episkopish typoy

Επισκόπηση τύπου

«Ο Σαμαράς δεν έχει όραμα»

Σχόλια για την επίσκεψη Β. Σόιμπλε στην Αθήνα, τον μεταρρυθμιστικό "ζήλο" του Α. Σαμαρά αλλά και την παραπομπή Παπακωνσταντίνου, φιλοξενούνται στη σημερινή επισκόπηση.
Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Β. Σόιμπλε η Badische Neuste Nachrichten επισημαίνει ότι «οι επισκέπτες από τη Γερμανία δεν είναι ευπρόσδεκτοι. (…) Μολονότι η Γερμανία δραστηριοποιήθηκε με δισεκατομμύρια για τη διάσωση της Ελλάδας, η σχεδόν χρεοκοπημένη χώρα θεωρεί τους Γερμανούς κύριους υπεύθυνους για τη μιζέρια τους. Η καγκελάριος έχει νιώσει ήδη τα κύματα χλευασμού και μίσους σε βάρος της. Τώρα οι Έλληνες ανακήρυξαν τον υπουργό Οικονομικών σε αποδιοπομπαίο τράγο». Αναφερόμενη στη συνέχεια στο θέμα των πολεμικών επανορθώσεων σημειώνει:«ένα διαφιλονικούμενο ζήτημα τόσο από πολιτική όσο και από νομική σκοπιά».
Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η απαίτηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την παρούσα ευρωκρίση: «Το ζητούμενο σήμερα είναι να μεταρρυθμίσει η Ελλάδα το κράτος και την οικονομία της με τέτοιο τρόπο ώστε να εκπληρώσει τις αρχικές προϋποθέσεις της Νομισματικής Ένωσης, για τις οποίες έχει δεσμευτεί. (…) Η Ελλάδα συνεχίζει να βιώνει μια βαθιά ύφεση, η οικονομία συρρικνώνεται, ο αριθμός των ανέργων αυξάνεται. Το ότι οι πολίτες υποφέρουν, είναι κατανοητό. Εντούτοις αντί να στρέφουν την οργή τους στους πραγματικούς υπαίτιους, δηλαδή στις ανίκανες και διεφθαρμένες κυβερνήσεις τους, οι οποίες συσσώρευαν ανεύθυνα το χρέος, συγκεντρώνουν το θυμό τους σε εκείνες τις χώρες της ευρωζώνης οι οποίες με δισεκατομμύρια προσπαθούν να τους βγάλουν από την δεινή τους θέση».

Η Ελλάδα χρειάζεται όραμα
"Ακόμη και το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν εισπράττεται στην Ελλάδα ως μεταρρυθμιστική δράση"
«Ο Σαμαράς δεν έχει όραμα», είναι ο τίτλος σχολίου της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η εφημερίδα σημειώνει ότι παρά την πρόοδο που συντελείται, και που αφορά κυρίως τη μείωση των ελλειμμάτων και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα δεν έχει μπει ακόμη στο δρόμο της ανάπτυξης: «Η χώρα χρειάζεται ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο δεδομένου ότι οι κατευθυντήριες γραμμές της περασμένης δεκαετίας –προσλήψεις στο δημόσιο, όλο και περισσότερα δάνεια- οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Δυστυχώς μέχρι στιγμής ο Σαμαράς δεν κατάφερε να υποδείξει στους Έλληνες αναπτυξιακές προοπτικές. Για το μέλλον της Ελλάδας όμως θα ήταν πολύ σημαντικό να υπάρχουν οράματα στα οποία να πιστεύουν οι πολίτες.
(…) Στην παρούσα φάση ο Σαμαράς έρχεται αντιμέτωπος με τις προεκλογικές του υποσχέσεις, όταν υπεραμυνόταν των κεκτημένων. Δεν έχει την αξιοπιστία να ενσαρκώσει μια νέα αρχή, επειδή το κόμμα του και προφανώς και ο ίδιος ήταν στο παρελθόν μπλεγμένοι σε ένα σύστημα πελατειακών σχέσεων, το οποίο οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής. Ακόμη και το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν εισπράττεται στην Ελλάδα ως μεταρρυθμιστική δράση. Με δυσπιστία παρακολουθούν όλοι εάν η ΝΔ χρησιμοποιήσει τη φαινομενική ανανέωση της δημόσιας τηλεόρασης για να βάλει δικούς της ανθρώπους (…). Εάν η Ελλάδα πρέπει και θέλει να αναπτυχθεί θα πρέπει να υπάρξει ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για τον σημαντικότερο κλάδο της οικονομίας, τον τουρισμό».
Όπως σημειώνει ωστόσο η εφημερίδα, τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός τουρισμός έχασε ένα σημαντικό μερίδιο στη γερμανική αγορά. Ακόμη και μια καλή χρονιά όμως, όπως η φετινή, δεν αρκεί για να φέρει αναπτυξιακή προοπτική. «Ο Σαμαράς πρέπει να συνεχίσει να αποδεικνύει λοιπόν ότι δεν είναι δέσμιος του παλιού τρόπου σκέψης της ελληνικής πολιτικής. Μπορεί να σώσει την Ελλάδα μόνον με αλλαγές οι οποίες θα ξεπερνούν κατά πολύ τις απαιτήσεις της Τρόικας και γι΄ αυτό χρειάζεται ένα μεταρρυθμιστικό όραμα για το μέλλον της Ελλάδας».

«Ο πραγματικός ζυγός είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι»
"Στο πρόσωπό του, η Ελλάδα βρήκε τον αποδιοπομπαίο τράγο της"
Λάθος προσέγγιση του ελληνικού προβλήματος χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο ενός νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα η εφημερίδαSüddeutsche Zeitung: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα το χρέος της οποίας πλησιάζει απειλητικά το διπλάσιο του ΑΕΠ της, των συνολικών δηλαδή οικονομικών της επιδόσεων. Επειδή κάθε νέο δάνειο σημαίνει ότι διογκώνεται το χρέος και ότι οι μελλοντικές γενιές πρέπει να δουλεύουν μόνον για να το απομειώσουν, είναι ανεύθυνο να συνεχιστεί αυτό. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η αναδιάρθρωση. Εν τω μεταξύ οι χώρες της ευρωζώνης έχουν ένα εργαλείο με τη βοήθεια του οποίου το χρέος μπορεί να μειωθεί με κομψό τρόπο. Ακούει στο όνομα απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Η Αθήνα έλαβε ήδη 50 δις ευρώ για τις τράπεζες, τα οποία αύξησαν φυσικά το χρέος κατά 50 δις. Εάν οι ευρωπαίοι πολιτικοί αποφάσιζαν να διαθέσουν αναδρομικά τα χρήματα αυτά όχι σαν κανονικό δάνειο, αλλά ως ένεση ρευστότητας προς τις τράπεζες, τότε η Αθήνα θα είχε 50 δις λιγότερο χρέος, χωρίς να πρέπει οι πιστωτές να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους».

Στην παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρεται σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζοντας ότι στο πρόσωπό του, η Ελλάδα βρήκε τον αποδιοπομπαίο τράγο της. «Ο Παπακωνσταντίνου δεν είναι δημοφιλής επειδή το 2010 έβαλε την υπογραφή του κάτω από το μνημόνιο, το οποίο έσωσε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, οδηγώντας όμως τη χώρα σε πολιτικές λιτότητας. Φέρεται να έσβησε ονόματα συγγενών από μια λίστα πλούσιων Ελλήνων που είχαν μεταφέρει χρήματα στην Ελβετία. Αυτό δεν ακούγεται πειστικό. Πολλοί που έχουν λερωμένη τη φωλιά τους θα τρίβουν τα χέρια τους με τις υποψίες που βαραίνουν τον Παπακωνσταντίνου. Ακόμη και αν του απαγγελθεί κατηγορία, δεν πρόκειται να υπάρξουν αποκαλύψεις. Χρειάζονται περισσότερα για την εξυγίανση του υπό διάλυση ελληνικού κράτους. Ο πραγματικός ζυγός όμως είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι είναι ανίκανοι και οι οποίοι δεν έχουν την θέληση να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον».

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ.σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου                     dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»