Σε ανοιχτή ακρόαση οι αρχηγοίΣύνοδος Κορυφής σε έκτακτες συνθήκες!

Οι έκτακτες (από πάσης απόψεως) συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα συνυπολογίζονται αυτές τις μέρες από τους δανειστές, αν και δεν λείπουν οι νέες προειδοποιήσεις περί ανάγκης να δοθούν κάποια δείγματα εφαρμογής του προγράμματος πριν από τη λήψη των τελικών αποφάσεων.

Με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, η ελληνική αντιπροσωπεία μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να «πάρει κλίμα», αλλά και να εξηγήσει την οριακή κατάσταση της χώρας – κάτι που αναμένεται να γίνει δεκτό με κατανόηση, αν και έχει ξεκαθαριστεί πως σ’ αυτή τη Σύνοδο Κορυφής δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα.

Η περιπέτεια των εμπλοκών συνεχίστηκε, με την παραίτηση του Βασίλη Ράπανου, ο οποίος δεν είχε καν ορκιστεί υπουργός των Οικονομικών και αντιμετώπισε προβλήματα υγείας, που τελικά τον οδήγησαν στην απόφαση να αποσυρθεί. 

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Αμαντέου Αλταφάζ, επανέλαβε χθες πως όλα είναι θέμα σχεδιασμού βάσει της επαναξιολόγησης της τρόικας, που αναμένεται στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα, προκειμένου να συντάξει την τριμηνιαία έκθεσή της και να αποφασίσει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Πάντως, ο κ. Αλταφάζ σημείωσε ότι οι δανειστές λαμβάνουν υπόψη τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδα, υπενθυμίζοντας πως το 1 δις ευρώ έχει ήδη αποδεσμευτεί με απόφαση του Eurogroup και θα εκταμιευθεί σε μερικές ημέρες. 

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός εξήλθε χθες του νοσοκομείου και αναρρώνει, ενώ οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης συναντήθηκαν για να συζητήσουν τα της συμμετοχής τους στη Σύνοδο Κορυφής.

Οι δυο τους αποφάσισαν πως δεδομένης της απουσίας του πρωθυπουργού δεν έχουν λόγο να συμμετάσχουν στην αντιπροσωπεία που μεταβαίνει στις Βρυξέλλες.

Άλλωστε, ο κ. Σαμαράς θα παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα από την Αθήνα, ενώ ήδη από χθες άρχισε τις επαφές του με ξένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος Ομπάμα.

Ανάλογη ενημέρωση θα λαμβάνουν και οι άλλοι δύο αρχηγοί των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Άλλωστε, στη συζήτηση που είχαν οι κύριοι Βενιζέλος και Σαμαράς μετείχε και ο πρωθυπουργός, καθώς βρισκόταν στο τηλέφωνο σε ανοιχτή ακρόαση. 

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν για την ανάγκη εποπτείας του κυβερνητικού έργου και την επιτυχία του προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας.

Ο κ. Βενιζέλος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες με την ιδιότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να λάβει μέρος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και για διμερείς επαφές με ηγέτες σοσιαλιστικών κομμάτων, ενώ αντίστοιχη δραστηριότητα θα έχει και ο κ. Κουβέλης.

Πάντως, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν αμέσως μετά την ανάρρωση του Πρωθυπουργού να μεταβούν από κοινού στις Βρυξέλλες, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με στόχο να ξεκινήσει ουσιαστικά ο διάλογος για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου.

«Συμφωνήσαμε», είπε ο κ. Κουβέλης, «ότι αμέσως μετά την ανάρρωση του κ. Σαμαρά θα μεταβούμε μαζί στις Βρυξέλλες, σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο, προκειμένου να διαπραγματευτούμε και προπαντός να διεκδικήσουμε όλα εκείνα τα οποία αντιστοιχούν στην εφαρμογή και στην υλοποίηση των όσων έχουμε συμφωνήσει στο επίπεδο της προγραμματικής συμφωνίας-προγραμματικής σύγκλισης. Το ταξίδι στην Ευρώπη θα γίνει αμέσως μετά, παρουσία και των τριών μας». 

Στην ερώτηση εξάλλου αν υπάρχει θέμα για τον κ. Ράπανο, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι θεωρεί δεδομένη την αποκατάσταση της υγείας του υπουργού Οικονομικών, στον οποίο ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση. «Όλα τα άλλα δεν αποτέλεσαν θέμα συζήτησης, ούτε με τον κ. Βενιζέλο, ούτε με τον κ. πρωθυπουργό», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Αλταφάζ ενημέρωσε ότι η τρόικα θα φθάσει στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν καθυστερήσεις. 

«Είναι σημαντικό να επιτύχουμε μια ξεκάθαρη συμφωνία για το πού βρισκόμαστε αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος», στο οποίο έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων που στηρίζουν την κυβέρνηση, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αλταφάζ.

Σε ό,τι αφορά τον οδικό χάρτη που αφορά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, επέμεινε στην ανάγκη δημιουργίας ενός δικαιότερου και συνεκτικού φορολογικού συστήματος, τονίζοντας την ανάγκη εφαρμογής των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων. 

Στο μεταξύ, νέα αυστηρά μηνύματα για τήρηση των συμφωνηθέντων με την τρόικα έστειλε το Βερολίνο στην Αθήνα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χρησιμοποίησε για άλλη μια φορά χθες σκληρή γλώσσα, υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και δεν έχει καταβάλει αρκετές προσπάθειες για την καταπολέμηση των αιτιών της κρίσης.

Η κρίση του ευρώ θα ξεπεραστεί μόνο εφόσον αντιμετωπιστούν τα αίτια που την προκάλεσαν, είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Berlin Direkt» του ZDF. «Τα αίτια της κρίσης θα πρέπει να καταπολεμηθούν αξιόπιστα. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία το καταφέρνουν πολύ καλά. Στην Ελλάδα αυτό δεν γίνεται τόσο καλά, αλλά θα πρέπει και εκεί να σημειωθεί επιτυχία, διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει», ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν θα πρέπει να διασφαλιστεί περισσότερος χρόνος στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ο Γερμανός υπουργός είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει προσπαθήσει ακόμη επαρκώς. 

«Και αυτό θα πρέπει να το δούμε με όλο τον σεβασμό στις εσωτερικο-πολιτικές της δυσκολίες. Κανένας στον κόσμο που ασχολείται με το ζήτημα δεν διανοείται να πει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει μέχρι τώρα αυτά που υποσχέθηκε», πρόσθεσε.

Αντίθετα, στην Ιταλία και την Ισπανία οι συνθήκες είναι διαφορετικές, σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η Ιταλία καταβάλλει μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες από τότε που πρωθυπουργός είναι ο Μάριο Μόντι. Και η κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία πράττει τα αναγκαία.»

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος διεμήνυσε χθες πως αυτοί που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

«Ένα πράγμα είναι σαφές: δεν μπορούμε να επιτρέψουμε επαναδιαπραγμάτευση για όλα. Δεν μπορούμε επίσης να επιτρέψουμε να γίνουν εκπτώσεις. Αντίθετα, αυτό που έχει συμφωνηθεί μετράει», είπε ο Βεστερβέλε πριν από την τακτική συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο.

«Δεν μπορεί να υπάρξουν παραχωρήσεις», είπε στους δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας πως είναι απαραίτητο να εκπληρωθούν όλες οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις.

Στην Ελλάδα δεν θα μοιραστούν δώρα αλλά «θα της δοθεί αέρας για να αναπνεύσει», ανέφερε με τη σειρά του και ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ».

Πρόσθεσε δε πως τον Ιούλιο η τρόικα θα μεταβεί στην Αθήνα προκειμένου να εξετάσει κατά πόσον η Ελλάδα παρεκκλίνει από τους στόχους που έχουν τεθεί και κατά πόσον η αναιμική ευρωπαϊκή ανάπτυξη καθιστά απαραίτητη την επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος.

Ο κ. Φάιμαν τόνισε επίσης πως θα αποτελούσε «ντροπή» για την πλούσια Ευρώπη μια εξέλιξη που θα οδηγούσε την Ελλάδα στη φτώχεια, έπειτα από μια ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ. 

Όπως είπε, μια τέτοια επιλογή θα συνοδευόταν από επιστροφή στη δραχμή, κλείσιμο τραπεζών, χάσιμο της αξίας των καταθέσεων, απόγνωση των επιχειρηματιών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους σε ευρώ.

Για το λόγο αυτό, είπε, θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποτραπεί μια πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όσο κι αν είναι δύσκολο και όσο κι αν τα εργαλεία που διατίθενται είναι λίγα.              www.elzoni.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»