Πολιτική

H Κίνα εξαίρει το ρόλο της Γερμανίας

Τέσσερις συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας ύψους τριών δις δολαρίων υπεγράφησαν στο πλαίσιο της επίσκεψης της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Κίνα.
Παρουσία της Α. Μέρκελ και του κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Ζιαμπάο η ευρωπαϊκή Airbus υπέγραψε συμφωνία ύψους 1,6 δις δολαρίων για την παράταση της τελικής συναρμολόγησης αεροσκαφών Airbus στο Τιαντζίν και πέραν του 2016. H Airbus διασφάλισε και συμφωνία για την πώληση 50 νέων αεροσκαφών, συνολικής αξίας 3,5 δις δολαρίων.

Η δεύτερη συμφωνία ύψους 1,3 δις με τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό ZTE, αφορά στην επέκταση των ευρυζωνικών δικτύων. Οι υπόλοιπες δυο αφορούν ένα νέο εργοστάσιο της Volkswagen καθώς και την τελική συναρμολόγηση του ευρωπαϊκού ελικοπτέρου Eurocopter.

Την ίδια ώρα Κίνα και Γερμανία προχωρούν σε εμβάθυνση της συνεργασίας τους στους τομείς της ενέργειας, της ιατρικής, της έρευνας αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και του κλίματος με την υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών και συμβάσεων.

Σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση Μέρκελ – Ζιαμπάο, η Κίνα εξαίρει «το ρόλο της Γερμανίας στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και τα εκτεταμένα μέτρα που έλαβαν οι χώρες της ΕΕ». Στον αντίποδα, η Γερμανία χαιρετίζει την εποικοδομητική στάση της Κίνας, την συνεισφορά της στην αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και την προθυμία της να συνεχίζει να στηρίζει την ευρωπαϊκή εμβάθυνση.

Με 7 υπουργούς η Μέρκελ στο Πεκίνο
Η Α. Μέρκελ έγινε δεκτή με στρατιωτικές τιμές
Η Α. Μέρκελ συνοδεύεται από το μισό της υπουργικό συμβούλιο, μεταξύ των οποίων οι υπ. Οικονομικών και Οικονομίας Σόιμπλε και Ρέσλερ αλλά και ο υπ. Εξωτερικών Βεστερβέλλε, υφυπουργoί και εκπροσώποι της γερμανικής οικονομίας. Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων πρόκειται για τη μεγαλύτερη γερμανική αντιπροσωπεία που έχει επισκεφθεί ποτέ το Πεκίνο.

Οι πρώτες γερμανοκινεζικές διαβουλεύσεις έλαβαν χώρα πέρσι στο Βερολίνο. Μαζί με τις Γαλλία, Πολωνία, Ιταλία, Ισπανία, Ισραήλ, Ινδία και Ρωσία, η Κίνα ανήκει στον κύκλο των λίγων χωρών με τις οποίες το Βερολίνο διατηρεί τακτικές διαβουλεύσεις. Οι γερμανοκινεζικές διαβουλεύσεις επρόκειτο να γίνουν το 2013, ωστόσο μετατέθηκαν τελικά νωρίτερα έπειτα από την παράκληση του Γ. Ζιαμπάο, λόγω αλλαγών στην κινεζική πολιτική ηγεσία.


dpa, rtrd, dapd, Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Γιάννης Παπαδημητρίου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc