δεν φοβαμαι καθόλου.......

Ενρίκο Λέτα: «Δεν φοβάμαι καθόλου»
Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα του.
Της Ξένιας Κουναλάκη

«Δεν φοβάμαι καθόλου. Θα διαπιστώσετε κι εσείς πόσο σταθερή χώρα είναι η Ιταλία. Πολύ περισσότερο απ’ όσο νομίζετε». Αυτή ήταν η απάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού, Ενρίκο Λέτα, σε ερώτηση της «Κ» κατά πόσον ανησυχεί για τη μακροημέρευση της κυβέρνησής του σε περίπτωση που επικυρωθεί σήμερα από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας του η ετυμηγορία σε βάρος του εταίρου του, πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η ποινή προβλέπει 12μηνη φυλάκιση, αλλά και 5ετή αποκλεισμό από δημόσια αξιώματα και σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στην ούτως ή άλλως εύθραυστη κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα. Η ερώτηση της «Κ» ακολούθησε, άλλωστε, την εκτίμηση του Ιταλού πρωθυπουργού ότι οποιαδήποτε εξέλιξη σε μία χώρα της Ε.Ε. αφορά άμεσα και τις υπόλοιπες, καθώς και τη διαπίστωσή του ότι καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της να επιλύσει μια κρίση, «ούτε καν η Γερμανία».
Οι προκλήσεις σήμερα
Λίγο προτού συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του, Αντώνη Σαμαρά, ο κύριος Λέτα είχε μία σύντομη, πλην εξόχως ενδιαφέρουσα, συζήτηση με τον πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκά Τσούκαλη, πολιτικούς, πρέσβεις, ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα γύρω από το μέλλον της Ευρώπης και την επικείμενη προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. από την Ελλάδα και την Ιταλία στο πρώτο και δεύτερο εξάμηνο του 2014 αντίστοιχα. Η εκδήλωση ξεκίνησε μέσα σε φορτισμένο κλίμα καθώς η Ιταλία συγκλονίζεται από την τραγική είδηση του δυστυχήματος που σημειώθηκε προχθές κοντά στη Νάπολη με τουλάχιστον 38 νεκρούς. Ο κύριος Τσούκαλης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και ζήτησε από την ομήγυρη να τηρήσει ενός λεπτού σιγή.
Στην αρχική τοποθέτησή του ο κύριος Λέτα περιέγραψε τις βασικές κατακτήσεις και διεκδικήσεις της Ε.Ε. καθώς και τα διδάγματα που έχουμε αποκομίσει από την κρίση. Η αντιμετώπιση της ανεργίας, η επιστροφή στην ανάπτυξη και η εμβάθυνση της πολιτικής ενοποίησης είναι μερικές από τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά στους Ευρωπαίους ηγέτες, τόνισε. «Το μέγεθος μετράει», επανέλαβε εξάλλου δυο τρεις φορές, εξηγώντας ότι στις τρέχουσες συνθήκες της παγκοσμιοποίησης η Ευρωζώνη δεν μπορεί παρά να είναι ανταγωνιστική. Θύμισε, εξάλλου, πόσο γρήγορα αντιμετώπισαν την κρίση για παράδειγμα οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία και πόσο δυσχεραίνει την αποτελεσματικότητα της Ε.Ε. η ανάγκη για ομοφωνία.
«Οι ευρωεκλογές του 2014 θα είναι στην πραγματικότητα ένα δημοψήφισμα για την Ευρώπη», ανέφερε στη συνέχεια. Υπογράμμισε ότι στην τελική ευθεία γι’ αυτήν την κρίσιμη αναμέτρηση «δεν χρειαζόμαστε 28 εθνικές συζητήσεις αλλά έναν ευρύ διάλογο σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Ελλείψει μιας κοινής απειλής, όπως συνέβη με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ε.Ε. θα πρέπει να βρει ένα νέο αφήγημα για να εξηγήσει, στους νέους κυρίως, τη σημασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, είπε. Παράλληλα κατέδειξε την ανάγκη ευελιξίας των ευρωπαϊκών θεσμών, προκειμένου εκτός των άλλων να αποκατασταθεί η νομιμοποίησή τους στα μάτια των Ευρωπαίων πολιτών.
Ευχαριστώντας τον για την αισιόδοξη προσέγγισή του, η πρώην υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, τον ρώτησε αν πιστεύει ότι η αντισυστημική ψήφος θα καθορίσει τη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου. «Η αίσθησή μου είναι ότι θα δοθεί μία μάχη ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα: εκείνο που θέλει να καταστρέψει την Ευρώπη και περιλαμβάνει την άκρα δεξιά, την άκρα αριστερά και ορισμένα λαϊκίστικα κόμματα και αυτό, το οποίο επιθυμεί να προστατεύσει την Ευρώπη», απάντησε και πρόσθεσε ότι γι’ αυτόν τον λόγο οι επόμενες ευρωεκλογές θα είναι δραματικές. Σημείωσε, εξάλλου, δύο κινδύνους, την πιθανή χαμηλή συμμετοχή και την απειλή να ελέγχεται το ένα τρίτο των εδρών του Σώματος από αντιευρωπαϊκές δυνάμεις.
Σε ερώτηση του καθηγητή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Παναγιώτη Ιωακειμίδη, για τον ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του φθινοπώρου, ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε με έκδηλη ανυπομονησία: «Ας γίνουν πρώτα!» και έκανε λόγο για παρατεταμένη προεκλογική περίοδο στη Γερμανία, που έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Oταν, τέλος, κλήθηκε από την κ. Ελένη Λουρή, υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος, να εκφράσει τις θέσεις και προσδοκίες του για την τραπεζική ένωση, προέβλεψε ότι ο δρόμος των διαπραγματεύσεων θα είναι μακρύς, καθώς οι αποφάσεις πρέπει πρώτα να περάσουν από εθνικό επίπεδο. Κάλεσε δε τους παρισταμένους να κατανοήσουν τις θεμιτές ανησυχίες των Γερμανών π.χ. φορολογουμένων, τονίζοντας ότι η κοινή προσπάθεια για την επίτευξη του τελικού στόχου θα είναι «τεράστια».
Κλείνοντας ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ, «φίλο από τα παλιά», για την πρόσκληση και του απένειμε αναμνηστικό δώρο, που απεικονίζει το κτίριο, στο οποίο στεγάζεται το πρωθυπουργικό γραφείο του στη Ρώμη. «Το ταπεινό, προσωρινό μου σπίτι», είπε με χιούμορ και αναχώρησε εσπευσμένα για να συναντηθεί με τον κύριο Σαμαρά.   καθημερινή

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»