Πολιτική

H επιστροφή της απληστίας

Πριν από περίπου 5 χρόνια ξέσπασε στις ΗΠΑ η χρηματοπιστωτική κρίση. Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκαν τότε τα υπέρογκα μπόνους των μεγαλοστελεχών.
Η χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε το 2008 από τις ΗΠΑ είχε επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι τράπεζες κατηγορήθηκαν τότε ότι συνέβαλαν στη δημιουργία φούσκας, η οποία είχε στη συνέχεια τις γνωστές συνέπειες. Άλλαξαν όμως τα πράγματα από τότε;
Ο Τζόρνταν Τόμας έχει το δικηγορικό του γραφείο στην Wall Street, κοντά στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Θυμάται ακόμα τις διαμαρτυρίες και τα συνθήματα της κίνησης Occupy Wall Street. Στα χέρια του κρατά την έρευνα του γραφείου του Λάμπατον-Σουχάροφ για την ηθική και ήθος στον αμερικανικό χρηματοοικονομικό τομέα. Τα αποτελέσματά της είναι, τουλάχιστον, απογοητευτικά: «Η κατάσταση θα πρέπει να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο για να βελτιωθεί κάποτε», λέει.
205 χρηματιστές, τραπεζίτες, μάνατζερ αμοιβαίων κεφαλαίων και αναλυτές συμμετείχαν ανώνυμα στην έρευνα του δικηγορικού γραφείου. Το συμπέρασμα με λίγα λόγια: Η απληστία ζει και βασιλεύει. Το ήθος είναι για τους δειλούς. Σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων με λιγότερο από 10 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας, λέει σύμφωνα με τον Τζόρτναν Τόμας: «Για 10 εκ. δολάρια μια απάτη είναι εντάξει. Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα σε πιάσουν. Η αποδοχή της παρανομίας αρκεί να μην σε πιάσουν είναι κάθε άλλο παρά καθησυχαστική.
Χωρίς ήθος και ηθική
Τίποτα δεν άλλαξε τα τελευταία πέντε χρόνια στις ΗΠΑΤίποτα δεν άλλαξε τα τελευταία πέντε χρόνια στις ΗΠΑ
Παλαιότερα ο Τζόρτναν Τόμας εργαζόταν στην υπηρεσία εποπτείας του χρηματιστηρίου. Σήμερα βοηθά πληροφοριοδότες του χρηματοπιστωτικού τομέα, τους γνωστούς whistleblower και απορεί γιατί βλέπει απληστία στα ματιά κυρίως των νεότερων τραπεζικών στελεχών: «Ήμασταν πολλοί που πιστεύαμε ότι ιδίως οι νέοι πιστεύουν στο καλό και θέλουν να είναι διαφορετικοί από τους προκατόχους τους».
Πέντε χρόνια έχουν περάσει από την χρηματοπιστωτική κρίση. Και τίποτα δεν δείχνει να έχει αλλάξει. Ο Τζον Μπογκλ ένας από τους παλαιότερους χρηματιστές στην Wall Street και συγγραφέας πολλών βιβλίων για τις χρηματαγορές «σηκώνει τα χέρια ψηλά»: «Παλιά υπήρχαν κάποια πράγματα που απλά δεν τα κάναμε. Δεν χρειαζόμασταν ειδικούς νόμους. Τώρα όμως οι περισσότεροι κάνουν αυτό που κάνουν οι άλλοι δίπλα τους».
Georg Schwarte / Στέφανος Γεωργακόπουλος           DW DE 
Υπεύθυνος σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc