Mέρκελ και Ολάντ συγκλίνουν σε ενιαία στάση απέναντι στην Ελλάδα
Οι δύο ηγέτες συναντώνται σε μια προσπάθεια να συντονίσουν τη θέση τους ενόψει των επισκέψεων του Έλληνα πρωθυπουργού. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι δυο ηγέτες θέλουν να διαμηνύσουν στην Αθήνα να μην αναμένει άμβλυνση των όρων ή του χρονοδιαγράμματος των μεταρρυθμίσεων εάν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα προσπαθήσουν απόψε να ξεπεράσουν τις διαφορές απόψεών τους σε ό,τι αφορά την κρίση χρέους στη συνάντησή τους στο Βερολίνο, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς όσο και του Γαλλικού Πρακτορείου αναμένεται να παρουσιάσουν μια ενιαία στάση σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Ελλάδας, λέγοντας στην Αθήνα να μην αναμένει άμβλυνση των όρων ή του χρονοδιαγράμματος των μεταρρυθμίσεων εάν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Οι δύο ηγέτες συναντώνται σε μια προσπάθεια να συντονίσουν τη θέση τους ενόψει των επισκέψεων του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επισκέπτεται αύριο και μεθαύριο το Βερολίνο και το Παρίσι με την ελπίδα να πείσει τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις πως αξίζει να δείξουν υπομονή σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα, η οποία βρίσκεται στην πέμπτη χρονιά ύφεσης.
Ο Αντ. Σαμαράς σε συνεντεύξεις του σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης σημείωσε ότι η Αθήνα ζητεί περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσει τους στόχους των πολιτικών λιτότητας και όχι περισσότερα χρήματα από τους εταίρους της Ελλάδας, αλλά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε σε σκληρό τόνο ότι «ο περισσότερος χρόνος δεν είναι λύση στα προβλήματα»: «περισσότερος χρόνος μπορεί επίσης να σημαίνει περισσότερα χρήματα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η «βοήθεια» της Ευρώπης στην Ελλάδα ήδη έχει «φθάσει στα όρια αυτού που είναι οικονομικά βιώσιμο».
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επαναλαμβάνουν ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα εξαρτηθούν από την έκθεση των επιθεωρητών της Τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) που θα ολοκληρωθεί και θα τους δοθεί τον Σεπτέμβριο.
Η Μέρκελ υποδέχεται τον Σαμαρά αύριο και ο Ολάντ το Σάββατο, εν μέσω ενός μάλλον σπάνιου κλίματος αισιοδοξίας στις αγορές περί του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά η ΕΚΤ προτίθεται να αναλάβει αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
Πάντως η καγκελάριος υποβάθμισε χθες τις ελπίδες να υπάρξουν σημαντικές παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι σε αυτές τις συνομιλίες θα επαναλάβει «ότι κάθε εταίρος πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του».
Ωστόσο ανεξάρτητα από τις σκληρές δημόσιες τοποθετήσεις το Βερολίνο και το Παρίσι δεν έχουν πολλές επιλογές πέραν του να δώσουν στην κυβέρνηση Σαμαρά «λίγο αέρα να αναπνεύσει», όπως το έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνεντεύξεις που παραχώρησε χθες και σήμερα σε γερμανικές και γαλλικές εφημερίδες.
Ο γαλλογερμανικός άξονας διαταράχθηκε μετά τις επανειλημμένες τοποθετήσεις του Ολάντ περί του ότι χρειάζονται μέτρα για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης, που αντιτίθενται άμεσα στις επιταγές της Μέρκελ για την εφαρμογή αυστηρής λιτότητας.
«Δεν πρόκειται απλά για τον εξορθολογισμό των προϋπολογισμών, αν και πρέπει να το τηρήσουμε αυτό, πρόκειται επίσης για την ανάπτυξη», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό πριν από τη συνάντηση Ολάντ-Μέρκελ.
Ορισμένοι Γερμανοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι η σχέση Μέρκελ-Ολάντ έχει ξεκινήσει άσχημα, κάτι που ίσως εξηγεί το γεγονός πως θα κάνουν μόνο μια σύντομη δήλωση στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας) πριν από τη συνάντησή τους και δεν θα δώσουν συνέντευξη Τύπου έπειτα από αυτή.
Καθώς η καγκελάριος ετοιμάζεται να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία το 2013 και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης υιοθετούν μια όλο και πιο σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας, η Μέρκελ δεν μπορεί να εμφανιστεί ότι προβαίνει σε παραχωρήσεις έναντι του Σαμαρά ή του Ολάντ και της νέας κυβέρνησης των Σοσιαλιστών στη Γαλλία, που έχει φυσικούς συμμάχους τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD).
Καθώς η υπομονή της Γερμανίας εξαντλείται μετά τα αιτήματα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας για οικονομική βοήθεια, η Μέρκελ καλείται να προασπίσει τα συμφέροντα των Γερμανών φορολογούμενων και την σταθερότητα του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος.
Αφού ο Ολάντ πέτυχε να μετριάσει το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας της Μέρκελ με την ενσωμάτωση σε αυτό μέτρων τόνωσης της ανάπτυξης η καγκελάριος θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το εάν και κατά πόσον ο Ολάντ θα συνεχίσει την προσπάθεια μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας με περιστολή των κρατικών δαπανών και φορολογικά μέτρα.
«Αν ο Ολάντ εγκαταλείψει τους στόχους του λόγω της αυξανόμενης εγχώριας πολιτικής αντίστασης δύσκολα θα μπορούσαμε να αναμένουμε κι άλλες επώδυνες μεταρρυθμίσεις από κράτη όπως η Ιταλία ή η Ισπανία», είπε μια κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Παρ' όλ' αυτά οι δύο ηγέτες θέλουν να επιδείξουν ενότητα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, με έναν συνεργάτη του Γάλλου προέδρου να δηλώνει πως ο Ολάντ «πάντοτε επέμενε ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να της δοθεί ελπίδα για ανάπτυξη».
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο συντηρητικός κυβερνητικός συνασπισμός της Μέρκελ αν δεν είναι έτοιμος να συμφωνήσει σε μια παράταση των προθεσμιών για την εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος της Ελλάδας μπορεί να αναζητήσει τρόπους το πρόγραμμα να γίνει πιο ευέλικτο, αν η Τρόικα αναφέρει ότι γενικά η Αθήνα συμμορφώνεται με αυτό.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα «δεν μπορούμε να μεταβάλουμε τους ακρογωνιαίους λίθους του πακέτου βοήθειας (. . .) Φαντάζομαι όμως ότι θα μπορούσαμε να προσαρμόσουμε ορισμένα πράγματα μέσα σε αυτό το πλαίσιο όπως τα επιτόκια ή το χρόνο ωρίμανσης (των πιστώσεων) όπως κάναμε ήδη με το πρώτο πακέτο», είπε ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, μέλος της βουλής και της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Μέρκελ.
Πηγή: ΑΜΠΕ                                                                                                 καθημερινή.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»