η Ελλάδα θυμίζει Βαιμάρη πριν κυριαρχήσει ο φασισμός


Χάμπερμας: Η Ελλάδα θυμίζει Βαϊμάρη πριν κυριαρχήσει ο φασισμός

«Για την Ελλάδα είναι φανερό ότι η αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη, αποτελεί το κλειδί για τη λύση των προβλημάτων» δηλώνει ο φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας.





Διαφημίσεις GoogleGreece Air TicketsFlights to Greece Now On Sale Compare Rates and Save Money!tripbase.com/DealsCroatia Small Group ToursUnique Tours, 40% Less. Book Today! Croatia Expert Travel Planningwww.jauntee.com
Tις συνθήκες της όψιμης Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, που οδήγησαν στην κατάληψη της εξουσίας από το φασισμό, θυμίζει στον Γιούργκεν Χάμπερμας η τρέχουσα κοινωνική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

«Στην περίπτωση
 της Ελλάδος, είναι φανερό ότι η αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη, αποτελεί το κλειδί για τη λύση των προβλημάτων» επισημαίνει στην Εφημερίδα των Συντακτών ο διεθνούς φήμης γερμανός φιλόσοφος λίγες μέρες πριν την έλευσή του στην Αθήνα, για το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας (4-10 Αυγούστου).

«Μόνο μία Ευρώπη ενωμένη σε πολιτικό επίπεδο και με επαρκή οικονομική ευρωστία, μπορεί να δαμάσει τον ξέφρενο οικονομικό καπιταλισμό» τονίζει.

Ο γερμανός φιλόσοφος επισημαίνει πως «στην περίπτωση που η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας ήταν αποτέλεσμα μίας πολιτικής ρύθμισης, οι ανεξέλεγκτες χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσαν να τεθούν ξανά υπό πολιτικό έλεγχο».

Προσθέτει ότι «η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να ασκεί μία πολιτική συγχύσεων χωρίς προοπτικές και να θέσει σε εφαρμογή τη διαδικασία τροποποίησης των Συνθηκών (...) Μια διορατική κυβέρνηση, την οποία δυστυχώς δεν έχουμε, θα παραδεχόταν ότι, μόνο μέσω μιας κοινής πολιτικής, μπορεί και πάλι να σταθεί στα πόδια της η Ευρώπη».


Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/238151/habermas-i-ellada-mou-thumizei-vaimari-prin-kuriarhisei-o-fasismos-/#ixzz2ZdYs0Jp1
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Comments

Τι σημαίνει μια ισχυρή Ευρώπη;
Ομιλία του Γιούργκεν Χάμπερμας στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας
Στα ελληνικά, συντομευμένη μορφή της ομιλίας:
http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2014/03/blog-post_9.html

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»