Στα χνάρια της Ελλάδας βαδίζει η Κύπρος, αν και προσπαθεί να αποφύγει δημοσιονομική επιτήρηση από την τρόικα. Ο καθ. Χούμπερτ Φάουστμαν δεν περιμένει Kύπριους "αγανακτισμένους"...
Για πολύ καιρό η Κύπρος θεωρούνταν μια από τις πιο υγιείς οικονομικά χώρες της Ε.Ε. τόσο στον τραπεζικό τομέα, όσο και στα δημοσιονομικά της με καλή δημόσια διοίκηση. Αλλά οι στενοί δεσμοί των κυπριακών τραπεζών με τις ελληνικές οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στο αναπόφευκτο, στη υπαγωγή της χώρας στους μηχανισμούς στήριξης,
Ισπανικό μοντέλο
O καθηγητής Ιστορίας Χ. Φάουστμαν στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
«Στην Ελλάδα οι τράπεζες δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα, αντίθετα η κυβέρνηση ήταν σε κατάσταση φθοράς», δηλώνει ο καθηγητής Ιστορίας Χούμπερτ Φάουστμαν, από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. «Στην Κύπρο και οι δύο παράγοντες βρίσκονται σε αποσύνθεση, από την μια οι τράπεζες που για πολλά χρόνια αποτελούσαν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας, εξαπλώθηκαν, σημείωσαν κέρδη, συνέβαλαν στην ευμάρεια, αλλά έγιναν ανεξέλεγκτα μεγάλες. Και από την άλλη υπάρχει παραλληλισμός με την Ελλάδα στο ότι ο δημόσιος τομέας της Κύπρου που κι αυτός νοσεί». Το έλλειμμα της Κύπρου αγγίζει το 70%, δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Στα χρόνια των παχέων αγελάδων αυξήθηκαν οι προσλήψεις στο δημόσιο τομέα και τώρα καλείται η κυβέρνηση να πληρώσει τον λογαριασμό, αλλά αντιτίθεται να μπει σε πρόγραμμα δημοσιονομικής επιτήρησης όπως έγινε στην Ελλάδα.
Ήπιες διαδηλώσεις
«Κυκλοφορούν φήμες ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα ακολουθήσει το ισπανικό μοντέλο εξυγίανσης μόνο των τραπεζών της» δηλώνει ο γερμανός καθηγητής. «Έτσι θα παρακάμψουν τις μεταρρυθμίσεις που θα της επέβαλε η τρόικα. Για το ΔΝΤ δεν γίνεται καν λόγος. Υπάρχει ακόμη η φήμη ότι αναζητείται κι άλλος χρηματοδότης για την κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος, ίσως να είναι η Κίνα ή η Ρωσία. Αν δεν υπάρξει, τότε δεν απομένει παρά η υπαγωγή στους μηχανισμούς στήριξης και στην τρόικα που θα επιβάλει μέτρα μεταρρυθμιστικά».
Ο καθηγητής Χούμπερτ Φάουστμαν δεν φοβάται εκδηλώσεις ανάλογες με αυτές στην Ελλάδα από τους Κυπρίους σε ενδεχόμενα μέτρα λιτότητας. Στην Κύπρο η πολιτική κουλτούρα είναι πιο ειρηνική, πιο ήπια, σε ότι αφορά τις διαδηλώσεις» υποστηρίζει. «Θα γίνουν φυσικά κάποιες διαδηλώσεις και απεργίες, αλλά υπάρχει συνειδητοποίηση του προβλήματος ότι στο δημόσιο τομέα όπου οι μισθοί είναι διπλάσιοι, προσφέρεται λιγότερη εργασία. Αρα τμήμα του πληθυσμού θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις. Βέβαια υπάρχουν κι άλλοι που χάνουν τα προνόμιά τους και που δεν θα παραμείνουν σιωπηλοί. Αλλά εκδηλώσεις ελληνικού τύπου νομίζω ότι δεν θα υπάρξουν».
Daphne Gratwohl/Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος dw de
Υπεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος dw de
Comments