με καρότο και μαστίγιο στην Αθήνα


Πολιτική

Με «καρότο και μαστίγιο» στην Αθήνα

Τα γερμανικά ΜΜΕ κάλυψαν με συνεχείς ανταποκρίσεις και ρεπορτάζ την επίσκεψη Β. Σόιμπλε στην Αθήνα, η οποία χαρακτηρίστηκε στο προοίμιο και λόγω της χρονικής συγκυρίας ως αρκετά δύσκολη
Σε μια πρώτη αποτίμηση αυτού του ταξιδιού οι αναλυτές εκτιμούν ότι η επίσκεψη έφερε τα αναμενόμενα: ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προσέφερε πολιτική στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, υποσχόμενος παράλληλα την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας το 2014. Προσέφερε έμπρακτη στήριξη με την υπογραφή του μνημονίου για το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο, με την Neue Ruhr Zeitung να εκτιμά ωστόσο ότι το βήμα αυτό έρχεται πολύ αργά και πως το ταμείο θα έπρεπε να έχει συσταθεί προ διετίας για να προλάβει τα χειρότερα για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Είπε όμως και πράγματα τα οποία ηχούν δυσάρεστα στα ελληνικά αυτιά, όπως σημειώνουν γερμανοί αναλυτές, αφού τόνισε ότι η ακολουθούμενη πολιτική της λιτότητας είναι μονόδρομος για διέξοδο από την κρίση ενώ εμφανίστηκε κατηγορηματικός στο ενδεχόμενο νέου κουρέματος.
Την ίδια ώρα και σύμφωνα με ανάλυση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, o κ. Σόιμπλε δεν απάντησε στα φλέγοντα ερωτήματα των συνομιλητών του στην Αθήνα, με κυριότερο, πότε θα τελειώσει το δράμα που περνά η Ελλάδα.
Τα συντρίμμια της αποτυχημένης πολιτικής
"Προχώρησε σε υποσχέσεις για περαιτέρω στήριξη προκειμένου να παραμείνουν οι Έλληνες προσηλωμένοι στους στόχους που έχουν τεθεί"
Η εφημερίδα Welt κωδικοποιεί όλα αυτά τα συμπεράσματα στη φράση «καρότο και μαστίγιο». Όπως σχολιάζει, ο Β. Σόιμπλε προχώρησε σε υποσχέσεις για περαιτέρω στήριξη προκειμένου να παραμείνουν οι Έλληνες προσηλωμένοι στους στόχους που έχουν τεθεί, αλλά όσον αφορά το κούρεμα θα προτιμούσε να απαγορεύσει ακόμη και τις σκέψεις για αυτό.
Αυτό όμως σύμφωνα με το Spiegel, είναι επιπόλαιο. «Η Ελλάδα χρειάζεται το κούρεμα τώρα» είναι ο τίτλος σχολίου που σημειώνει ότι κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο κ. Σόιμπλε μπορούσε να δει «τα συντρίμμια της αποτυχημένης πολιτικής διάσωσης της Ελλάδας. Σε αυτή την οικτρή κατάσταση μόνον ένα κούρεμα θα βοηθούσε και το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση θέτει συνεχώς εμπόδια, είναι απλά επιπόλαιο», όπως σχολιάζεται. Γιατί, όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, μόνον ένα κούρεμα θα έδινε στην Ελλάδα μια δίκαιη ευκαιρία να εξέλθει από την κρίση με τις δικές της δυνάμεις.

Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc