παπικό πολιτικό μήνυμα.........

Πολιτική

Παπικό «πολιτικό» μήνυμα στην Κόπα Καμπάνα

Εκατομμύρια νέοι καθολικοί έδωσαν το «παρών» στην Κόπα Καμπάνα για να ακούσουν το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου, η ομιλία του οποίου είχε όχι μόνο θρησκευτική αλλά και πολιτική χροιά.
Ήταν το μεγαλύτερο «beach party» του κόσμου. Κάπως έτσι περιέγραψαν όσοι παραβρέθηκαν την ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου στην Κόπα Καμπάνα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνάντησης Καθολικών Νέων στη Βραζιλία. Παρά τη βροχή έδωσαν το «παρών«»  σχεδόν τρία εκατομμύρια πιστοί, κυρίως νέοι. Πολλοί μάλιστα είχαν κατασκηνώσει από νωρίς στην Κόπα Καμπάνα, περιμένοντας υπομονετικά να προσευχηθούν μαζί με τον Πάπα Φραγκίσκο το βράδυ της Κυριακής. «Ήταν η πιο όμορφη εβδομάδα της ζωής μου» είπε η Σοφία που ταξίδεψε από την Αργεντινή, «δεν είχα ξαναδεί στη ζωή μου ποτέ τόσο κόσμο συγκεντρωμένο» δήλωσε η Σάνον από την Ντακότα των ΗΠΑ. Η Αμελί και η Κριστίνε ήρθαν στο Ρίο από τη Γερμανία, «για να προσευχηθούν μαζί με άλλους νέους». Ο Τόμας Μίλερ, ο οποίος συντόνισε την αποστολή καθολικών νέων στη Βραζιλία, έκανε λόγο για μία άψογη διοργάνωση και φιλοξενία.
Μήνυμα με πολιτική χροιά…
Επιστρέφει στο Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος μετά το ταξίδι του στη ΒραζιλίαΕπιστρέφει στο Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος μετά το ταξίδι του στη Βραζιλία
Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Βραζιλία και κυρίως στις περιθωριοποιημένες φαβέλες του Ρίο σχολιάστηκε θετικά. Όπως τόνισε και ο ίδιος ο Πάπας στόχος του είναι να συμβάλει στον αγώνα κατά της φτώχειας, της πείνας και της κοινωνικής αδικίας και να σταθεί στο πλευρό των θυμάτων της βίας, καλώντας τους νέους να αναλάβουν ενεργό ρόλο σε αυτή την αποστολή της εκκλησίας. «Σήμερα, όπως άλλωστε και πάντα, ο Κύριος χρειάζεται εσάς τους νέους ανθρώπους για την Εκκλησία του. Σήμερα καλεί τον καθένα από εσάς στην Εκκλησία να γίνετε οι απόστολοί του» είπε χαρακτηριστικά.
Στην πρώτη μεγάλη του περιοδεία ο Πάπας Φραγκίσκος δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την πολιτική επικαιρότητα, λέγοντας πως παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις διεθνείς εξελίξεις καθώς και τις έντονες κινητοποιήσεις νέων ανά τον κόσμο με αίτημα περισσότερη δικαιοσύνη και αδερφοσύνη. «Υπάρχουν νέοι που θέλουν να γίνουν πρωταγωνιστές σε μια αλλαγή» είπε, τονίζοντας ότι στις προσπάθειες αυτές θα σταθεί στο πλευρό τους. «Τους ενθαρρύνω να συνεχίσουν με ειρηνικό, υπεύθυνο και οργανωμένο τρόπο και κινητήρια δύναμη τις αξίες του ευαγγελίου, ώστε να υπερβούν την απάθεια, προσφέροντας μία χριστιανική απάντηση στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις».
…και αντίθετες φωνές
Με επίκεντρο το θέμα των αμβλώσεων οι διαδηλώσεις κατά του καθολικού συντηρητισμούΜε επίκεντρο το θέμα των αμβλώσεων οι διαδηλώσεις κατά του καθολικού συντηρητισμού
Στο περιθώριο της επίσκεψής του Πάπα δεν έλειψαν και οι διαμαρτυρίες από αντίθετες φωνές. Στο Ρίο διοργανώθηκαν διαδηλώσεις νέων, κυρίως γυναικών, υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση και κατά της υποκρισίας της καθολικής εκκλησίας στο θέμα αυτό. «Είναι η δικτατορία του Πάπα» φώναζαν εκατοντάδες διαδηλώτριες, σηκώνοντας στις μπλούζες τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Επίσης δεν είναι λίγοι και αυτοί που πιστεύουν ότι η Βραζιλία δαπάνησε υπέρογκα ποσά για να διοργανώσει αυτές τις εκδηλώσεις, την ώρα που η χώρα έχει να αντιμετωπίσει πολύ πιο σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Από την άλλη πλευρά, νέοι που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Συνάντησης Καθολικών Νέων διατείνονται πως οι διαμαρτυρίες αυτές είναι μονοσήμαντες, διότι επικεντρώνονται μόνο σε θέματα σεξουαλικής φύσης και παραβλέπουν το όλο.
Ο Πάπας Φραγκίσκος βρίσκεται ήδη καθοδόν προς το Βατικανό. Η ολιγοήμερη παραμονή του στη Βραζιλία και ο απόηχος των ομιλιών του θα συνεχίσει να απασχολεί την κοινή γνώμη και το επόμενο διάστημα.
Sarah Hofmann / Δήμητρα Κυρανούδη
Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου                           dw de

Comments

lornion said…
δυνατή η φωνή του Πάπα Φραγκίσκου.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»