politiki

Πολιτική

Αλληλεγγύη και παραινέσεις

Δηλώσεις πολιτικών, τόσο Γερμανών όσο και Ευρωπαίων, καθώς και πάρα πολλά δημοσιεύματα «συνοδεύουν» τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μια μέρα πριν από το ταξίδι στην Αθήνα.
Δεν πρόκειται για μια εύκολη επίσκεψη, ακόμη και για τον μαθημένο στα δύσκολα μονοπάτια της διπλωματίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα παραμείνει στον «καυτό» ήλιο της Αθήνας μόνο λίγες ώρες, αλλά το πρόγραμμα και η ατζέντα των συνομιλιών του θα είναι εξαιρετικά βαριά. Και οι δύο πλευρές πάντως θα φροντίσουν να μην ανέβει «η θερμοκρασία» και σε επίπεδο συνομιλιών.
«Παλιά καραμέλα»
Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ ΣόιμπλεΟ υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Καταρχάς η συγκυρία της επίσκεψης δεν είναι καθόλου ευνοϊκή. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης δεν χάνουν την ευκαιρία να το τονίζουν. Ο Σόιμπλε φτάνει στην Αθήνα την επομένη της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου που θα οδηγήσει προς την εργασιακή έξοδο χιλιάδες εργαζομένους.
Στην ελληνική συνείδηση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αποτελεί την προσωποποίηση της πολιτικής λιτότητας, της έκρηξης της ανεργίας κυρίως στους νέους και θεωρείται ο κύριος υπεύθυνος των δεινών του. «Οι επικριτές αυτής της πολιτικής βγάζουν από το χρονοντούλαπο μια παλιά καραμέλα», γράφει χαρακτηριστικά στο σχολιό της η Badische Neueste Nachrichten. «Θεωρώντας τη Γερμανία ως διάδοχο του Τρίτου Ράιχ απαιτούν την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων ύψους 160 δις ευρώ, όμως αυτή η απαίτηση δεν έχει καμιά σχέση με τη σημερινή κρίση χρέους» σημειώνει ο Γερμανός σχολιαστής. Μια τέτοια αξίωση ωστόσο, δεν αναμένεται να θέσουν οι Έλληνες συνομιλητές του κ. Σόιμπλε, τουλάχιστον σε αυτήν την χρονική περίοδο, όπως και ζητήματα που η γερμανική πλευρά δεν θέλει να «ανοίξει» δυόμισι μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές, όπως είναι το νέο δάνειο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει το 2014,  χαλάρωση του μνημονίου ή ακόμη και νέο «κούρεμα».
Γερμανική αλληλεγγύη
«Αναπόφευκτο το νέο κούρεμα»«Αναπόφευκτο το νέο κούρεμα»
Εκείνο που θεωρείται βέβαιο είναι ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα στηρίξει φραστικά την κυβέρνηση συνεργασίας Σαμαρά, θα την επαινέσει για τα βήματα προόδου στον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση του κράτους και θα αναγνωρίσει τις θυσίες του ελληνικού λαού προς αυτήν την κατεύθυνση. Το βασικό μήνυμα ωστόσο είναι ένα: η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να τηρήσει τα υπεσχημένα. Επ΄αυτού ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρούντερλε, μέσω της εφημερίδας Die Welt καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της. «Όπως η Ευρώπη στέκεται στις υποσχέσεις της, έτσι και η Ελλάδα πρέπει να τηρεί τις δικές της υποσχέσεις». Το στέλεχος των Φιλελευθέρων επαινεί το δρόμο των μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζει ωστόσο ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν «για να γίνει η χώρα και πάλι ανταγωνιστική». 
«Αναπόφευκτο το νέο κούρεμα»
Ωστόσο σε αντίθεση με τις διαψεύσεις της γερμανικής κυβέρνησης αρκετοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο δρόμος προς ένα νέο κούρεμα είναι χωρίς επιστροφή. Ο Γιοργκ Ρόχολ, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, στη σημερινή Frankfurter Allgemeine Zeitung, επιμένει ότι νέο κούρεμα είναι αναπόφευκτο. «Το νέο κούρεμα, ύψους πολλών δις ευρώ, θα πλήξει κυρίως τους Ευρωπαίους φορολογούμενους και ο Σόιμπλε θα πρέπει να το συμπεριλάβει στους χρηματοδοτικούς σχεδιασμούς του». Αλλά και το Παγκόσμιο Οικονομικό Ινστιτούτο συμφωνεί με αυτήν την εκτίμηση. Ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου, Χένινγκ Κλοντ, στην ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι το χρέος της Ελλάδας έφτασε σε τέτοιο ύψος που η εξυγίανση των δημοσιονομικών της δεν είναι δυνατή χωρίς εξωτερική βοήθεια. Αντίθετα, ο οικονομολόγος και ένας εκ των Γερμανών «σοφών» Λαρς Φελντ θεωρεί ότι δεν είναι σκόπιμη μια τέτοια συζήτηση αυτήν την περίοδο «γιατί θα έχει ως συνέπεια τη χαλάρωση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών».
«Να καταργηθεί η Τρόικα» 
Η Τρόικα για την παρακολούθηση της υλοποίησης των μνημονίων στις χώρες σε κρίση θα πρέπει να διαλυθεί, υποστηρίζει η επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ σε δηλώσεις της στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung. «Θα πρέπει να καταργηθεί, η Ευρώπη τα καταφέρνει και χωρίς το ΔΝΤ. Η Τρόικα ήταν μια λύση ανάγκης, τώρα η Ευρώπη διαθέτει τις απαραίτητες ικανότητες για να κάνει τις σχετικές οικονομικές και δημοσιονομικές αναλύσεις.
Από την πλευρά της, η Κομισιόν μπορεί να συμβάλει καλύτερα στην εξισορρόπηση των κοινωνικών ανισοτήτων όπως προβλέπονται από τις ευρωπαϊκές συμφωνίες. Θα πρέπει εμείς στην Ευρώπη να λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματά μας, δεν είναι δυνατόν φτωχότερες αναλογικά χώρες του ΔΝΤ, όπως η Βραζιλία ή η Ινδία να βοηθούν την Ελλάδα». Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν μπορεί να αποτελέσει μόνιμη λύση.
Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ.σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου     dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»