politiki


ΠOΛITIKHHμερομηνία δημοσίευσης24-06-12

Οταν το επιτελείο Σαμαρά μετακομίζει στο Μαξίμου

Ποια πρόσωπα θα αναλάβουν ρόλο, οι αρμοδιότητές τους
και οι οδηγίες του πρωθυπουργού
Tων Γιωργου Π. Τερζη – Ελλης Τριανταφυλλου
Προσωπικό του στρατηγείο, αλλά και κέντρο ελέγχου της απόδοσης του κυβερνητικού σχήματος θέλει να καταστήσει το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Σε αντίθεση με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος εν πολλοίς είχε αναθέσει τον έλεγχο των υπουργών του σε τρίτους, ο κ. Σαμαράς επιδιώκει να έχει πλήρη εικόνα, μέσω των πολύ εμπίστων συνεργατών του, αν όχι ιδία άποψη για τους ρυθμούς υλοποίησης των κυβερνητικών εξαγγελιών.
Στο πρωθυπουργικό μέγαρο έχουν ήδη μεταφερθεί από τη λεωφόρο Συγγρού όλοι οι στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, καθώς σε αυτούς θα στηριχθεί, όπως όλα δείχνουν, ο νέος πρωθυπουργός. Οι κ. Δημήτρης Σταμάτης (υπουργός Επικρατείας), Κώστας Μπούρας (διευθυντής του Γραφείου του πρωθυπουργού) και Τάκης Μπαλτάκος, ως εκ του ρόλου του γενικού γραμματέα του Υπ. Συμβουλίου, ο οποίος έχει και «θεσμικά» τον ρόλο του... βαθμολογητή των υπουργών, είναι αυτοί που θα κληθούν να αναλάβουν να «τρέχουν» το κυβερνητικό σχήμα. Αλλωστε και οι τρεις συνδέονται με μακρά γνωριμία με τον πρωθυπουργό.
Ο κ. Κ. Μπούρας θεωρείται το «δεξί χέρι» του κ. Σαμαρά και η κοινή τους πορεία μετράει περισσότερα από 20 χρόνια, ενώ παραμένει, συνήθως, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο κ. Δημ. Σταμάτης υπήρξε πολιτικός φίλος και σταθερός συνεργάτης του πρωθυπουργού, αναλαμβάνοντας δύσκολους ρόλους και θέσεις ευθύνης στο πλάι του. Οι δυο τους είναι αυτοί που, κατά κύριο λόγο, θα αναλάβουν να... βάζουν τις φωνές στους γαλάζιους υπουργούς, μεταφέροντας αυθεντικά τις θέσεις του κ. Σαμαρά προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Παλαιά είναι και η γνωριμία με τον νομικό κ. Τάκη Μπαλτάκο, ο οποίος θα κινείται μεταξύ Βουλής και Μεγάρου.
Χωρίς θεσμικό, αλλά με ουσιαστικό ρόλο στο Μαξίμου θα βρίσκεται και ο βουλευτής Επικρατείας κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης. Λογογράφος του προέδρου, με άποψη στα οικονομικά και στο ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης, ο κ. Λαζαρίδης φαίνεται ότι θα συμμετέχει και στην τριμερή (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) ομάδα διαχείρισης κρίσεων που θα καλείται να... επιλύει τις διαφορές επί της πολιτικής πριν αυτές υπονομεύσουν την πορεία του κυβερνητικού σχήματος.

Ο εκπρόσωπος και τα ΜΜΕ
Το επικοινωνιακό κομμάτι έχει αναλάβει ως κυβερνητικός εκπρόσωπος ο κ. Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος, ωστόσο, για να λειτουργήσει και τυπικά, θα πρέπει να ορκισθεί υφυπουργός Επικρατείας, κάτι που αναμένεται να συμβεί τα προσεχή 24ωρα. Ο κ. Κεδίκογλου αναμένεται να έχει τυπική αρμοδιότητα στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ, ενώ θα κινείται μεταξύ Μαξίμου και Γεν. Γραμματείας Ενημέρωσης. Ο κ. Κεδίκογλου, ο οποίος είχε βρεθεί σε σφοδρή σύγκρουση με τη διοίκηση της ΕΡΤ, θα είναι και αυτός που θα υλοποιήσει και τις διοικητικές αλλαγές στους δύο οργανισμούς, σε συνεννόηση με τα άλλα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία θα έχει ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου κ. Γ. Μουρούτης, ενώ στην επικοινωνιακή ομάδα, παράλληλα με τη Βουλή, αναμένεται να συμμετέχει και ο κ. Ν. Τσούτσιας. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο αναμένεται να ενταχθούν ο κ. Γ. Μουρμούρας ως οικονομικός σύμβουλος, ο κ. Αγγ. Υψηλάντης ως διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου και οι κ. Στ. Παπασταύρου, αρμόδιος της Ν.Δ. για τις ευρωπαϊκές σχέσεις, Δημ. Πτωχός, αρμόδιος για τη διαδικτυακή παρουσία του Μεγ. Μαξίμου. Παραμένει άγνωστο αν στο επιτελείο θα ενταχθούν στελέχη όπως ο Διον. Καραχάλιος ή αν θα αξιοποιηθούν σε άλλες θέσεις στην κρατική μηχανή, όπως μοιάζει το πλέον πιθανό. Ο κ. Π. Μαχάς, πάντως, μολονότι του έγινε πρόταση να πάει στο Μαξίμου, προτίμησε να συνεχίσει την επαγγελματική του καριέρα.

Το μέτωπο της Βουλής
Εκτός Μαξίμου αλλά σε απόσταση αναπνοής από αυτό, στο Κοινοβούλιο, θα είναι η έδρα του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος και αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια προώθησης του κυβερνητικού έργου. Η αναφορά δεν είναι τυχαία καθώς το Κοινοβούλιο θα εξακολουθήσει να είναι, περισσότερο από ποτέ ίσως, το επίκεντρο του κυβερνητικού έργου. Η παρουσία της Χρυσής Αυγής και η δυνατότητά της να προκαλεί καθημερινά ονομαστικές ψηφοφορίες, αλλά κυρίως η ανάγκη να υπάρχει αφ' ενός πειθαρχία στο εσωτερικό της γαλάζιας Κ.Ο. και αφ' ετέρου συνεχής συνεννόηση μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, εξηγούν την επιλογή του κ. Σαμαρά να τοποθετήσει τον κ. Μεϊμαράκη στην προεδρία της Βουλής.

Οφθαλμολογική επέμβαση
Επιτυχής ήταν η χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη, χθες, ο κ. Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς. Η επέμβαση, που πραγματοποιήθηκε με ολική νάρκωση, διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες, και αποφασίστηκε εσπευσμένα το πρωί της Παρασκευής, καθώς το πρόβλημα στο μάτι του πρωθυπουργού, που εμφανίστηκε εδώ και αρκετές εβδομάδες, παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, στις εξετάσεις που υπεβλήθη ο κ. Σαμαράς διεγνώσθη αρχόμενη αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, ενώ η χειρουργική αντιμετώπιση έγινε από τον διευθυντή της Β΄ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του Αττικού Νοσοκομείου, κ. Πάνο Θεοδοσιάδη. Μεταξύ άλλων, ευχές στον πρωθυπουργό για ταχεία ανάρρωση έδωσαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Αλέκα Παπαρήγα. Ο κ. Σαμαράς προγραμματίζεται να παραστεί την προσεχή Πέμπτη στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, την πρώτη του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Συνεργάτες του μετέφεραν την πρόθεσή του να εξαντλήσει κάθε περιθώριο προκειμένου να δώσει το «παρών» στην κρίσιμη για το μέλλον της Ευρωζώνης αυτή σύνοδο.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»