Γιουνκέρ: Σθεναρά αντίθετος στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ
Αληθινό φίλο της Ελλάδας χαρακτήρισε ο κ. Σαμαράς τον κ. Γιουνκέρ, ενώ ο δεύτερος επεσήμανε τη στήριξή του στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι ανέφερε πως υπάρχει κρίση αξιοπιστίας. Σχετικά με το φλέγον θέμα της επιμήκυνσης σημείωσε πως «θα εξαρτηθεί από την έκθεση της τρόικας».
Αληθινό φίλο της Ελλάδας χαρακτήρισε τον κ. Γιουνκέρ ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ο κ. Γιουνκέρ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή. Του είπα ότι άλλαξαν πολλά και θα αλλάξουν πολλά περισσότερα. Εξήγησα στον κ. Γιουνκέρ ότι έχουμε διευρύνει την ατζέντα των αποκρατικοποιήσεων, τις διαρθρωτικές αλλαγές και θα κλείσουμε με το πακέτο των 11,7 δισ. ευρώ». Συνάμα, έκανε λόγο για αποφασισμένες προσπάθειες στη σύλληψη της φοροδιαφυγής και την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.
Επεσήμανε «τη σημασία στήριξης της επιλογής μας από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης».
«Βαδίζουμε με αποφασιστικότητα στο δρόμο της σταθεροποίησης για να βγούμε από αυτήν την κρίση. Το μόνο που ζητάμε είναι να μπούμε στην ανάπτυξη. Δίνουμε προτεραιότητα στο θέμα της ρευστότητας και αναζητούμε τρόπους να λυθεί το θέμα αυτό. Η χώρα αποφάσισε στις εκλογές να μείνει στο ευρώ και να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού. Είμαστε βέβαιοι ότι εκείνοι που ποντάρουν στην έξοδό μας στο ευρώ θα διαψευστούν με έργα και όχι με λόγια».
Ολοκληρώνοντας, ευχαρίστησε τον κ. Γιουνκέρ για τη στήριξη στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε: «Είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι στην Ελλάδα γιατί αυτή η χώρα είναι βαθιά μέσα στην καρδιά μου. Δεν μπορεί κανείς να κατανοήσει την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα. Η συναντήσή μας με τον πρωθυπουργό ήταν εποικοδομητική και θα συνεχιστεί τις επόμενες ώρες. Πιστεύω ότι έχει αποδειχθεί ότι πραγματικά είμαι φίλος της Ελλάδας. Η Ελλάδα έχει καταβάλει μια τεράστια προσπάθεια και πραγματικά αυτό καταδεικνύει το κουράγιο της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και τις προσπάθειες πολλών έντιμων ανθρώπων. Θα ήθελα να εκφράσω ότι οι Έλληνες πολίτες καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομική εξυγίανση. Θα πρέπει να πω την αλήθεια και είναι ότι η Ελλάδα πάσχει σε επίπεδο αξιοπιστίας, περνά κρίση αξιοπιστίας. Υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να υλοποιηθούν. Πρώτη προτεραιότητα είναι η περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση».
Σχετικά με το φλέγον θέμα της επιμήκυνσης σημείωσε πως «θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την έκθεση της τρόικας». Υποστήριξε ότι «με μία σοβαρή πολιτική μείωσης των ελλειμμάτων, η χώρα μπορεί να υπολογίζει στην καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου» και συμπλήρωσε: «Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να παραλάβει το επόμενο πακέτο».
Έδωσε έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις ιδιωτικοποιήσεις που χρειάζεται η Ελλάδα, ενώ στήριξε τους χαμηλόμισθους τονίζοντας ότι «έχουν υποφέρει πολύ στην Ελλάδα. «Η περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας και αυτό ο ελληνικός λαός πρέπει να το γνωρίζει καθώς το παιχνίδι είναι στα χέρια της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά, τασσόμενος παράλληλα κατά ενός τρίτου πακέτου στήριξης.
Επίσης, υπογράμμισε πως «είναι σθεναρά αντίθετος στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα κάτι τέτοιο και θα σήμαινε τη διακινδύνευση όλων των ευρωπαϊκών οικονομιών. Στέκομαι στο πλευρό της Ελλάδας», ενώ πρόσθεσε πως «όλοι εκείνοι που μιλούν για το ζήτημα προκαλούν ζημιά».
Στη συνάντηση μετείχαν ακόμη ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
«Όχι» σε συνάντηση με ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Γιουνκέρ δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, κατά την επίσκεψή του, αν και, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, υπήρξε σχετικό αίτημα από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κύκλοι του κόμματος εκτιμούν ότι υπήρξε παρέμβαση από τον επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και την κυβέρνηση ώστε να μην γίνει η συνάντηση, και κάνουν λόγο για «ατόπημα» Γιουνκέρ.
Μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρωθυπουργό θα γίνουν επίσημες δηλώσεις, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup θα μεταβεί αμέσως στο Μουσείο της Ακρόπολης όπου ο κ. Σαμαράς θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε «μέγιστη θεσμική απρέπεια και προσβολή της Δημοκρατίας», το γεγονός ότι ο προέδρος του Eurogroup, δεν συμπεριέλαβε στις επαφές του στην Αθήνα συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απευθύνει εδώ και μία εβδομάδα επίσημο αίτημα στον κ. Γιουνκέρ.
Την Παρασκευή και το Σάββατο ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Θα προηγηθεί την Πέμπτη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γάλλου πρόεδρου για το «ελληνικό ζήτημα» .
Αλλάζει το κλίμα στη Γερμανία*Του ανταποκριτή της «Κ» στις Βρυξέλλες, Νίκου Χρυσολωρά
«Εάν με τον όρο παραχωρήσεις εννοούμε περισσότερα χρήματα, η απάντησή μας είναι ξεκάθαρη: όχι. (..) Αλλά πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν προσαρμογές στο πλαίσιο του ήδη υπάρχοντος χρηματοοικονομικού πλαισίου», είπε στην καθημερινή εφημερίδα Die Welt o Michael Meister, νούμερο δύο της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών βουλευτών της Άγκελα Μέρκελ. Δεν αποκλείει μία αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος της καταβολής βοήθειας στην Αθήνα, διευκρινίζοντας ότι «πρόωρες καταβολές θα είναι δυνατές μόνον εάν αποδεικνύεται ότι δεν θα ανοίγουν στο μέλλον νέες οικονομικές τρύπες». Ο ειδικός των δημοσιονομικών θεμάτων της συντηρητικής κοινοβουλευτικής ομάδας, Norbert Barthle, δήλωσε από την πλευρά του στην εφημερίδα Passauer Neuer Presse ότι εάν «οι όροι που τίθενται στην Ελλάδα πρέπει να μείνουν απαράλλακτοι, μπορούν να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις όπως στο επίπεδο των επιτοκίων (που πληρώνει η Αθήνα στους διεθνείς πιστωτές της). Αυτό μπορεί να εξεταστεί». Τέλος, ένας από τους τενόρους του φιλελεύθερου κόμματος FDP, αναφέρθηκε στο πρακτορείο τύπου DPA στη δυνατότητα παραχώρησης επιπρόσθετης προθεσμίας στην Αθήνα για να εκπληρώσει κάποιους μεταρρυθμιστικούς στόχους. « Δεν θα έπρεπε να αποτύχουν τα πάντα εξαιτίας κάποιων ημερών καθυστέρησης. Θα ήταν παράλογο», είπε ο Christian Lindner.
"Χωρίς περαιτέρω βοήθεια η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Erkki Tuomioja. Επίσης, η ΕΚΤ αρνείται ότι επίκειται παρέμβασή της στην αγορά ομολόγων για τη μείωση των επιτοκίων της περιφέρειας. Διαψεύδει σχετικό ρεπορτάζ του Spiegel. Η Μπούντεσμπανκ προειδοποιεί εναντίον περαιτέρω παρεμβάσεων, ο Γιοργκ Άσμουσεν όμως παραμένει στη γραμμή Ντράγκι.
Πέφτουν τα επιτόκια των ισπανικών ομολόγων, αλλά η χρήση της έκτακτης στήριξης ρευστότητας (ELA) από τις ισπανικές τράπεζες αυξήθηκε από 2 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, σε 402 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.
www.kathimerini.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»