νόμους του Κράτους". Πολιτικοί και Πολιτικές που εσκεμμένα ξεχνάνε ότι στα Ελληνικά υπουργός σημαίνει "υπό το έργον" και πρωθυπουργός "πρώτος υπό το έργον" δίνουν το παράδειγμα της μη υπακοής στους Νόμους και στο Σύνταγμα της Χώρας.Πολιτικοί και Πολιτικές που δεν θέλουν να θυμούνται πως "κάθε εξουσία πηγάζει απ το Λαό και υπάρχει υπέρ αυτού και του ΄Εθνους", ότι υπάρχουν για να διακονούν πολίτες και κράτος, στην ουσία γράφουν τους νόμους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και έχουν το θράσος να λένε πως ο ΄Ελληνας δε σέβεται το Νόμο.Πιθανόν και μερικές φορές με εύλογη αγανάκτηση ,να μη σέβεται τη λειτουργία νόμων και θεσμών αφού αποδεικνύεται απ τα πράγματα εντελώς ανάξια.Και ή ανάξια λειτουργία των θεσμών και νόμων είναι η ουσιαστική απειλή για τη Δημοκρατία.Αυτό να γίνει σαφές και κατανοητό απ τους αιρετούς που νομίζουν πως θα αντιμετωπιστούν σαν "ελέω Θεού Πορφυρογέννητοι". Επίσης, τα όποια "Τάγματα Εφόδου" δημιουργούνται για να συμπληρώσουν το κενό ασφάλειας των Πολιτών που κάποιοι επί σειρά ετών τους θέλουν τρομαγμένους και τρομοκρατημένους, άοπλους και υποταγμένους στη βία ενός φαινομένου που το κράτος δημιούργησε και αναφέρομαι στην ανεξέλεγκτη μετανάστευση του κάθε πικραμένου σε ένα τόπο που έγινε σχεδόν τριτοκοσμικός για να γίνεται πάντα το χατίρι επιθετικών πολιτικών μειοψηφιών.΄Οταν η Αστυνομία είναι ανύπαρκτη επικρατεί το δικαίωμα στην άμυνα και αυτοάμυνα.Εντύπωση όμως προκαλεί για άλλη μια φορά η δειλία και ανανδρία πολιτικών και πολιτικής μπροστά στην ανάληψη της ευθύνης τους. ΄Εφεραν τη κρίση με λάθη και παραλείψεις, κόβουν βάρβαρα μισθούς και συντάξεις, συμπεριφέρονται σαν φεουδάρχες προς σκλάβους υπηκόους και έχουν το θράσος να λένε πως απειλείται η Δημοκρατία από "άκρα" που εκείνοι δημιούργησαν.Τέλος, όταν αμφισβητείται επίσημα κάθε τι νόμιμο με την ερώτηση αν είναι και "ηθικό", ο νόμος πάει περίπατο και ανοίγουν οι πόρτες για τις όποιες "ιερές εξετάσεις".Ας υπερασπίσουν τη νομιμότητα πολιτικοί και πολιτικές που την επικαλούνται επιλεκτικά και ...έχει ο Θεός.-
Σχολίασε ο/η Ιωάννης Α. Μελισσείδης | 

Αγαπητέ αρθρογράφε, αγαπητοί σχολιαστές..Το θέμα της τήρησης των νόμων ενός κράτους(νόμιμα ασκούμενης εξουσίας - βίας)είναι πολύ δύσκολο να αναλυθεί σε λίγες γραμμές.Είναι θέμα τόσο ατομικό, όσο και συλλογικό,στα πλαίσια μιας ένωσης, συνειδητής, ανθρώπων που <<υπέγραψαν>> για την συμμετοχή τους σε αυτή, ένα αόρατο αλλά πραγματικό, συμβόλαιο, που κάποιοι εύστοχα,ονόμασαν κοινωνικό.Ο καθένας από αυτούς τους ανθρώπους πρέπει, από την στιγμή που γεννιέται, να μαθαίνει την αξία της συμβίωσης και το πόσο σημαντικό είναι, να τηρούν αυτό το συμβόλαιο. Αν γινόταν αυτό στην Ελλάδα μας, δεν θα μας απασχολούσαν οι περιπτώσεις που αναφέρουν οι συνσχολιαστές του άρθρου και που αποτελούν αποσπασματικό καυτηριασμό, της μη τήρησης του.Μήπως όμως αυτή η τάση της μη τήρησης των κανόνων του συμβολαίου(εν προκειμένω , οι νόμοι του κράτους)δεν είναι παρά ένα φρούτο, που το δέντρο του φυτεύτηκε με έξυπνο τρόπο, την περίοδο του 1981-82,όταν λόγω Παπανδρέου, υπήρξαν τρομακτικές αλλαγές στην κοινωνία μας, επιβλήθηκε ένας τρόπος σκέψης τέτοιος, που θεωρούσε ότι είναι χρέος του κάθε πολίτη, να αμφισβητεί την εξουσία και να την μάχεται με μεθόδους <<τσαμπουκαλίδικες>>,όταν επιβλήθηκε μια επέτειος(17ης Νοεμβρίου) που σύντομα αποτέλεσε το <<λίπασμα>>, με το οποίο έφτασε μετά από τριάντα χρόνια, το φυτό αυτό να γίνει ολόκληρο δέντρο και να κληροδοτήσει σειρά γεννιών (το φρούτο που έιπα παραπάνω) τελείως αλλοτριωμμένων, χωρίς καμία απολύτως αίσθηση, του τι είναι υποχρέωση ενός πολίτη.Είναι σαφές ότι εάν θέλουμε κάτι καλύτερο, θα πρέπει να ξεριζώσουμε αυτό το δέντρο...και αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει πρώτα μέσα στον κάθε ένα από μας.
Σχολίασε ο/η Γρηγόριος Ταραμονλής | 

Κανένας άλλος δεν έχει τόση ανάγκη τους νόμους όσο οι απλοί άνθρωποι .
Όσοι έχουν εξουσία - δύναμη , οικονομική , πολιτική, κοινωνική, στρατιωτική κλπ δεν έχουν ανάγκη.από νόμους.
Το 1843 τις τρεις του Σεπτέμβρη , στρατός και λαός , επαναστάτησαν και ο ΄τότε βασιλιάς αναγκάστηκε να παραχωρήσει Σύνταγμα, δηλαδή νόμους , γιατί μέχρι τότε δεν υπήρχαν .Το σύνταγμα δεν ήταν το καλλίτερο , όμως ήταν μια καλή αρχή .
Η κατάλυση των νόμον δεν είναι επανάσταση είναι πραξικόπημα και οι μεγαλύτεροι αυτό το φρούτο το δοκιμάσαμε πρόσφατα και δεν ήταν ούτε ξινό ούτε γλυκό, ήταν ένα πικρό-ξινό δραστικότατο δηλητήριο.
Πάντως στις Δημοκρατίες ένας κακός νόμος, μπορεί να διορθωθεί . Ακόμη και η ίδια η δημοκρατία μπορεί να αλλάξει .
Το πραξικόπημα το ακολουθεί η βια, ο αυταρχισμός ,η αυθαιρεσία κλπ, με μια λέξη η δικτατορία.
Πως αλλάζουν αυτά τα καθεστώτα ; Μα.... έχομε αρκετά δείγματα στην <<γειτονιά >>μας
Σχολίασε ο/η ανδρεαςσκουλ | 

Δεν ξέρω πώς, αλλά η πλειοψηφία των Ελλήνων έχουν μεγαλώσει να πιστεύουν ότι έχουν μόνο δικαιώματα και όχι υποχρεώσεις. Αυτό πρέπει απλά να σταματήσει και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται χωρίς καμία εξαίρεση.
Σχολίασε ο/η APOSTOLOS | 

Συμπληρωματικά με προηγούμενο σχόλιο επικροτώ απόλυτα τις δηλώσεις και την ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ που επιδεικνύει ο Ν.Δένδιας ,για την οποία τον συγχαίρω.Αλλά...τα ''ταγματα εφόδου '' ασχέτως στολής...αξεσουάρ και όπλων, τα βλέπουμε και τα υφιστάμεθα από ετών,με μόνη διαφορά στο...χρώμα! χρόνια ,τώρα, βλέπουμε τους ευγενείς νέους της ΚΝΕ να παρελαύνουν συντεταγμένα και...θπερήφανα επι κεφαλής διαδηλώσεων του ΚΚΕ ΜΕ ΕΠΩΜΟΥ ΚΑΔΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΛΙΑΡΙΑ !! Και ο κ.Ν.Δ. και οι
εισαγγελείς γνωρίζουν καλά ότι στην περίπτωση αυτή υπάρχει βάναυση ΟΠΛΟΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙΑ ΟΠΛΟΦΟΡΙΑ , την οποία η πολιτεία ΑΝΕΧΕΤΑΙ διαχρονικά και οι εισαγγελείς κάναουν πως δεν βλέπουν τίποτε, παρότι με αυτά τα ΟΠΛΑ επιτίθενται και χτυπούν αστυνομικούς μέχρι να..ξηλωθούν τα μάρμαρα! Τα τάγματα της Χ.Α. ναι μεν είναι απαράδεκτα ,αλλά όχι κενοφανή.Απλά είναι απότοκα της διαχρονικής ανοχής της πολιτείας στα όμοια φαινόμενα που έχουν προηγηθεί ΑΤΙΜΩΡΗΤΊ ! Το χρώμα (κόκκινο ή μαύρο ) δεν ποτελεί...άδεια οπλοφορίας,ούτε ελαφρυντικό.Ο Ν. Δένδιας, ενεργώντας ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ , πρέπειι να ετοιμαστεί για ΔΙΜΕΤΩΠΟ πόλεμο ,να χαλυβδώσει την αποφασιστικότητά του και να στηριχθεί αποφασιστικά !
Σχολίασε ο/η Κ.Ναηλ | 

Υπουργός της κυβέρνησης κύριε, ο κ. Παπαθεοδώρου, είναι από τους πιο προκλητικά διδάξαντες την περιφρόνηση και τη μη εφαρμογή του νόμου. Και επιβραβεύτηκε με υποθργικό θώκο και με κατάργηση του νόμου που δεν συνέφερε τη συντεχνία του! Αυτή η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τους νόμους; Ή οι νόμοι είναι για τον "λαουτζίκο" αλλά όχι για τις άθλιες, διαπλεκόμενες με ποικίλα συμφέροντα συντεχνίες;
Σχολίασε ο/η Γ. Μ. | 

Σύμφωνοι , ο νόμος είναι <<ο πάντων βασιλεύς>> ,ο αναγκαίος όρος για το κράτος δικαίου και την κοινωνική ευταξία. Άρα , τον σεβασμό ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ σε κάθε περίπτωση ,ανεξαίρετα και αποτελεσματικά 'εχει δικαίαωμα ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να επιβάλει το κράτος,ως εκπροσωπόν το κοινωνικό σύνολο. Η τήρηση και εφαρμογή των νόμων ΔΕΝ αποτελεί διακριτική ευχέρεια ούτε των διοικούντων, ούτε των διοικουμένων , αλλά ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝ που εμπίπτει και στη δικαιδοσία του ποινικού νόμου (παράβαση καθήκοντος -απείθεια). Το πρόβλημα της ανυπακοής στους νόμους γίνεται οξύτερο ,με προεκτάσεις και συνέπειες κοινωνικές,οικονομικές κλπ., όταν και όπου οργανώνεται και ''ομαδοποιείται'' η ανυπακοή ,είτε φραστικά είτε στην πράξη καια προσλαμβάνει μορφή και χαρακτηριστικά όχι απλής παράβασης καθήκοντος ,αλλά ανταρσίας!Στην κορυφή των αθρόων παραδειγμάτων υπό την έννοια αυτή τοποθετώ την οργανωμένη, μεθοδευμένη συμπεριφορά των καθηγητών των ΑΕΙ εναντίον και για την μη εφαρμογή του νόμου που ψήφισε η Βουλή με την ψήφο 250 βουλευτών ! Πράξη που πέραν των άλλων εμπεριέχει βαθειά αποστροφή και απαξίωση του κοινοβουλευτισμού!Αν αυτή η συσμπεριφορά δεν συνιστά ΒΑΡΥΤΑΤΗ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ , γιατί οι κύριοι Εισαγγελείς παρέλειψαν την άσκηση ποινικής δίωξης και πειθαρχσικής με το ερώτημα της ΑΠΟΛΥΣΗΣ ; Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται ριζικά με ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ,βάσει της οποίας η φραστική ή έμπρακτη ανυπακοή σε νόμο και η μη συμμόρφωσ σ' αυτόν αποτελει ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ, το οποίο,φυσικά διώκεται αυτεπάγγελτα και συνεπάγεται ως παρεπονμένη ποινή την ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗ, εάν ο δράστης έχει την ιδιότητα του υπαλλήλου !! Πως αλλιώς θα επιβληθεί η τήρηση των νόμων;
ε
Σχολίασε ο/η Κ.Ναηλ | 

Συμφωνώ, είναι αυτονόητο άλλωστε. Δυστυχώς, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου ακόμα και αυτονόητα πράγματα χρειάζονται επεξήγηση. Ως κοινωνία, έχουμε κενό γύρω από τις βασικές αρχές και το κενό αυτό γεμίζει με αυθαίρετες (και τσαπατσούλικες λόγω αγωνίας) θεωρήσεις. Πιστεύω ότι πρέπει να επανέλθουν τα ζητήματα αρχής στο δημόσιο διάλογο, σαν υπενθύμιση στους μεγαλύτερους και εκπαίδευση στους νέους. Ιδιωτικά, όλοι πρέπει να κάνουμε αυτό που νομίζουμε σωστό, αλλά και να είμαστε σε θέση (και να έχουμε και διάθεση) να το υποστηρίζουμε δημόσια. Για καλύτερα αποτελέσματα, καλό θα ήταν οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, δηλ. τα ΜΜΕ, να ασχολούνται ιδιαιτέρως με τέτοια ζητήματα. Το παρόν άρθρο είναι ένα καλό παράδειγμα, ελπίζω να υπάρξουν πολλά παρόμοια. Ακόμα κι αν προβάλλονται θέσεις αμφιλεγόμενες, ο δημόσιος διάλογος και η αντιπαράθεση είναι η μόνη θεραπεία για την απώλεια αρχών.
Σχολίασε ο/η Pateras | 

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc