Πολιτική

130 δισ. για την ανάπτυξη στην Ευρώπη

Οι ηγέτες των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, που συναντήθηκαν σήμερα στη Ρώμη συμφώνησαν σε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης ύψους 130 δισ. ευρώ.
Με μια αναπτυξιακή πρωτοβουλία, που προβλέπει επενδυτικά μέτρα της τάξεως των 130 δισ. ευρώ, οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας θα επιδιώξουν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση που πλήττει την ευρωζώνη. Άγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Μάριο Μόντι και Μαριάνο Ραχόι συμφώνησαν σήμερα στη Ρώμη σε μια ευρωπαϊκή ατζέντα με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην ευρωζώνη. Το ποσό των 130 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ της ΕΕ, τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία συμφωνούν ότι η δημοσιονομική πειθαρχία και τα υφιστάμενα μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης δεν επαρκούν για την υπέρβαση της κρίσης, την αναθέρμανση των οικονομιών και την ενίσχυση της απασχόλησης στις χώρες της ευρωζώνης. Η καγκελάριος Μέρκελ εξήρε το σχέδιο των «4», κάνοντας λόγο για «ένα μήνυμα που χρειαζόμαστε». Επανέλαβε επίσης την ανάγκη της προώθησης της πολιτικής ένωσης της Ευρώπης και της υιοθέτησης του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, καθώς –όπως υπογράμμισε- οι αγορές δεν έχουν συμμετάσχει στο μερίδιο που τους αναλογεί στο κόστος της κρίσης.
«Το δίδαγμα από την κρίση δεν είναι λιγότερη αλλά περισσότερη Ευρώπη»

Υπέρ του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών τάσσονται οι "4"
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τάχθηκε υπέρ της διαμόρφωσης ενός χρονοδιαγράμματος που θα διασφαλίζει την «όσο το δυνατόν ταχύτερη έναρξη του προγράμματος». Τόσο ο κ. Ολάντ όσο και ο κ. Ραχόι τάχθηκαν υπέρ της προώθησης της «τραπεζικής ένωσης» στην ευρωζώνη.
Το κουαρτέτο των μεγάλων της ευρωζώνης συμφώνησε στην ανάγκη υιοθέτησης του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Και την πρόταση αυτή θα υποστηρίξουν την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής. «Το δίδαγμα από την κρίση δεν είναι λιγότερη αλλά περισσότερη Ευρώπη», τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ
Δεν σημειώθηκε προσέγγιση όμως στο ζήτημα του ευρωομολόγου, ενώ η καγκελάριος είπε όχι στην πρόταση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ για την απευθείας πρόσβαση των υπερχρεωμένων τραπεζών στους μηχανισμούς στήριξης.
Στόχος της συνάντησης των τεσσάρων ηγετών ήταν να συντονίσουν τις θέσεις τους ενόψει της συνόδου κορυφής στα τέλη Ιουνίου, κατόπιν πρωτοβουλίας του ιταλού πρωθυπουργού Μόντι.
Σταμάτης Ασημένιος, dpa
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης                                    DW DE

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»