νέα πρότυπα -καθημερινή

Νέα πρότυπα
Tου Αλεξη Παπαχελα
Το κρισιμότερο ερώτημα που δεν έχει ακόμη απαντηθεί είναι τι μπορεί να παράγει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια για να ξαναμπεί σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ποια είναι τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες χώρες και ποιοι τομείς θα παίξουν τον «ηγετικό» ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία; Εκατοντάδες εκθέσεις έχουν γραφτεί γι’ αυτό το θέμα από think tanks, εταιρείες μελετών κ.ά. οι οποίες είτε κλειδώθηκαν σε συρτάρια υπουργών είτε αγνοήθηκαν με το πάγιο επιχείρημα «αυτά δεν γίνονται...» ή «άντε τώρα να τα κάνεις αυτά στην Ελλάδα».
Πρέπει, λοιπόν, να συμφωνήσουμε ως χώρα ποιους τομείς είμαστε διατεθειμένοι να χαρακτηρίσουμε στρατηγικούς και κατόπιν να βρούμε πρακτικούς τρόπους να τους βοηθήσουμε. Οχι, βέβαια, με επιδοτήσεις και διάφορα παρόμοια κόλπα τα οποία μετέτρεψαν πολλούς επιχειρηματίες σε (πλούσια) κρατικοδίαιτα παράσιτα. Πρέπει να βρεθούν άλλα εργαλεία, όπως είναι οι φοροαπαλλαγές. Το κυριότερο, όμως, είναι αυτό που μου είχε πει κάποτε ένας δυναμικός, μικρός παραγωγός τροφίμων από την Καλαμάτα: «Θέλουμε το κράτος να μην μπαίνει στα πόδια μας, να μας αφήσει να κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς εμπόδια».
Κρίσιμος θα είναι και ο ρόλος των τραπεζών εάν θέλουμε ανάπτυξη. Μέχρι τώρα οι ελληνικές τράπεζες απέφευγαν το ρίσκο ή μάλλον απέφευγαν το ρίσκο των μη γνωστών ή «κολλητών». Χρηματοδοτούσαν, και μάλιστα σε παράλογο βαθμό μερικές φορές, επιχειρήσεις γνωστών τους έστω και αν ήταν εμφανές ότι δεν υπήρχε κανένα σοβαρό επιχειρηματικό σχέδιο. Στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ η λογική της χρηματοδότησης καινούργιων επιχειρήσεων από νέους ανθρώπους που μπορεί να έχουν μια καλή ιδέα, αλλά χρειάζονται το αρχικό κεφάλαιο. Είναι κρίμα, γιατί η χώρα μας έχει μορφωμένα νέα παιδιά με ιδέες και δημιουργικότητα που θα μπορούσαν να κάνουν πολλά. Σε αρκετές, μάλιστα, περιπτώσεις τα ποσά που χρειάζονται είναι μικρά και η εν δυνάμει απόδοση για έναν επενδυτή τεράστια.
Το επιχειρηματικό ήθος και η έννοια της ανάληψης σοβαρών ρίσκων αντικαταστάθηκε είτε από τη σιγουριά των επιδοτήσεων είτε από τον συγχρωτισμό τραπεζών και ενός πολύ περιορισμένου κύκλου επιχειρηματιών.
Χωρίς, όμως, αμφιβολία πρέπει όλοι να αλλάξουμε μυαλά αν θέλουμε ανάπτυξη και νέες επενδύσεις. Οσο επικρατεί η λογική σε τοπικές κοινωνίες, στα μέσα ενημέρωσης και σε ένα κομμάτι του πολιτικού κόσμου που λέει ότι «όποιος κάνει για να κερδίσει κλέβει τους υπόλοιπους» δεν θα πάμε ποτέ μπροστά. Είναι απίστευτο πώς ανεχόμαστε τη μικρολαμογιά, τις αυθαιρεσίες των «μικρομεσαίων» αλλά περιμένουμε πάντοτε «στη γωνία» ένα σοβαρό επιχειρηματία για να τον κατηγορήσουμε με την παραμικρή αφορμή. Πίσω από τις δήθεν περιβαλλοντολογικές ή άλλες ευαισθησίες κρύβεται πολλές φορές φθόνος, μιζέρια και η παραδοσιακή νεοελληνική αδράνεια.
Η επιχειρηματικότητα έχει δυσφημηθεί στην Ελλάδα. Δεν ήταν εντελώς άδικο αυτό βέβαια. Τα πάλαι ποτέ «γκλαμουράτα» περιοδικά υπερπρόβαλλαν ως επιτυχημένο μοντέλο νεοέλληνα επιχειρηματία εκείνον που ζούσε από το κράτος, έκλεβε τους μετόχους του και εξαφάνιζε τα χρήματα που αντλούσε από το χρηματιστήριο. Από την άλλη, όμως, έχουμε πολλά παραδείγματα επιχειρηματιών και τραπεζιτών που δούλεψαν σκληρά, πήραν τα ρίσκα τους και -παρά τα όποια προβλήματα- πέτυχαν σε μια πολύ δύσκολη χώρα. Τώρα ήλθε η ώρα να τους αναδείξουμε ως πρότυπα για την επόμενη ημέρα. Τέτοιους ανθρώπους θέλουμε στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή, την υψηλή τεχνολογία και όπου αλλού θα κριθεί ότι η χώρα μπορεί να ανταγωνισθεί διεθνώς. Ενα είναι βέβαιο: η Ελλάδα έχει πολλούς ανθρώπους με ταλέντο, όρεξη για δουλειά και φιλοδοξίες. Αν εμείς όλοι και, το κυριότερο, το κράτος τους αφήσουμε να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους, η Ελλάδα θα μπορούσε σε λίγα χρόνια να έχει εντελώς άλλη όψη. Στο χέρι μας είναι.
Πείτε μας τη γνώμη σας
Σχόλια


Η ερωτηση αυτη ειναι τυπικη της Σοβιετικης κληρονομιας και νοοτροπιας του Ελληνα Δημοσιο(ο,τιδηποτε)γραφου.
Αφηστε ελευθερο το επιχειριματικο δαιμονιο αυτων που θελουν και νομιζουν οτι ξερουν να περνουν ρισκο και εφηστε τους να το παρουν χωρις προτιμισεις και προκαταλιψεις. Απλως να φυγετε απο τη μεση για να κανουν τη δουλια τους και να παρουν τα κερδη η τις χασουρες. Απλες διαδικασιες χωρις πολυπλοκοτητες.
Ποτε θα μαθετε να ζητε χωρις κρατος και κεντρικα καευθηνομενη οικονομια.
Μου φαινεται οτι δεν εχετε καταλαβει ακομη απο που προερχονται ολα τα προβληματα που μαστγωνουν τη νεοελληνικη κοινωνια!
Σχολίασε ο/η FreeSpirit | 

Διαβάστε τις συμφωνίες, συμβάσεις, κλπ. της Ε.Ε., πράγματα τα οποία υπογράφαμε ήδη από τη δεκαετία του 80, και μετά θα δείτε τι μας επιτρέπεται να παράξουμε και με τι να αναπτυχθούμε. Τα αυθεντικά κείμενα θα τα βρείτε πανεύκολα στις ιστοσελίδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και προ παντός του EUR-Lex. Είναι πολλά τα άτιμα, αλλά ίσως να είναι καιρός να αρχίσουμε να διαβάζουμε αντί να ερμηνεύουμε δια της ονειροπώλησης περί του "τι θα έπρεπε να είναι η Ευρώπη" κλπ. κλπ., και να μπερδεύουμε τα όνειρά μας με την σκληρή πραγματικότητα του κλάμπ αυτού.
Σχολίασε ο/η Ένας αναγνώστης | 

Τι μπορεί να παράγει η Ελλάδα , καλή ερώτηση , προσωρινά τίποτα , μακροπρόθεσμα κατά την άποψη μόνο ο αγροτικός τομέας και μετά από σοβαρή οικονομοτεχνική μελέτη θα μπορούσε το κράτος να οργανώσει- βοηθήσει τους αγρότες να εντοπίσουν τους σωστούς τρόπους παραγωγής και φυσικά προώθησης των προϊόντων μας . Με επόμενο βήμα χωροθέτηση στην επαρχία χώρους για εργοστάσια – μεταποίησης των προϊόντων και φυσικά για να πετύχουν όλα αυτά θα πρέπεί να πετύχεις το Made in Greece κάτι που ακούγεται σαν ανέκδοτο σήμερα. Κάθε επαγγελματίας που δραστηριοποιείται γνωρίζει καλά ότι καλυτέρα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα , σήμερα δυστυχώς δεν έχουμε όνομά και για να αλλάξει αυτό πρέπει να πέράσει πολύς χρόνος και να κάτσει η στάχτη .
Σχολίασε ο/η chris | 

Ενα άρθρο που βάζει με λίγες γραμμές όλα τα θέματα που αποτέλεσαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας και φθάσαμε στην χρεοκοπία . Κατ αρχήν η αιτία όλων των κακών είναι ο τεράστιος δημόσιος τομέας που δημιούργησε ο μακαρίτης ο Κ.Καραμανλής με τον αείμνηστο Παπαλήγούρα αυτοί εθνικοποίησαν απο τα λεωφορεία μέχρι τα ναυπηγεία και όλες τις τράπεζες δεν τον οργάνωσαν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια όπως οι Σκανδιναβοί αλλά τον άφησαν ανοργάνωτο στην τύχη του σαν τον Σοβιετικό .Η "αριστερή ιδεολογία" της μεταπολίτευσης με το ΠΑΣΟΚ να συναγώνιζεται το ΚΚΕ ,Συνασπισμούς κ.λ.π δημιούργησε όλες τις νοοτροπίες που περιγράφεται ότι " όποιος κάνει κάτι για να κερδίσει κλέβει τους υπόλοιπους " και ότι οι επιχειρηματίες έιναι "ολοι κλέφτες " και η επιχειρηματικότητα είναι οργανωμένη απάτη . Ακόμη και οτι ο δημόσιος τομέας μεταφέρει τα κέρδη του στους ανύπαρκτους επιχειρηματίες και στον ιδιωτικό τομέα , επομένως όποιος κλέβει το κράτος κάνει καλό και βοηθά την " παγκόσμια επανάσταση της αριστεράς και της προόδου ". Ιστορικά όλα αυτά μπορούν να επιβεβαιωθούν εάν κάποιος συγκρινει οικονομικά την Ελλάδα του 1974 με την Χιλή και Ν.Κορέα του 1974 . Με πιο τρόπο θα αναπτυχθεί η χώρα έπειτα απο την οικονομική καταστροφή που έπαθε ; Πρέπει να αλλάξουν οι θεσμοί αυτοί θα αλλάξουν και τις νοοτροπίες . Σε ένα άρθρο πριν απο μερικές μέρες ο κος Μπουτάρης δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε το προφανές ότι μόνο δύο δρόμοι υπάρχουν . Ο ένας έιναι μισθοί Βουλγαρίας και μάλιστα είπε ότι οι Ελληνες επιχειρηματίες μπορούν πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά να το χειρισθούν διότι αυτοί το έχουν δουλεψει στην Βουλγαρία όταν έφευγαν απο την Ελλάδα . Ο δεύτερος τρόπος έιναι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Ισραήλ και της Φινλανδίας ,δηλαδή να παράγουμε έρευνα και τεχνολογία όπως το Ισραήλ το οποίο είναι η χώρα των σταρτ απ εταιρειών . Δηλαδή τρομερά Πανεπιστήμια που παράγουν έρευνα , venture capital ,εταιρείες χρηματοδότησης στις οποίες συμμετέχει το κράτος επισφαλών επενδύσεων ,ο οποίες χρηματοδοτούν παρα πολλές εταιρείες οι οποίες μετατρέπουν την έρευνα σε εφαρμογές οι οποίες πωλούνται στηνν ιατρική στα φάρμακα στη ρομποτική στους εξοπλισμούς . Το Ισραήλ συναγωνίζεται τις ΗΠΑ και η Φινλανδία ανέκαμψε απο την κρίση του 1990 χάρις στην τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων(νοκια)
Σχολίασε ο/η ΔΑΝΑΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ | 

Eime monimos katoikos eksoterikou. Efxaristo gia tin efkeria pou mou dinete.
Teleftea ekana diakopes me tin oikogenia ston Schinia (Marathona).
Den eine dinaton i Ellada na eisagi poulerika apo tin Ukraine, oporokipeftika apo tin Egipto...ke sinxronos ola ta super markets na eine gemata apo eisagomena proionta
pou tha mporoun me megali epitixia na ta PARAGOUME stin Ellada.
Akoma ke i kipouri tou Hotel pou emina me tin oikogenia mou DEN ITAN ellines.
To kratos mas plirofori oti i anergia eine peripou 22%. DEN EINE ALITHIA! Dekades xiliades alvanon, pakistanon, indon, ergazonte se doulies opou i ellines tis theoroun ipotimitikes, kai etsi i ellines apo paragogi eginan katanalotes. BRAVO MAS!!!!
Σχολίασε ο/η Stefanos Koutavas | 

"....τι μπορεί να παράγει η Ελλάδα". Μα καλά, εδώ θα δώσουν, λέει, outsourcinrg εργασίες του δημοσίου, αντί να βάλουν τάξη σε αυτό. Ο τρίτος βέβαια θα επιλεγεί με διεθνή διαγωνισμό!!! σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τα υπόλοιπα είναι σε όλους κατανοητά. Βέβαια θα επιβαρυνθεί το κόστος με το 23% του ΦΠΑ και επομένως νέες περικοπές γιατί το κόστος του δημοσίου είναι υψηλό. Μη ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τα μνημόνια και τους διοικούντες, τα έξοδα μόνο κοιτάμε. Με τα έσοδα θα ασχοληθούν όταν πουλήσουν όλη την Ελλάδα σε τιμή ενδεικτική.
Το ερώτημα, κατά τη γνώμη μου, είναι τι θα μας αφήσουν να παράγουμε. Το τι μπορεί να παράγουμε εύκολα προκύπτει αν κοιτάξουμε στην πριν Ευρώ και ΕΕ εποχή.
Μήπως θυμάται κανείς ότι η ελληνική πολιτεία, με οδηγίες βέβαια της ΕΕ, επιδοτούσε επιχειρήσεις για να επενδύσουν σε χώρες, στους μισθούς των οποίων θέλουν μας οδηγήσουν;
Μετά, σε όσους ρομαντικούς επιχειρηματίες έμειναν εδώ επέβαλαν φορολογία 45% στα κέρδη και έκτακτες εισφορές επί του τζίρου, δηλαδή έχεις δεν έχεις κέρδος πλήρωνε για τη δόξα του δημοσίου μηχανισμού, αλλά μη ξεχνάμε και την εξυπηρέτηση των αλλοδαπών. Αυτά επιτάσσουν στην Ελλάδα. Οι κυβερνώντες, χθεσινοί και σημερινοί, τις οδηγίες που έρχονται "εξ ουρανού" ακολουθούν. Για αυτό κ. Παπαχελά όποια πρόταση πάει στα σκουπίδια.
Σχολίασε ο/η ΕΝΚ | 

Το να ξεβολέψεις όλη αυτή την ελληνική πραγματικότητα του δημοσίου, που είναι εχθρική σε κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν γίνεται απο την μια ημέρα στην άλλη.
Αλλά ΓΙΑΤΙ να μπει ο κάθε ένας νέος στην διαδιακασία να κάνει δική του μονάδα παραγωγής (του οτιδηποτε παραγώμενου προϊόντος) όταν, όπως όλοι ξέρουμε, το να ξεκινήσει, λειτουργήσει και διαχειριστεί την μονάδα του, είναι απο μόνο του μια full-time εργασία και μάλιστα ανθυγειινή?
Όσο αφορά το ίδιο το ερώτημα, δεν θέλει και πολύ κόπο...ας δούμε τι καταναλώνουμε, το οποίο το παράγαμε κάποτε, και με βάση τις "οδηγίες" της Ε.Ε το καταργήσαμε, π.χ ζάχαρη....γιατί να κλείσουμε σαν χώρα τόσα πολλά εργοστάσια ζαχάρεως και να εισάγουμε ζάχαρη απο την Γερμανία? (Γερμανία?)
Ή να δούμε λίγο τα εμπορικά ισοζύγια για να πάρουμε μερικά μαθήματα χωρίς να δαπανήσουμε (όλοι μαζί τα τρώμε) ένα σκασμό λεφτά για νέες μελέτες...Εισάγουμε το 83,5% του μοσχαρίσιου κρέατος που καταναλώνουμε!!! Εισάγουμε το 61% του αγελαδινού γάλακτος που πίνουμε κάθε μέρα...
Η να μην πιάσουμε το θέμα της ενέργειας...σαν αντίμετρο της μη αύξησης των ΑΠΕ στους λογαριασμούς μας απο την ΔΕΗ, έκοψαν απο €0,49 σε €0,25 την κιλοβατώρα για τις νέες φωτοβολταικές στέγες για το ρεύμα που θα παρήγαν και θα χρησιμοποιούσε η ΔΕΗ, ενώ θα μπορούσαν να το συνεχίσουν και απλά να μην το χρησιμοποιήσουν και να το πουλήσουν έξω σαν ρεύμα (που το κάνουν έτσι και αλλιώς ήδη)...
Για να μπορέσουμε να πάρουμε (σαν κράτος) καλύτερες αποφάσεις για το θέμα αυτό, θα πρέπει να βάλουμε σε θέσεις κλειδιά (υπουργούς, γενικούς γραμματείς, δεκο, κλπ) απλούς επιχειρηματίες. Όπως παλαιότερα, ο κάθε πρωθυπουργός καλούσε να γίνουν βουλευτές αλλά και εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, απλούς και αποδεδειγμένα αποδοτικούς και επιτυχημένους επιχειρηματίες. (το ερώτημα είναι γιατί να αφήσει ο χ επιχερηματίας την εταιρία του και να εμπλακεί σε ένα τέτοιο σύστημα...δεν γνωρίζω την απάντηση).
Δημήτρης.
Σχολίασε ο/η Dimitris | 

Το παραγωγικό πρότυπο της χώρας ξεκινά από εκείνο του κάθε Έλληνα πολίτη. Που πήγε το γνωστό επιχειρηματικό πνεύμα, που χαρακτήριζε τους Έλληνες; Μήπως αυτό είχε αντικατασταθεί με το διορισμό στο δημόσιο; Μήπως η σιγουριά μιας θέσης εργασίας έχει αντικαταστήσει τη θέληση και την όρεξη για εργασία υπό καθεστώς αβεβαιότητας, γεγονός που είναι η ωμή πραγματικότητα σε κάθε χώρα εκτός της Ελλάδος;
Σχολίασε ο/η ΤΖΑΓΚΑΡΟΥΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ | 

Οπως πριν από μερικά χρόνια η ίδια η Βουλή κατέβαλε ενα εκατομμύριο ευρώ για να κάνει ιστοσελίδα στο διαδίκτυο και την ακολουθούσαν ενας, ενας οι Δήμοι και οι οργανισμοί, σήμερα βρήκανε αλλη φάμπρικα. Γεμίζει η Διαύγεια αναθέσεις και διαγωνισμούς των 50, 70, 80 και 100 χιλιάδων ευρώ για να ανοίξουν λογαριασμούς στο face book και στο twitter.
Τι είχες Γιάννη, τι ειχα πάντα. Οταν τη χώρα την λυμαίνονται οi ίδιες συμμορίες στη δημόσια διοίκηση και στις γειτονιές, όταν δεν υπάρχει όραμα, όταν το ίδιο πολιτικό προσωπικό που την οδήγησε στην απαξίωση, τη διαφθορά, το αλαλούμ της νομοθεσίας, την ανυπαρξία δικαιοσύνης βρίσκεται ακόμα στο τιμόνι της χώρας, εσείς μιλάτε για επενδύσεις ?
Σχολίασε ο/η ΝΙΚΟΣ ΒΕΤΣΟΣ | 

Πριν ψάξουμε να βρούμε τι μπορούμε να παράγουμε, θα πρέπει να πάψουμε να λέμε "δεν γίνονται αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα". Αν δεν αλλάξει η ελληνική νοοτροπία δεν πάμε πουθενά.
Σχολίασε ο/η Λυκογιάννης | 

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»