Επισκόπηση τύπου

«Η αλλαγή του κυρίου Σαμαρά»

Τη στροφή στην πολιτική στρατηγική του Α. Σαμαρά σχολιάζει η εφημερίδα Handelsblatt. Οι FTD δημοσιεύoυν έρευνα που δείχνει ότι οι μεταρρυθμίσεις στις χώρες της κρίσης αποδίδουν.
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται στην αλλαγή στάσης του Αντώνη Σαμαρά σημειώνοντας ότι εμφανίζεται σήμερα –σε αντίθεση με την περίοδο κατά την οποία βρισκόταν στην αντιπολίτευση- ως μεταρρυθμιστής. «Με επιτυχία», επισημαίνει η εφημερίδα καθώς, όπως λέει, «οι πιθανότητες της Ελλάδας να παραμείνει στην ευρωζώνη αυξήθηκαν. (…) Μετά το διάλειμμα του καλοκαιριού», σημειώνει το δημοσίευμα, «οι πιστωτές της Ελλάδας βλέπουν ξαφνικά έναν εντελώς διαφορετικό Σαμαρά».
Η εξέλιξή του σε μεταρρυθμιστή, ενώ νωρίτερα έθετε εμπόδια, είναι «πραγματικά εντυπωσιακή», όπως δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης στη Handelsblatt, ο οποίος αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στην πρόσφατη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα, ενώ αναφέρθηκε στην ικανότητά του να επιβάλλεται πολιτικά, κάτι που τον διαφοροποιεί, όπως είπε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, από τον προκάτοχό του, Λουκά Παπαδήμο.
Σημάδια ανάκαμψης στις χώρες της κρίσης
Η Handelsblatt σχολιάζει ότι «ο Σαμαράς ομαλοποίησε και πάλι το έδαφος –και στο Βερολίνο- Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί πλέον θέμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό». Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι «ο Σαμαράς ασφαλώς συνέβαλε με την πειθώ του στην αλλαγή των πολιτικών διαθέσεων. Ο πρωθυπουργός εξήγησε λεπτομερώς πως σκέφτεται να κλείσει την τρύπα των 11,5 δισ. στον προϋπολογισμό. Με τον κ. Γιούνκερ μίλησε, για παράδειγμα, για νέες περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες. (…) Ο Σαμαράς στρέφεται επιτέλους σοβαρά εναντίον των φοροφυγάδων -στην ανάγκη ακόμη και με αστυνομική βία».
Το κλίμα εμπιστοσύνης φαίνεται να αποκαθίσταται, σύμφωνα με την εφημερίδα και στο εσωτερικό, καθώς παρατηρήθηκε αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων από πλευράς πολιτών και επιχειρήσεων. Τέλος, βελτίωση του κλίματος έναντι της Ελλάδας διακρίνεται και στο ΔΝΤ, όπως αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη την άποψη ενός ειδικού από το Ταμείο, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δείχνει πραγματική διάθεση να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Οι χώρες της κρίσης ανακάμπτουν»
Προειδοποιεί για τους κινδύνους μίας ελληνικής εξόδου ο Κρίστιαν Λίντνερ
Η γερμανική έκδοση των Financial Times δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της στοιχεία μίας ενθαρρυντικής έκθεσης της Γερμανικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων (DHIK), η οποία επιβραβεύει την πρόοδο που έχει γίνει στα κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Η έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το κόστος εργασίας έχει μειωθεί αισθητά στην Ιρλανδία, την Ελλάδα, αλλά και την Ισπανία. Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο μειώνεται δραστικά, σχεδόν παντού». Το σχόλιό των FTD, στις εσωτερικές σελίδες, υπογραμμίζει ότι «οι χώρες της περιφέρειας του ευρώ, οι οποίες πλήττονται από την κρίση, έχουν ήδη υλοποιήσει πολλές από τις διαρθρωτικές τους μεταρρυθμίσεις. (…) Είναι αναμφισβήτητο ότι βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα: η παραγωγικότητα αυξάνεται, οι μισθοί πέφτουν. Έτσι αυξάνονται οι εξαγωγές όλων των χωρών της κρίσης. (…) Έτσι μειώνεται δραστικά το εμπορικό έλλειμμα αυτών των χωρών». Το σχόλιο αναφέρεται και στη δραστική μείωση του ελλείμματος στους εθνικούς προϋπολογισμούς των χωρών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση και επισημαίνει: «Δυστυχώς αυτή η πρόοδος επισκιάζεται εν μέρει από τα έντονα φαινόμενα ύφεσης στην Ευρώπη. Όπως υπογραμμίζουν οι FTD, η ευρεία πλειοψηφία στη Γερμανία δεν λαμβάνει υπόψη του τις προόδους των χωρών της κρίσης, με κάποιους πολιτικούς των γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών να τις αγνοούν σκοπίμως. Το σχόλιο κλείνει σημειώνοντας ότι «το ζητούμενο τώρα είναι να μην διακοπεί η διάσωση της ευρωζώνης στα μισά του δρόμου. Από την αρχή των μεταρρυθμίσεων πριν από δυο χρόνια ήταν σαφές ότι ο δρόμος θα ήταν κουραστικός».

Να μην υποτιμηθούν οι κίνδυνοι ενδεχόμενης εξόδου
Πολλές επιχειρήσεις προσαρμόζονται στις καταναλωτικές ανάγκες και δυνατότητες
Ο επικεφαλής του κόμματος των Γερμανών Φιλελευθέρων στη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία, Κρίστιαν Λίντνερ, μίλησε στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt προειδοποιώντας ότι «δεν πρέπει να υποτιμηθούν οι πολιτικοί και οικονομικοί κίνδυνοι ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη». Ο κ. Λίντνερ εξέφρασε την ελπίδα να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, παραπέμποντας στην τελική έκθεση της Τρόικα, η οποία θα δείξει «αν αθετήθηκαν ουσιαστικές δεσμεύσεις ή αν λείπει ο χρόνος που χάθηκε εξαιτίας της διπλής εκλογικής αναμέτρησης».
Ο φιλελεύθερος πολιτικός άσκησε κριτική στις πρόσφατες επικριτικές δηλώσεις Γερμανών πολιτικών, που προεξοφλούσαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, απευθυνόμενος κυρίως στα στελέχη των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας: «Η εσωπολιτική μας συζήτηση δεν παρακολουθείται μόνο στην Αθήνα, αλλά και στη Ρώμη, τη Μαδρίτη, τη Ουάσιγκτον και το Πεκίνο. Γερμανοί πολιτικοί που στερούν από μία χώρα που βρίσκεται σε ανάγκη ακόμη και την αξιοπρέπειά της, βλάπτουν τη φήμη της Γερμανίας».

«Κάνοντας ταμείο με φτωχούς και πλούσιους»
Κάτω από αυτόν τον τίτλο αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung στη διαδικασία προσαρμογής των εμπορικών επιχειρήσεων στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών της εκάστοτε χώρας. Το δημοσίευμα επισημαίνει: «Η Τουρκία ανθεί, στη Γερμανία εργάζονται τόσοι άνθρωποι όσο ποτέ. Η νότια Ευρώπη από την άλλη υποφέρει. Συχνά λέγεται ότι αυτές οι εξελίξεις δεν είναι εμφανείς έξω στο δρόμο. Αντίθετα όμως αυτή η αλλαγή γίνεται αντιληπτή στο δρόμο και στο εμπορικό κατάστημα.
Για παράδειγμα στην Τουρκία επιχειρήσεις, όπως ο εμπορικός όμιλος Metro προσπαθούν να μπουν στην αγορά με μεγάλα καταστήματα, καθώς η οικονομία κινείται θαυμάσια. Οι άνθρωποι θέλουν μεγαλύτερη ποικιλία από αυτήν που προσφέρει το μικρομάγαζο της γειτονιάς. Η εικόνα των μεγάλων καταστημάτων προσελκύει νέους, ευκατάστατους πελάτες. Αυτό συνέβαινε, για αρκετό διάστημα σε χώρες όπως η Ισπανία ή η Ελλάδα, αλλά τώρα –σε αντίθεση με την Τουρκία- η οικονομία βρίσκεται σε κάμψη. Γι’ αυτό οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου κατεβάζουν τις τιμές και οι παραγωγοί λανσάρουν μικρότερες συσκευασίες, πωλούν φθηνότερα είδη προϊόντων ή σκέφτονται να το πράξουν».
Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Comments

lornion said…
Ουσιαστικά ο κ.Σαμαρας δεν άλλαξε απλώς προέταξε την σωτηρία της πατρίδας οπούταν επιτακτικότερο των οιονδήποτε άλλων σκέψεων του πολιτικού.Πορευτηκε τον δρόμο της πολιτικής λογικής και του συμφέροντος της χώρας. Τούτο είναι συνέπεια ανδρών που ξεχωρίζουν.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc