ΠOΛITIKHHμερομηνία δημοσίευσης17-08-12
Πυρετώδης γύρος διαβουλεύσεων των ηγετών της Ε.Ε.
Reuters
Καθώς η θερινή ραστώνη οδεύει προς το τέλος της μαζί με τον μήνα των διακοπών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους και ετοιμάζονται για έναν πυρετώδη γύρο διαβουλεύσεων και διπλωματικών επαφών ενόψει του κρισιμότερου ίσως μήνα για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης και την επιβίωση του ευρώ.
Με πρόθεση να προωθήσει το αίτημά του για επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο όπου θα συναντηθεί στις 24 Αυγούστου με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Θα έχει προηγηθεί στις 23 Αυγούστου η συνάντηση των ηγετών των δύο ισχυρότερων ευρωπαϊκών οικονομιών και ακόμη μία ημέρα νωρίτερα η επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, στην Αθήνα. Μολονότι ο κ. Γιουνκέρ δεν αναμένεται να αναλάβει επισήμως ρόλο στη διαπραγμάτευση του Ελληνα πρωθυπουργού, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ανεπισήμως πως από τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά θα κριθεί το κατά πόσον υπάρχουν περιθώρια να διευκολυνθεί η ελληνική κυβέρνηση.
Στο μεταξύ, η κ. Μέρκελ βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στον Καναδά, τον οποίο εκθείασε χθες ως πρότυπο δημοσιονομικής πειθαρχίας για την Ευρώπη και προγραμματίζει να συναντηθεί τον Σεπτέμβριο με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι. Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, προτίθεται, άλλωστε, να μεταβεί στο Βερολίνο πριν από το τέλος Αυγούστου. Σε μια προσπάθεια να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους σε ενιαίο μέτωπο, οι ηγέτες της τρίτης και της τέταρτης οικονομίας της Ευρωζώνης αναμένεται να έχουν διμερή συνάντηση τον Σεπτέμβριο.
Για την Αθήνα ο διπλωματικός πυρετός θα αρχίσει να ανεβαίνει στις 27 Αυγούστου, οπότε καταφθάνει τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, σύμφωνα με το υφιστάμενο πρόγραμμα. Οι επικεφαλής της τρόικας καταφθάνουν στις 3 Σεπτεμβρίου, μόλις τρεις ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που στις 6 Σεπτεμβρίου ενδέχεται να ανακοινώσει πώς ακριβώς θα παρέμβει στις αγορές ομολόγων αν της ζητηθεί. Στο μεταξύ, οι αγορές θα καραδοκούν για οποιαδήποτε ένδειξη διαμάχης στους κόλπους της ΕΚΤ δεδομένου ότι ήδη ο πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, έχει διατυπώσει ανοιχτά τις διαφωνίες του με τα σχέδια του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για στήριξη της Ισπανίας και της Ιταλίας με νέες αγορές ομολόγων υπό σκληρούς, βέβαια, όρους. Η πλέον καθοριστική ημέρα για την πορεία που θα πάρουν τα πράγματα στην Ευρωζώνη θα είναι έξι ημέρες αργότερα, στις 12 Σεπτεμβρίου, καθώς τότε έχει προγραμματίσει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης να αποφανθεί σχετικά με τη συνταγματικότητα του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM). Πριν από την επίμαχη αυτή απόφαση η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε επικύρωση του ESΜ. Η πιθανότητα μιας αρνητικής ετυμηγορίας θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα όσα σχέδια έχουν ώς τώρα δρομολογηθεί συμπεριλαμβανομένου εκείνου του προέδρου της ΕΚΤ που έθεσε ως όριο για την παρέμβαση της τράπεζας στις αγορές ισπανικών και ιταλικών ομολόγων την προσφυγή της ενδιαφερόμενης χώρας στον μηχανισμό.
Για την ίδια ημέρα άλλωστε, τη 12η Σεπτεμβρίου, έχουν προγραμματισθεί οι βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία, μια χώρα που ώς τώρα έχει επιδείξει σκληρή στάση προς την Ελλάδα και μια ανατροπή στο πολιτικό της σκηνικό ενδέχεται να έχει επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τη συναίνεση στην Ευρωζώνη. Θα ακολουθήσει στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο, ενώ ενδέχεται να έχει προηγηθεί απόφαση της τρόικας για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Και ώς τότε δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει να έχει προηγηθεί προσφυγή της Ισπανίας στον μηχανισμό για πλήρες πακέτο στήριξης.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc