Η θέση της Ελλάδας στον χάρτη
Tου Αθανασιου Ελλις  >  kathimerini
Οι πρώτες συναντήσεις που είχε ο Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, την Αγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, πήγαν καλά. Ο πάγος που είχε δημιουργηθεί όταν ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αρνηθεί να στηρίξει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει λιώσει. Η αλλαγή στάσης του κ. Σαμαρά και το γεγονός ότι εμφανίζεται σήμερα ως ο πιο σθεναρός υποστηρικτής της αναγκαιότητας των μεταρρυθμίσεων και ως πραγματικός εκπρόσωπος ενός φιλελεύθερου κόμματος με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, έπεισε τους προέδρους της Κομισιόν, του Eurogroup και της Γαλλίας, αλλά και, κυρίως, την καγκελάριο της Γερμανίας, ότι αυτά που λέει τα εννοεί, και πως στο σημερινό πολιτικό σκηνικό είναι ο μόνος που μπορεί να φέρει εις πέρας το τιτάνιο έργο που απαιτείται. Ανάλογα θετικό πνεύμα αναμένεται να επικρατήσει και στη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, την άλλη Παρασκευή.
Ομως, η συνεχιζόμενη βαθιά ύφεση και οι καθυστερήσεις λόγω και της εμφανούς αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού, σε συνδυασμό με την εξάντληση της ανοχής των εταίρων, καθιστούν τη μάχη που δίνεται στο καθαρά οικονομικό πεδίο, άνιση. Υπό αυτό το πρίσμα η Αθήνα έχει κάθε λόγο να εμπλουτίσει τον διάλογο με τους εταίρους και με γεωπολιτικά επιχειρήματα. «Aπλώς κοιτάξτε τον χάρτη και δείτε πού βρίσκεται η Eλλάδα. Πρέπει να ανοίξουμε το ντιμπέιτ για την Eλλάδα πέραν των καθαρά οικονομικών κριτηρίων», επισήμανε πριν από λίγες ημέρες ο Μίχαελ Μάιστερ, αντιπρόεδρος της Ενωσης Xριστιανοδημοκρατών της κ. Mέρκελ, αναδεικνύοντας τους στρατηγικούς κινδύνους που θα δημιουργούσε ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Την ανησυχία του για αποσταθεροποίηση τής ήδη εύθραυστης Ανατολικής Mεσογείου εξέφρασε και το επίσης μέλος της CDU, Αρμιν Λάσετ, ο οποίος εκτίμησε πως «σε ένα τέτοιο σενάριο η Pωσία είναι σε ετοιμότητα να δώσει δισεκατομμύρια ευρώ στην Eλλάδα» για να συμπληρώσει πως «αυτή τη στιγμή κρίνονται πολύ περισσότερα πράγματα από το ερώτημα εάν η Eλλάδα ανταποκρίνεται ή όχι στα κριτήρια του προγράμματος».
Η Δύση δεν μπορεί να αγνοεί τη γεωπολιτική διάσταση τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα εξελίσσεται σε δυνάμει σημαντικό ενεργειακό κόμβο για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Κασπία και την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα το γνωστό αμερικανικό κέντρο αναλύσεων Stratfor είχε προβάλει ανάλογο επιχείρημα και αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στις πτωχεύσεις της Ελλάδας κατά το παρελθόν, σημείωνε ότι, τελικά, η χώρα ξεπερνούσε τις δυσκολίες λόγω της μείζονος γεωπολιτικής της σημασίας. Επισήμαινε επίσης ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη από τη Δύση, καθώς η γεωγραφική της θέση δεν αφήνει άλλες σημαντικές δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα, «ασυγκίνητες».
Πέρα, λοιπόν, από τα οικονομικά επιχειρήματα για την ανάγκη μέτρων που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και την αναγκαιότητα κινήσεων που θα καταστήσουν την κατάσταση διαχειρίσιμη, όπως ένα νέο «κούρεμα» του χρέους ή μια επιμήκυνση, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του μπορούν να υπογραμμίζουν και τους γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς που ελλοχεύουν από τις κοινωνικές και πολιτικές ανατροπές που ίσως προκληθούν εάν η προσαρμογή γίνει με βίαιο και όχι ήπιο τρόπο.
Το ερώτημα εάν αντέχει η Ευρώπη, και η Δύση γενικότερα, μια πολιτικά ασταθή και οικονομικά αδύναμη χώρα σε μια τόσο νευραλγική γεωγραφική θέση, είναι εύλογο και πρέπει να τίθεται. Δεν υποκαθιστά την πρώτιστη σημασία που ορθώς αποδίδεται στην οικονομία και στην αναγκαιότητα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Απλά τη συμπληρώνει.
Πείτε μας τη γνώμη σας
Σχόλια


Το άρθρο είναι πολύ καλό, αλλά πιστεύω πως θα έπρεπε να λεγεται στους εταίρους μας όχι μόνο απλά κοιτάξτε τον χάρτη και δείτε που βρίσκεται η Ελλάδα, αλλά απαντήστε μας στο ερώτημα γιατί η σύγχρονη Ελλάδα διαμορφώθηκε κατά τον τρόπο αυτό. Είναι δε το τμήμα της από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Αλεξανδρούπολη που έχει ανεκτίμητη αξία και για το οποίο πολλοί από τους φίλους μας γείτονες ενδιαφέρθηκαν και πάντοτε ενδιαφέρονται να το αποκτήσουν.
Ευχαριστώ
Σχολίασε ο/η ΜΕΓΑΡΧΗ | 

Την υπερπολύτιμη γεωστρατηγική θέση της χώρας έπρεπε να αντιπαραβάλουν οι ανόητοι Παπανδρέου.Σαμαράς κάθε φορά που μας στρίμωχναν οικονομικά οι χαρτογιακάδες των Βρυξελλών.
Άλλωστε το είπε και εξέχων στέλεχος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών.
"Aν δεν βοηθήσουμε και δεν στηρίξουμε την Ελλάδα εμείς τώρα περιμένουν άλλοι να το κάνουν."
Και εννοούσε τους Ρώσους.
Οι ανόητοι και ανίκανοι πολιτικάντηδες όμως αντί να εκβιάσουν με την γεωπολιτική αξία της χώρας κάθονται και τρώνε αμάσητα τα μνημόνια και τις προσβολές κάτι γελοίων γραφειοκρατών.
Σχολίασε ο/η ΤΝΤ | 

Σωστή και αναγκαία πρόταση και τοποθέτηση.
Οι φίλοι και "εταίροι" μας, δέν θα πρέπει ποτέ να ξεχνούν ή να παραβλέπουν το γεγονός ότι η Ελλάδα, ανέκαθε υπήρξε ο προμαχώνας και υπερασπιστής του "Δυτικού Πολιτισμού" (που στήν Ελλάδα γεννήθηκε). Από την εποχή των Περσικών πολέμων μέχρι την εποχή του ΝΑΖΙΣΜΟΥ, χθές και των κυμάτων των λαθρο-μεταναστών και άλλων, σήμερα!!!
Ενάντια κάθε μωρφής "βαρβαρισμού" η μικρή Ελλαδίτσα πάντα έδειχνε ότι "The Buck stops here", για να θυμιθούμε και τον Πρόεδρο Τρούμαν...
Κι'όλα αυτά με θυσίες και αυτοθυσίες των φτωχών πάντα Ελλήνων!!!
Ευχαριστώ/Γιώργος Π. Σταθόπουλος/Ατλάντα/ΗΠΑ
Σχολίασε ο/η Γιώργος Π. Σταθόπουλος | 

Όλα εξαρτώνται κυρίως από το πόσο έξυπνα θα φερθούν οι πολιτικοί μας, αλλά και από το τι απαιτήσεις έχουμε κι εμείς οι πολίτες. Και η Νορβηγία έχει πετρέλαια και η Νιγηρία. Στη Νορβηγία έχουν από τα υψηλότερα επίπεδα ζωής, ενώ στη Νιγηρία πεθαίνουν της πείνας. Είναι όλα θέμα πώς θα το χειριστούμε εμέις οι Έλληνες...
Σχολίασε ο/η ΓΙΑΝΝΗΣ | 

Την γεωπολιτικη θεση της Ελλαδας σε συναρτηση με την εκρυθμη καταστηση σε Αιγυπτο, Μεση ανατολη, Τουρκια, Λιβανο και Ιραν (και γενικοτερα την Αραβικη ανοιξη), την εχουν υπολογισει οι αμερικανοι εδω και τουλαχιστον 2 χρονια. Αυτος ειναι και ο λογος που εδω και δυο χρονια η κυβερνηση της αμερικης πιεζει τοσο πολυ την Γερμανια να σωσει την Ελλαδα και να μην την αφησει να βγει απο την Ευρωπη και το ευρω.
Σαφως και ξερουν οι αμερικανοι οτι αν η ελλαδα αφεθει στην εξοδο της ΕΕ η "αραβικη ανοιξη" θα ερθει και στην ελλαδα σε χρονο dt, η τουρκια αμεσα θα αρχισει να εχει βλεψεις προς τα νησια μας (τον αδυνατο ολοι τον χτυπουν) και γενικως η κατασταση στην μεσογειο και την βορεια φρικη θα ξεφυγει. Το immigration και μονο που θα φυγει προς την ΙΤαλια απο την αφυλακτη πλεον (λογω πτωχευσης) Ελλαδα θα ηταν ΤΕΡΑΣΤΙΟ.
αυτα δεν τα ειχαν υπολογισει οι Γερμανο-ευρωπαιοι πριν δυο χρονια. Ομως ξαφνικα τα συνηδητοποιησαν εδω και λιγους μηνες. Οσο περνα ο καιρος και η Ευρωπη ειναι ακομα ποιο ευαλωτη, τοσο ποιο επικυνδινο θα ειναι γι αυτους να διωξουν την ελλαδα λογω ντομινο εφφεκτ. Αυτο δεν σημαινει βεβαια οτι η ελλαδα πρεπει να επαναυφτει. ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΑΛΙΣΤΑ!
Η ελλαδα πρεπει να τραβηξει επενδυσεις και know-how απο το εξωτερικο που θα την βοηθησουν να εξορισει το φυσικο αεριο, να αναπτυξει τις ΑΠΕ, να αναπτυχθει στρατιωτικα και ενεργειακα ως κομβος, να τραβηξει επενδυσεις σε healthcare/rehab centers, hotels, agriculture, κλπ.
Η Ελλαδα πρεπει να δειξει οτι θελει και μπορει να γινει ενας διεθνης παικτης και οτι δεν ειναι μια χωρα-μπαχαλο τεμπεληδων και αριστερων. Υπαρχει πολυ κακη φημη στην αγορά απο τις ξενες εταιριες που επενδυσαν στην ελλαδα και τωρα αναγκαζονται να πουλησουν και να φυγουν. Απο ναυπηγεια και carefour, μεχρι αλλες πολυεθνικες και την DT.
Ας σταματησουμε αυτην την κακη φημη και ας σοβαρευτουμε επιτελους ως χωρα. To free lunch τελειωσε διεθνως. Οι σοβαροι θα ηγουνται και οι υπολοιποι θα ειναι σερβιτοροι.
Σχολίασε ο/η Λυσεις για την Ελλαδα | 

Αγαπητέ κύριε Ελλις,
Μέσα στη γενικότερη κατήφεια, το άρθρο σας είναι ένα συγκρατημένο χαμόγελο. Πήρα βαθιά ανάσα μετά την ανάγνωση του. Σας ευχαριστώ πολύ για αυτό.
Σχολίασε ο/η Πελασγός | 

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»