Στη μάχη του ευρώ και της μπάλας

Η μάχη του ευρώ και η μάχη της μπάλας συναγωνίστηκαν για το ποια από τις δύο θα αποδειχθεί περισσότερο νικηφόρα και για ποιον, με την Ελλάδα να ξεχνά για μια μέρα τη δεινή κατάσταση της οικονομίας της, αλλά και το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα προβλήματα υγείας που παρουσίασαν ξαφνικά τόσο ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, όσο και ο υπουργός των Οικονομικών Β. Ράπανος.

Και μπορεί η Ελλάδα να έχασε από τη Γερμανία με 4-2, το κλίμα όμως στην Ευρώπη έχει αρχίσει να αλλάζει, αν και με μικρά, δειλά βήματα.

Στη μίνι σύνοδο της Ρώμης, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία συμφώνησαν να «ρίξουν» στην ανάπτυξη το 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 120 με 130 δις ευρώ. 

Πάντως, η διάσταση απόψεων μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας παραμένει, με την Γερμανίδα καγκελάριο (που παρακολούθησε τον αγώνα Ελλάδας – Γερμανίας) Άγκελα Μέρκελ να συμφωνεί μεν με την επένδυση στην ανάπτυξη, αλλά να αποφεύγει κάθε συζήτηση για τα ευρωομόλογα, αν και ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ την προκάλεσε και αυτή τη φορά. 

«Θεωρώ ότι τα ευρωομόλογα είναι μια επιλογή, αλλά όχι σε 10 χρόνια», είπε. «Εφόσον υπάρχει μια ένωση, τα ευρωομόλογα θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την Ευρώπη και θα εξακολουθήσω να εργάζομαι προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε.

Υποστήριξε επίσης, διαφοροποιούμενος και σε αυτό το σημείο από την κ. Μέρκελ, ότι προτού τα ευρωπαϊκά κράτη παραδώσουν την κυριαρχία τους σε μια κεντρική αρχή στις Βρυξέλλες χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών.

Όσον αφορά το θέμα του φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ο Ολάντ υπογράμμισε ότι θα εργαστεί για να υιοθετηθεί το συντομότερο δυνατό.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η μίνι-σύνοδος ήταν χρήσιμη για να προετοιμαστούν οι τέσσερις ηγέτες για την ευρωπαϊκή σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Ιουνίου και θα αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη.

Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη για την οικονομική ολοκλήρωση της Ευρώπης.

Από την πλευρά της η Μέρκελ υπογράμμισε ότι η λύση για να ξεπεραστεί η κρίση είναι να αποκτήσουμε «περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη».

Από την πλευρά του, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι «οργάνωσε την σημερινή μίνι-διάσκεψη στην Ρώμη για να ασκηθεί ουσιαστική πίεση στο Βερολίνο, με την βοήθεια της Γαλλίας και της Ισπανίας», εκτιμούν Ιταλοί αναλυτές.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες σχετικά με την ατζέντα της διάσκεψης, το Παρίσι και η Μαδρίτη φέρονται διατεθειμένες να στηρίξουν την ιταλική πρόταση να χρησιμοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ) και το διάδοχο σχήμα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) για να αγοράζονται ομόλογα χωρών που δυσκολεύονται να δανειστούν από τις αγορές.

Στο ζήτημα της Ελλάδας πάντως, επανήλθε ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών Β. Σόιμπλε, που δήλωσε ότι «δεν υπάρχει η δυνατότητα ελιγμών της Ελλάδας στο στόχο για μείωση του χρέους της χώρας στο 120% του ΑΕΠ», επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης που υπέγραψε με τους διεθνείς εταίρους της.

Νωρίτερα, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν είχε δηλώσει πως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αναμένεται να ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικας για την ελληνική οικονομία.

Το κλιμάκιο της τρόικας πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα τη Δευτέρα, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ανοίγοντας το δρόμο για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του ελληνικού προγράμματος.

«Θα αναλύσουμε την οικονομική κατάσταση και θα αξιολογήσουμε την πορεία υλοποίησης του συμφωνηθέντος προγράμματος. Ωστόσο, η έκθεση της τρόικας δεν αναμένεται πριν τη Σύνοδο (της ΕΕ)», ανέφερε ο Άσμουσεν σε συνέντευξή του στη γερμανική έκδοση των Financial Times.

Συμπέρασμα: Η μάχη για το ευρώ αποδεικνύεται σημαντικότερη από αυτήν της λεγόμενης στρογγυλής θεάς. www.elzoni.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»