ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑHμερομηνία δημοσίευσης28-08-12

Μια σχέση αξίας πολλών δισ. δολαρίων

Αν η πρόσφατη δικαστική διαμάχη μεταξύ Apple και Samsung επεκταθεί θα χάσουν και οι δύοReuters
Λίγες μόλις μέρες μετά την εμφατική ήττα της Samsung Electronics στη νομική διαμάχη για θέματα πατεντών με την ανταγωνίστριά της Apple, οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν θα επηρεάσει το σημαντικότερο μέρος της σχέσης των δύο εταιρειών, καθώς η Samsung αποτελεί τον μοναδικό προμηθευτή της Apple για τα τσιπ που χρησιμοποιεί στο iPhone και το iPad.
Ενδεικτικό είναι ότι την έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Samsung την Κυριακή στη Σεούλ διηύθυναν ο αντιπρόεδρος Κόι Τσι Σιανγκ και ο επικεφαλής του κλάδου κινητής τηλεφωνίας Τζέι Κέι Σιν, και όχι ο διευθύνων σύμβουλος της Samsung Κουόν Ο Χουν, η βασική αρμοδιότητα του οποίου είναι η διαχείριση των δραστηριοτήτων εξαρτημάτων.
Οι αναλυτές εκλαμβάνουν τη συγκεκριμένη κίνηση ως ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της διατήρησης ενός εσωτερικού τείχους προστασίας μεταξύ των δραστηριοτήτων κινητών συσκευών και αυτών του κλάδου εξαρτημάτων.
Η Samsung αναμένεται να ασκήσει έφεση τόσο κατά της απόφασης του δικαστηρίου της Καλιφόρνιας, όσο και της αποζημίωσης του ενός δισ. δολαρίων προς την Apple, για την εκούσια παραβίαση καταχωρισμένων με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας χαρακτηριστικών του iPhone. Ωστόσο, η Samsung δεν επιθυμεί να θέσει σε κίνδυνο τη σύμβαση παροχής εξαρτημάτων με την Apple αξίας πολλών δισ. δολαρίων.
Εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί τον μοναδικό προμηθευτή μικροεπεξεργαστών για τα iPhone και τα iPad, η Samsung προμηθεύει επίσης τα τσιπ μνήμης τύπου DRAM και NAND αλλά και τις οθόνες που χρησιμοποιούνται σε ορισμένες από τις δημοφιλείς συσκευές της Apple. Τα προϊόντα της Samsung αντιστοιχούν στο 26% του κόστους εξαρτημάτων του iPhone, σύμφωνα με τον επικεφαλής σύμβουλο της Samsung Τσαρλς Βερχόβεν.
Οι πωλήσεις εξαρτημάτων της Samsung ενδέχεται να φτάσουν του χρόνου στα 13 δισ. δολάρια, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο 2,2 δισ. δολάρια σε λειτουργικά κέρδη, σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς της Morgan Stanley. Το συγκεκριμένο επίπεδο αντιστοιχεί σχεδόν στο 9% των συνολικών λειτουργικών κερδών του ομίλου για το επόμενο έτος.
Οι εμπειρογνώμονες και οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη σχέση συμβίωσης μεταξύ της Samsung και της Apple είναι τόσο σημαντική που δεν θα ήταν προς το συμφέρον καμιάς εταιρείας να τη θέσει σε κίνδυνο. «Η Apple χρειάζεται τα εξαρτήματα της Samsung για την κατασκευή του iPhone και του iPad. Τελεία και παύλα. Η Samsung αποτελεί τον μοναδικό προμηθευτή της Αpple για τσιπ και χωρίς τη Samsung δεν θα ήταν σε θέση να κατασκευάσει τα συγκεκριμένα προϊόντα» σημειώνει ο αναλυτής της KDB Daewoo Securities στη Σεούλ, Τζέιμς Σονγκ.
«Η Samsung ενδεχομένως να εξετάζει ένα μεγάλο αριθμό επιλογών για να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα που έχει από τις δραστηριότητες εξαρτημάτων της και να εντείνει τις πιέσεις προς την Apple, γεγονός που μάλλον γνωρίζουν καλά οι επικεφαλής της Apple», συμπλήρωσε. Γι’ αυτό τον λόγο, η Samsung κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να φτάσει σε ένα εξωδικαστικό διακανονισμό με την Apple για τα θέματα πατεντών, μια νομική διαμάχη που είχε ξεκινήσει με πρωτοβουλία της Apple λίγο μετά την κυκλοφορία του πρώτου μοντέλου Galaxy της Samsung το 2010.
«Η αρχική μας πρόταση ήταν να διαπραγματευτούμε με την Apple και όχι να καταλήξουμε στο δικαστήριο, δεδομένου ότι αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πελάτες μας» ανέφερε η Samsung σε εσωτερικό σημείωμα προς τους εργαζομένους της. «Ωστόσο, η Apple αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά και συνεπώς δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να καταθέσουμε και εμείς με τη σειρά μας μήνυση». Σημειώνεται ότι η μετοχή της Samsung ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με απώλειες άνω του 7%, περιορίζοντας έτσι τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας κατά 12 δισ. δολάρια. Στον αντίποδα, η μετοχή της Apple ανήλθε στο νέο ιστορικό ρεκόρ των 680,87 δολαρίων.             kathimerini.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»