«ΜΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ…ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΝΑΜΙΚΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μια "σχεδόν ακατόρθωτη αποστολή" έχει μπροστά της η ελληνική
κυβέρνηση, κατά τους Γερμανούς...
Η κεντρική θέση του ξένου Τύπου περί «ανάσας επιβίωσης για το Ευρώ» διανθίσθηκε, την Παρασκευή,  από αναφορές στον μεγάλο βαθμό δυσκολίας στο έργο της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα, ενώ, παράλληλα, επισημαίνεται η τοποθέτηση του «αριστερού τραπεζίτη», Βασίλη Ράπανου, στο τιμόνι της εθνικής οικονομίας. Ιδιαίτερα, ο γερμανικός Τύπος κάνει λόγο για «μια σχεδόν ακατόρθωτη αποστολή», ωστόσο τονίζει ότι ο συνδυασμός θετικού κλίματος και βελτιωμένων οικονομικών δεικτών μπορεί να αποτελέσει την απαρχή της εξόδου της χώρας από την κρίση. 

Το βρετανικό περιοδικό Economist αποκαλεί τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα «μια από τις σπάνιες νίκες του Ευρώ», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η αρχική ευφορία στην Αθήνα γρήγορα δίνει τη θέση της στα «πολλά εμπόδια» τα οποία καλείται να υπερβεί η κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά, με πρώτη την ανάγκη για προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, παράλληλα με την άμεση αντιμετώπιση της «οξείας φτώχειας» που ταλανίζει τον λαό. 

Το αμερικανικό CNN αναφέρεται στις εκτιμήσεις του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, σύμφωνα με τις οποίες «η διεθνής κοινότητα θα δείξει υπομονή με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, τουλάχιστον ως τα τέλη Σεπτέμβρη», ενώ πρέπει να αντιμετωπισθούν, παράλληλα, πολλά και φλέγοντα προβλήματα. 

Το πρακτορείο Reuters φιλοξενεί τις θέσεις του γνωστού δημοσκόπου και αναλυτή, Θωμά Γεράκη, επικεφαλής της Marc, ο οποίος τονίζει πως «τα κόμματα στην Ελλάδα αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στις ανάγκες του λαού, διαφοροποιώντας τη στάση τους έναντι της συμφωνίας διάσωσης». 

Παράλληλα, ο  Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, υποστηρίζει ότι «η λήψη πολιτικών αποφάσεων σε καιρούς οικονομικής δυσχέρειας είναι πάντα δύσκολη και στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης συνασπισμού οι δυσκολίες μεγεθύνονται», αναφερόμενος στις προκλήσεις  που καλείται να αντιμετωπίσει η συγκυβέρνηση τριών πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα – δεδομένης της απουσίας παράδοσης ισχυρών διακομματικών συμμαχιών στη χώρα. 

Την ίδια στιγμή, χτύπημα «κάτω από τη μέση» του νεοσύστατου κυβερνητικού συνασπισμού συνιστά το ιδιαιτέρως καυστικό δημοσίευμα των New York Times, το οποίο κάνει λόγο για «μια σαθρή (sic) κυβέρνηση συνεργασίας που αναλαμβάνει τα ηνία στην Ελλάδα» (…). Ως άλλη Κασσάνδρα προδιαγράφει την αποτυχία ενός εγχειρήματος με έργο – κατ’ ουσίαν - την εθνική επιβίωση η περιώνυμος  νεοϋορκέζα «Κυρία με τα γκρι»…

Όσο για τον γερμανικό Τύπο, πέραν από τις συνεχείς αναφορές των ευρείας κυκλοφορίας φύλλων στην ποδοσφαιρική μονομαχία Ελλάδας-Γερμανίας για το EURO2012 - που έχει, μοιραίως, αποκτήσει έντονα... πολιτιικό άρωμα, τα σχόλια για τη νέα κυβέρνηση είναι μάλλον θετικά. 

Η  ελληνόφωνη έκδοση της Deutsche Welle αναφέρεται σε «μια κυβέρνηση, ικανή προς δράση και προσανατολισμένη στην Ευρώπη», ενώ η εκ Φραγκφούρτης FAZ υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο του «ακομμάτιστου τραπεζίτη που αναλαμβάνει Υπουργός Οικονομικών», αναφερόμενη στον κ. Βασίλη Ράπανο. 

Συγκεκριμένα, στην ανταπόκριση του Μίχαελ Μάρτενς αναφέρεται: «το σημαντικότερο υπουργείο της κυβέρνηση αναλαμβάνει ο κ. Ράπανος, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και πανεπιστημιακός, ο οποίος εξαιτίας της δράσης του κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας περιγράφεται από τα ελληνικά μίντια ως… ο αριστερός τραπεζίτης». 

Παράλληλα, οι Financial Times Deutschland – η απαράδεκτη δημόσια παρέμβαση των οποίων πριν από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση σύσσωμου του πολιτικού κόσμου – περιγράφουν ένα βελτιωμένο τοπίο για τις χώρες που αντιμετωπίσουν το χειρότερο πρόσωπο της κρίσης, επικαλούμενες την έκθεση της εταιρείας ερευνών The Conference Board:

«Οι χώρες σε κρίση είναι σήμερα πιο ανταγωνιστικές […] Η ανταγωνιστικότητα των χωρών της περιφέρειας έχει βελτιωθεί σε σχέση με τις χώρες του λεγόμενου σκληρού πυρήνα», αναφέρεται στην έκθεση, καταδεικνύοντας τάσεις βελτίωσης του οικονομικού κλίματος. 

Αντίστοιχες αναφορές περιλαμβάνει και το ρεπορτάζ της οικονομικής Handelsblat, υπό τον εύγλωττο τίτλο  «Το ευρώ δεν χάθηκε ακόμα»: 

«Μια ματιά στα οικονομικά στοιχεία δείχνει, ωστόσο, ότι οι εξελίξεις είναι πολύ καλύτερες από το επικρατούν κλίμα. Με βάση το έτος 1998, τα στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν στην Ελλάδα μείωση του μισθολογικού κόστους από το 140% το 2009 στο 123%» - γεγονός που θεωρείται θετικό για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς. 

Τέλος, η  Die Welt κάνοντας λόγο για μια «σχεδόν ακατόρθωτη αποστολή της νέας κυβέρνησης» αναφέρει ότι το «μπρα-ντε-φερ» μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της μέσα στο επόμενο διάστημα  «εμπεριέχει κινδύνους» αλλά, παράλληλα θα καταδείξει «ποια πολιτικά κεφάλια στην Ελλάδα θα υποκύψουν ή όχι…». 

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc