υπάρχει μόνο πολιτικός κίνδυνος.....

Στουρνάρας: «Υπάρχει μόνο πολιτικός κίνδυνος που συνδέεται με την κόπωση των βουλευτών»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14:56 |
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.Πηγή: Eurokinissi
Στουρνάρας: «Υπάρχει μόνο πολιτικός κίνδυνος που συνδέεται με την κόπωση των βουλευτών»
Life Insurance for Canadian Seniors Free Quotes. Apply Online Today!
Την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας ίσως δεν εμφανίσει δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2015-16, παρά τις αντίθετες προβλέψεις των δανειστών εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Reuters.

Όπως επισημαίνει σε σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου, ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα οδεύει προς πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και σημείωσε ότι ο οικονομικός κίνδυνος έχει περιοριστεί. Αντίθετα, ο υπουργός Οικονομικών εντόπισε τον κίνδυνο κόπωσης, που συνοδεύει το πρόγραμμα λιτότητας.

«Δεν βλέπω κάποιον οικονομικό κίνδυνο. Είναι πολιτικός ο κίνδυνος και συνδέεται με την κόπωση των βουλευτών» είπε.
«Οι βουλευτές απλώς αντικατοπτρίζουν τον μέσο άνδρα ή γυναίκα στο δρόμο. Πρέπει να πιστέψουν ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Εάν το πιστέψουν, θα συνεχίσουν να ψηφίζουν τα λίγα απαραίτητα μέτρα που απομένουν. Εάν δεν (σσ. το πιστέψουν), δεν πρόκειται (σσ. να τα ψηφίσουν) Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Σε αντίθεση με τις τελευταίες προβλέψεις των Ευρωπαίων δανειστών, ότι η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με δημοσιονομικό κενό της τάξης του 2% του ΑΕΠ της ή 4 δισ. ευρώ την περίοδο 2015-2016, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι βάσει των προβλέψεων της Αθήνας, όπως αυτές θα επικαιροποιηθούν το φθινόπωρο, δεν θα υπάρξει τέτοιο κενό.
Όπως σημειώνει το Reuters, πρόκειται για την πρώτη φορά που Έλληνας αξιωματούχος υποδεικνύει ότι η αποφυγή ενός δημοσιονομικού κενού, ή ενός ελλείμματος σε σχέση με τους στόχους του προϋπολογισμού, τη συγκεκριμένη διετή περίοδο, είναι εφικτή.

«Τρέχουμε τις δικές μας μεσοπρόθεσμες προβλέψεις, έτσι ας δούμε πρώτα από όλα αν υπάρχει το όποιο δημοσιονομικό κενό, καθώς, όπως γνωρίζετε, αυτά τα πράγματα είναι πολύ ευαίσθητα σε σχέση με τους αναπτυξιακούς ρυθμούς» είπε ο υπουργός και πρόόσθεσε: «Ακόμη κι αν υπάρχει, ασφαλώς δεν μπορούμε να το καλύψουμε με μειώσεις μισθών ή συντάξεων ή με αύξηση της φορολογίας. Οποιοδήποτε κενό πρέπει να καλυφθεί με μεταρρυθμίσεις».

«Είναι πιθανόν» απάντησε ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε ερώτηση αν θα ήταν δυνατή, κατά τρόπο ρεαλιστικό, η αποφυγή αυτού του δημοσιονομικού κενού μέσω της εξασφάλισης υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης και καλύτερης εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Στο ίδιο μήκος κύματος επιβεβαίωσε την πρόβλεψη περί διαμόρφωσης της ύφεσης φέτος στο επίπεδο του 4,2% και της επιστροφής στην ανάπτυξη το επόμενο έτος, με περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών αν τα έσοδα από τον τουριστμό συνεχίσουν να εξελίσσονται με τον παρόντα ρυθμό.

«Τα (τουριστικά) έσοδα του Μαΐου ήταν πολύ καλύτερα του αναμενόμενου και εάν συνεχίσουμε έτσι και τους προσεχείς μήνες, τότε σίγουρα η ύφεση θα είναι φέτος περί το 4% και τότε του χρόνου θα έχουμε θετικό πρόσημο στο ρυθμό ανάπτυξης» είπε.

Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Στουρνάρας αρνήθηκε να συζητήσει ζητήματα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, τονίζοντας: «Για μένα οι κύριες προτεραιότητες είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος και η εξασφάλιση θετικού ρυθμού ανάπτυξης το επόμενο έτος».

Όπως πρόσθεσε, «αν έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για ένα ή δυο τρίμηνα και ταυτόχρονα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, τότε οτιδήποτε είναι δυνατό. Ακόμη και να χτυπήσουμε τη θύρα των αγορών τον επόμενο χρόνο».
Αναφερόμενος στη θητεία του ως υπουργού Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε: «Δεν θέλετε να ξέρετε τι άκουσα όταν πρωτοπήγα στο Eurogroup. Όχι μόνον από τον (γερμανό υπουργό οικονομικών Βόλφγκανγκ) Σόιμπλε αλλά και από την (αυστριακή υπουργό Οικονομικών) Μαρία Φέκτερ και άλλους, επίσης. Όμως, τα πράγματα είναι καλύτερα σήμερα. Πολύ καλύτερα. Τώρα έχουμε μόνον φίλους στο Eurogroup, φίλοι οι οποίοι εκτιμούν την τεράστια προσπάθεια».
«Υπήρξαν αίμα και δάκρυα και λάθη τόσο από την πλευρά της Ελλάδας, όσο και της ευρωζώνης. Τεράστια λάθη και από τους δύο. Δεν είναι μυστικό ότι η Ελλάδα δεν συμπεριφέρθηκε βάσει των κανόνων ενός συστήματος σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, αλλά είναι αντίστοιχα αληθές ότι η ευρωζώνη δεν διέθετε μηχανισμό επίλυσης κρίσεων» είπε και πρόσθεσε: «Πλέον έχουμε μάθει και οι δύο το μάθημά μας. Ήταν σκληρό, αλλά είμαστε σοφότεροι». 

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc