επίσκεψη που θα έπρεπε να είχε γίνει

Επισκόπηση τύπου

«O lieber Wolfgang στην Αθήνα»

Επίσκεψη που θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει. Τα χρήματα ως «δώρο» για την στήριξη των μικρομεσαίων λίγα.
Ανδραγάθημα η επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα, «στη φωλιά του λύκου», σύμφωνα με μερίδα γερμανών σχολιαστών, επίσκεψη που έπρεπε να είχε γίνει από καιρό, σύμφωνα με άλλους. Και ανάμεσα στην πληθώρα των σχολιαστικών άρθρων που παρουσιάζουν επιχειρήματα για την επίσκεψη και την αποτελεσματικότητα των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα του 6ου χρόνου συνεχούς ύφεσης, η εφημερίδα Bild κάνει και πάλι τη διαφορά με άρθρα που απευθύνονται στο θυμικό των Γερμανών με υπεραπλουστεύσεις και κλισέ.
«Τρελάθηκαν οι Έλληνες»
Με τον πρωθυπουργό ΣαμαράΜε τον πρωθυπουργό Σαμαρά
Πηχυαίος τίτλος στο πρωτοσέλιδο του ταμπλόιντ που πουλά καθημερινά 2,5 εκ. φύλλα: «Έχουν τρελαθεί εντελώς αυτοί οι Έλληνες». Η «τρέλα» αφορά τον τρόπο που υποδέχτηκαν τον γερμανό υπουργό Οικονομικών σε αντίθεση με το ποσό των 100 εκ. ευρώ που έφερε στις αποσκευές του ως 'δώρο'. Απαρατήρητη δεν περνά και μια σύντομη ανοιχτή επιστολή προς τους Έλληνες «να διδαχθούν από τη δύναμη ζωής του παραπληγικού υπουργού και να γίνουν Σόιμπλε».
Ο Σόιμπλε στη χώρα των «τεμπέληδων και ανίκανων», όπως εύστοχα θυμίζει ο αρθρογράφος τηςSüddeutsche Zeitung παλαιότερους χαρακτηρισμούς υψηλόβαθμων γερμανών πολιτικών, και στην χώρα εκείνων που «ντύνουν» γερμανούς πολιτικούς με ναζιστικές στολές και ρούχα αφέντρας. Με τον τίτλο «Οδύσσεια» ο σχολιαστής της ίδιας εφημερίδας θεωρεί ότι η χθεσινή επίσκεψη ανήκε στο υποχρεωτικό πρόγραμμα του υπουργού, που ήρθε με χρήματα, υποσχέσεις και ενθαρρυντικά λόγια. «Τίποτα όμως δεν μπορεί να αποκρύψει ότι η επόμενη σφαγή που προσδιορίζεται χρονικά αρχές του 2014, βρίσκεται στο στάδιο προετοιμασίας», σημειώνει η εφημερίδα. «Τότε τελειώνουν τα χρήματα από το πακέτο διάσωσης και κανείς δεν ξέρει τη συνέχεια. Με ή χωρίς το ΔΝΤ; Με ή χωρίς τη Γερμανία; Θα γίνει κούρεμα; Κι αν, ναι, σε βάρος ποιων; Προβλήματα επί προβλημάτων λοιπόν. Κι όποιος ζητά γρήγορες αποφάσεις, δεν έχει καταλάβει περί τίνος πρόκειται» αποφαίνεται ο σχολιαστής.
«Δεν είναι ο θείος από την Αμερική»
Mε τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Κωστή ΧατζηδάκηMε τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Κωστή Χατζηδάκη
Η επίσκεψη Σόιμπλε έδωσε νέα τροφή στη συζήτηση για ενδεχόμενο κούρεμα χρέους. «Όσο κι αν είναι έντιμο να μάθουν την αλήθεια οι γερμανοί φορολογούμενοι όσο γίνεται πιο σύντομα, άλλο τόσο είναι λάθος και παράλογο να ανακινείται αυτήν την περίοδο μια τέτοια συζήτηση» υποστηρίζει ο σχολιαστής τηςRheinische Post. «Η Ελλάδα δεν δείχνει πρόθυμη να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Οι δανειστές της χρειάζονται μέσο πίεσης για να επιτύχουν το αναπόφευκτο: τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και την αναδιάρθρωση του εισπρακτικού συστήματος. Ελαφρύνσεις θα γίνουν αναμφίβολα, αλλά όχι με κούρεμα, αλλά σταδιακά σε μικρές δόσεις», συνοψίζει η γερμανική εφημερίδα.
Η εφημερίδα του Αννοβέρου Hannoversche Allgemeine Zeitung υποστηρίζει ότι η ενίσχυση των μικρομεσαίων με δάνεια θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. «Η προσπάθεια τόνωσης της ελληνική οικονομίας με την αναπτυξιακή τράπεζα είναι σωστή, αλλά έπρεπε να είχε γίνει πριν από δύο χρόνια» υπογραμμίζει ο σχολιαστής της. «Τότε θα είχαν απαλυνθεί οι επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας, θα βοηθούσε χιλιάδες επιχειρήσεις να μην χρεοκοπήσουν και θα διέσωζε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Τώρα είναι αργά, αν σκεφθεί κανείς ότι χρειάζονται μερικοί μήνες ακόμη μέχρι να λειτουργήσει το Ταμείο.  Μέχρι τότε η ελληνική κοινωνία τίθεται σε δοκιμασία και οι βάσεις του πολιτικού συστήματος αποκτούν ρωγμές» καταλήγει η εφημερίδα στο σχόλιό της.
«Ο Σόιμπλε δεν είναι ο πλούσιος θείος από την Αμερική, αλλά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, που ορισμένοι Έλληνες τον θεωρούν η προσωποποίηση του κακού και που φέρνει προγράμματα διάσωσης » γράφει η Thüringische Landeszeitung. «Τα προσβλητικά αθηναϊκά σχόλια κατά του Σόιμπλε δείχνουν και τις πραγματικές αιτίες την ελληνική τραγωδίας. Οι Έλληνες την χρεώνονται, γιατί νόμισαν ότι με λίγες φοροεισπράξεις θα μπορούσαν να κρατήσουν το βιοτικό τους επίπεδο με δανεικά. Γεγονός είναι ότι αν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη, θα υπέφεραν οι κάτοικοί της. Κανείς δεν ξέρει αν η χώρα μπορεί να επιστρέψει τα χρέη της. Αλλά δεύτερο κούρεμα όπως ζητά η Αθήνα, θα έκανε την κατάσταση χειρότερη, όχι μόνο επειδή θα πλήττονταν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι και ιδιώτες επενδυτές... Οι Έλληνες έχουν την επιλογή ανάμεσα στη πειθαρχημένη υλοποίηση των υπεσχημένων ή την επιστροφή στη δραχμή», παρατηρεί ο σχολιαστής της.
«Ο νότος κάνει οικονομίες, ο βορράς πληρώνει»
Πρόσφερε λεκτική στήριξη και 100 εκ. ευρώΠρόσφερε λεκτική στήριξη και 100 εκ. ευρώ
Τι απομένει τελικά από τον πολυσυζητημένη επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα; «Ένα περίεργο συναίσθημα» αποφαίνεται ηBraunschweiger Zeitung. «Ότι μετά τις εκλογές και ένα σχετικά ήρεμο καλοκαίρι θα αρχίσει και πάλι η συζήτηση για την καταπολέμηση της ευρωκρίσης. Οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον λαμβάνουν υπόψη τους τον προεκλογικό αγώνα στο Βερολίνο. Αλλά μετά την ανάπαυλα θα σπάσουν τα ταμεία. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δεσμεύτηκε ήδη ότι θα συνεχίζει να στηρίζει του Έλληνες. Η φόρμουλα στην ΕΕ θα είναι η ίδια: ο νότος κάνει οικονομίες και ο βορράς πληρώνει. Αυτόν τον δρόμο θα πρέπει να ακολουθήσει και η επόμενη γερμανική κυβέρνηση-όποια κι αν είναι»  καταλήγει το σχόλιο.  
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη        dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc