μετα τον Σοιμπλε ο Αμερικανός

Μετά τον Σόιμπλε, ο Τζέικομπ Λιου στην Αθήνα
Συνθήκες εμπέδωσης πολιτικής σταθερότητας και αναβαθμισμένης παρουσίας της χώρας επιδιώκει να διαμορφώσει η ελληνική κυβέρνηση στον απόηχο της επίσκεψης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και εν όψει της προγραμματισμένης για απόψε άφιξης του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζέικομπ Λιου, στην Αθήνα.
του Γιωργου Π.Τερζη

Συνθήκες εμπέδωσης πολιτικής σταθερότητας και αναβαθμισμένης παρουσίας της χώρας επιδιώκει να διαμορφώσει η ελληνική κυβέρνηση στον απόηχο της επίσκεψης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και εν όψει της προγραμματισμένης για απόψε άφιξης του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζέικομπ Λιου, στην Αθήνα. Η επίσκεψη του κ. Λιου σηματοδοτεί το δεδομένο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και αναμένεται να αποτυπώσει την αντίθεση των ΗΠΑ στην πολιτική της λιτότητας στην Ευρωζώνη, ενώ έχει και σαφές πολιτικό περιεχόμενο, καθώς πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση του κ. Αντώνη Σαμαρά, με τον κ. Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.
Συναντήσεις στην Αθήνα
Ο κ. Λιου, που θα έχει, αύριο, συνάντηση με τον ομόλογό του κ. Γιάννη Στουρνάρα, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον κ. Σαμαρά, κατέστησε με δηλώσεις του σαφή την αμερικανική θέση τόσο υπέρ των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία όσο και υπέρ της ανατροπής του μοντέλου της λιτότητας στην Ευρωζώνη. «Η Ελλάδα έχει κινηθεί σε μια πολύ σημαντική κατεύθυνση, υλοποιώντας αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» δήλωσε, προσθέτοντας πάντως ότι «οι Ελληνες έχουν δύσκολες αποφάσεις μπροστά τους». Επέμεινε, δε, ότι η Ευρωζώνη πρέπει να αναθεωρήσει το δόγμα της λιτότητας. «Η Ευρώπη πρέπει να εξετάσει τι μπορεί να κάνει για να κινηθεί και πάλι η μηχανή της ανάπτυξης. Ο κόσμος χρειάζεται την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός στο Bloomberg.
Η παρουσία των δύο υπουργών Οικονομικών, εντός ολίγων ημερών, στην Αθήνα, η έλευση τις επόμενες ημέρες του Ιταλού πρωθυπουργού, η προσωρινή έστω συμφωνία με την τρόικα για τον ΦΠΑ αποτελούν εργαλεία για το Μαξίμου, το οποίο, μετά από ένα μήνα αναταραχής που ξεκίνησε με το λουκέτο στην ΕΡΤ, επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα επανεκκίνησης της κυβερνητικής μηχανής και αυξημένης αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό. Αναδεικνύοντας στους συνομιλητές της όχι μόνον τα επιτεύγματα, αλλά και τον υψηλό βαθμό δυσκολίας των στόχων που της έχουν τεθεί, η ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί και θέσεις άμυνας εν όψει του Σεπτεμβρίου όταν και αναμένεται η νέα αξιολόγηση της τρόικας και η έναρξη της επίσημης συζήτησης για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και το ελληνικό χρέος. Ταυτοχρόνως, ενισχύει τη θέση της και στο εσωτερικό καθώς είναι σαφές ότι η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου αποτέλεσε σκληρή δοκιμασία και, εφεξής, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή έναντι μιας εύθραυστης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Είναι, ωστόσο, σαφές ότι αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν μπορεί να διαφυλαχθεί μόνον με το καρότο της βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας, αλλά χρειάζεται και το μαστίγιο της εκλογικής περιπέτειας, κάτι που έπραξε χθες ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Τάκης Μπαλτάκος. Διαμηνύοντας ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση οπισθοδρόμησης και οπισθοχώρησης από τις θέσεις της, ο κ. Μπαλτάκος προειδοποίησε (99,5) ότι αν κάποιο κρίσιμο νομοσχέδιο καταψηφιστεί, τότε θα προκηρυχθούν αμέσως εκλογές. «Την επόμενη κιόλας μέρα το πρωί. Είτε είναι Αύγουστος είτε Χριστούγεννα, αμέσως θα προκηρυχθούν εκλογές... Γι’ αυτό και ξαναλέω: να μην παίζει κάποιος με την αποφασιστικότητα του κ. Σαμαρά», επισήμανε χαρακτηριστικά, καίτοι -όπως σημείωναν γαλάζιοι βουλευτές- η απουσία της απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από τη Ν.Δ. δεν οδηγεί αυτόματα σε προκήρυξη εκλογών αλλά σε διερευνητικές επαφές.
www.kathimerini.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»