Πέθανε ο θρυλικός αστροναύτης Nιλ Αρμστρονγκ

 Πέθανε ο θρυλικός αστροναύτης Nιλ Αρμστρονγκ
Σε ηλικία 82 ετών, έφυγε από τη ζωή ο Αμερικανός αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος που στις 21 Ιουλίου του 1969 πάτησε το πόδι του στη Σελήνη. Πριν από λίγες μέρες είχε υποβληθεί σεεπέμβαση μπαί – πας για τη θεραπεία φραγμένων αρτηριών. Ο Άρμστρονγκ, επικεφαλής της αποστολής Απόλλων 11 ήταν ένας αληθινός θρύλος. Τα πρώτα βήματα του στη Σελήνη εκείνον τον Ιούλιο του 69 είχαν παρακολουθήσει εκατομμύρια άνθρωποι από όλον τον κόσμο. Τα λόγια που είχε πει, περιγράφοντας το σπουδαίο επίτευγμα, ανεξίτηλα στη μνήμη της ανθρωπότητας. «Ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα γιγαντιαίο άλμα για την ανθρωπότητα (That's one small step for (a) man, one giant leap for mankind )»

Από τη Σελήνη .... στο Πανεπιστήμιο

Η αποστολή Apollo 11 ήταν και η τελευταία του στο διάστημα.
Την επόμενη χρονιά, του προσφέρθηκε του αναπληρωτή διοικητή σε θέματα αεροναυπηγικής στη NASA
Ένα χρόνο όμως μετά, άλλαξε πορεία και έγινε καθηγητής Μηχανικής στο πανεπιστήμιο του Cincinnati όπου και ζούσε με την σύζυγό του Carol.
O Αρμστρονγκ, γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου του 1930 στο Οχάιο. Η αγάπη του να πιλοτάρει ξεκίνησε από νωρίς.
Έμαθε πρώτα να πετάει και μετά να οδηγεί. Σε ηλικία 16 ετών είχε πάρει άδεια πιλότου!
Σπούδασε Μηχανική στο Πανεπιστήμιο του Purdue το 1947 αλλά διέκοψε τις σπουδές του για να πολεμήσει στην Κορέα.
To 1962 ήταν ένας από αυτούς που επιλέχθηκαν από την NASA γα να εκπαιδευθεί σε πρόγραμμα εξερεύνησης του διαστήματος.
Η αποστολή Apollo 11 εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στις 16 Ιουλίου του 1969. Στο πλήρωμα μαζί με τον Άρμστρονγκ, ήταν επίσης οι Μπαζ Ολντριν και Μάικλ Κόλλινς.          ERT.GR      

Comments

lornion said…
Αναθυμήθηκα την πατησιά πάνω στο φεγγάρι , το αποτύπωμα της αρβύλας του, τούς βηματισμούς γύρω, το στήσιμο της αμερικανικής σημαίας, τις κινήσεις του ίδιου και του συντρόφου του στην περισυλλογή σεληνιακού υλικού και επίσης το ξάφνιασμα την όλης ανθρωπότητας για το βήμα του ανθρώπου στη γνώση του σύμπαντος. Ητανε ο αθλος του 20ου αιώνα.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»