Πολιτική

Πάπας Φραγκίσκος, ο ανανεωτής;

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα ανανεώσει την καθολική εκκλησία, πιστεύει ο βραζιλιάνος θεολόγος Λεονάρντο Μποφ. Με αφορμή το ταξίδι του Πάπα στη Βραζιλία μιλά στην DW για τις προσδοκίες αλλά και τις διαδηλώσεις στην χώρα.
Οι προσδοκίες από τον Πάπα Φραγκίσκο είναι μεγάλες. Ιδίως στη Λατινική Αμερική που για πρώτη φορά είδε ένα «δικό» της επίσκοπο να εκλέγεται επικεφαλής της καθολικής εκκλησίας. Η ενθουσιώδης υποδοχή που επιφύλαξαν στον Ποντίφικα οι Βραζιλιάνοι είναι ενδεικτική για τις ελπίδες πολλών νοτιαμερικανών ότι ο νέος Πάπας θα κάνει πολλά, όχι μόνο για την καθολική εκκλησία αλλά και για τη Λατινική Αμερική. Θυμίζουμε ότι ο Πάπας λαμβάνει μέρος στην Παγκόσμια Συνάντηση Καθολικών Νέων που διοργανώνεται φέτος στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Αισιόδοξος για το ανανεωτικό ρόλο που θα διαδραματίσει ο Πάπας Φραγκίσκος είναι και ο γνωστός θεολόγος Λεονάρντο Μποφ. Ας σημειωθεί ότι ο βραζιλιάνος θεολόγος είναι οπαδός της «θεολογίας της απελευθέρωσης», η οποία γεννήθηκε στη Λατινική Αμερική στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και υπερασπίζεται τα δικαιώματα των φτωχών και περιθωριοποιημένων. Ο Λεονάρντο Μποφ, αν και πιστεύει στο νέο Πάπα, θεωρεί ότι η εκκλησία του 21ου αιώνα δεν χρειάζεται οπωσδήποτε Ποντίφικα: «Η εκκλησία θα μπορούσε να αυτοδιοικείται, όπως γινόταν όταν ιδρύθηκε. Κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας όμως η καθολική εκκλησία έγινε θεσμός, απόκτησε πολιτικές εξουσίες και έγινε κέντρο εξουσίας. Είναι ωστόσο ενδεικτικό ότι μετά την εκλογή του ο Πάπας Φραγκίσκος δεν θέλησε να φορέσει την χρυσή τιάρα, λέγοντας μάλιστα ότι 'αυτό το καρναβάλι θα πρέπει να σταματήσει'».
Πάπας της τομής
Ο βραζιλιάνος θεολόγος Λεοντάρντο ΜποφΟ βραζιλιάνος θεολόγος Λεοντάρντο Μποφ
O Λεονάρντο Μποφ θεωρεί ότι αν κάποιος μπορεί να γυρίσει σελίδα στην καθολική εκκλησία, αυτός είναι ο Πάπας Φραγκίσκος: «Είναι ο Πάπας της τομής. Οι δύο προκάτοχοί του ήθελαν να διατηρήσουν την καθολική εκκλησία ως έχει, θέλησαν να εξασφαλίσουν τη συνέχειά της. Όμως ο Φραγκίσκος είναι μεταρρυθμιστής. Νομίζω ότι με αυτόν τον Πάπα ξεκινά μια 'δυναστεία' Παπών της Λατινικής Αμερικής. Στην Ευρώπη ζουν μόλις το 24% των (καθολικών) χριστιανών, στη Λατινική Αμερική το 62% και οι υπόλοιποι ζουν σε Αφρική και Ασία. Ο χριστιανισμός είναι θρησκεία του τρίτου κόσμου με θεμέλια στον πρώτο. Έχει την δική του παράδοση, ήρωες, μάρτυρες, προφήτες και λαϊκούς αγίους όπως ο Όσκαρ Ρομέρο. Οι εκκλησίες του τρίτου κόσμου δίνουν ζωή στην καθολική εκκλησία».
Στην Παγκόσμια Συνάντηση Καθολικών Νέων ο Πάπας θα έχει πολλές συναντήσεις με βραζιλιάνους πολιτικούς, με τους οποίους θα μιλήσει και για τις πρόσφατες μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα κατά της διαφθοράς των πολιτικών. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι πολιτικοί «ξεχάσουν» μετά όσα υποσχέθηκαν στον Ποντίφικα: «Ο Πάπας θέτει στο επίκεντρο τους φτωχούς και τη δικαιοσύνη, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τις νέες δημοκρατίες στην Λατινική Αμερική, που προέκυψαν από δικτατορίες. Ο πολιτικός ρόλος του Φραγκίσκου είναι επομένως σημαντικός. Μην ξεχνάτε ότι ο Πάπας είναι ο μόνος που μπορεί να συγκεντρώσει σε ένα σημείο ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Ούτε ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα μπορούσε να το καταφέρει».
Astrid Prange / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθυνη σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη     dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»