Εξ όνυχος τον λέοντα: Μερικά παραδείγματα
26/06/2012

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Με αποκορύφωμα την περίοδο μετά τον Οκτώβριο του 2009 (όταν, επαναλαμβάνω, ο λαός πρόσφερε στον Γ. Παπανδρέου περιφανή νίκη άνω των δέκα μονάδων, δίνοντάς του εντολή να κάνει ό,τι θέλει), στην ελληνική πολιτική σκηνή επικρατούσε η βεβαιότητα πως οι υπουργοί μιας κυβέρνησης πλειοψηφίας μπορούσαν να επιβάλλουν τις πρωτοβουλίες τους χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα, ακόμη και φέρνοντας στη Βουλή νομοσχέδια μισή ώρα πριν από την έναρξη της συζήτησής τους.

Επιπλέον, κάθε φορά που ένα δημοσίευμα προειδοποιούσε ή αποκάλυπτε κάτι, είτε δινόταν μια ασαφής και καταγγελτική (των δημοσιογραφικών προθέσεων) απάντηση, είτε δεν δινόταν καμιά απάντηση, με την ελπίδα ότι το θέμα θα ξεχαστεί – χωρίς, βέβαια, να διορθωθεί.

Η εμπειρία από τον τελευταίο αυτό τακτικισμό είναι συγκλονιστική.

Είναι απίστευτο πόσες πολλές φορές στα τελευταία 2,5 χρόνια ετέθησαν θέματα που ουδέποτε έλαβαν απάντηση.

Τα βρήκαμε όλα μπροστά μας: 

Τη διόγκωση του ελλείμματος μέσω της ΕΛΣΤΑΤ: 
(http://www.elzoni.gr/html/ent/950/ent.17950.asp
http://www.elzoni.gr/html/ent/863/ent.17863.asp
http://www.elzoni.gr/html/ent/903/ent.19903.asp 
http://www.elzoni.gr/html/ent/564/ent.18564.asp 
http://www.elzoni.gr/html/ent/117/ent.18117.asp
http://www.elzoni.gr/html/ent/000/ent.18000.asp

Αν η «αλογόμυγα» δεν είχε πέσει πάνω στην χοντροπετσιά της παντοδυναμίας, δεν θα ήσαν διαφορετικά τώρα τα πράγματα; 

Την αδυναμία της ΕΛΣΤΑΤ  να δώσει εγκαίρως και συννόμως στα στοιχεία της απογραφής πληθυσμού:

http://www.elzoni.gr/html/ent/277/ent.21277.asp
http://www.elzoni.gr/html/ent/215/ent.22215.asp
http://www.elzoni.gr/html/ent/706/ent.20706.asp 

Δεν ίδρωσε το αυτί κανενός. Οι εκλογές της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου έγιναν (παράνομα) με την απογραφή του… 2001! 

Την απαράδεκτη κατάσταση στη ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων): 

http://www.elzoni.gr/html/ent/249/ent.18249.asp
http://www.elzoni.gr/html/ent/261/ent.19261.asp

Είχαμε τότε (2 Φεβρουαρίου 2012) αποκαλύψει πως στην εξαιρετικά εξειδικευμένη αυτή υπηρεσία, που έχει δημιουργηθεί σε όλες τις χώρες κατ’ εντολή της Κομισιόν με σκοπό την καλύτερη απορρόφηση και διαχείριση των κοινοτικών πόρων, τα σούπερ στελέχη με τα πτυχία, τα διδακτορικά, τις ξένες γλώσσες και τις ειδικές γνώσεις, που προσελήφθησαν με εξετάσεις τύπου ΕΕ και υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, μεταφέρθηκαν εν μια νυκτί σε θέσεις «ψυγείου» στα υπουργεία και τις θέσεις τους κατέλαβαν δημόσιοι υπάλληλοι, κομματικοί εγκάθετοι, άεργοι συνδικαλιστές, ευνοούμενοι υπουργών και γενικών γραμματέων, με γνώσεις λυκείου, χωρίς ξένες γλώσσες, προχωρημένης ηλικίας, που δεν ξέρουν ούτε να πιάσουν το ποντίκι ή να ανοίξουν τον υπολογιστή – που αμέσως… αποσπάστηκαν σε πολιτικά γραφεία, αφήνοντας τις διαχειριστικές αρχές γυμνές!

Όχι μόνο δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση, αλλά μετά τον αποδεκατισμό των υπηρεσιών, συνέχισαν να δίνουν έργα σε εταιρίες εκτός ΜΟΔ, για να κάνουν τη δουλειά που θα διεκπεραίωναν πολύ καλύτερα οι – κατεψυγμένοι – Μοδίτες!

Το πρόβλημα της Εθνικής Βιβλιοθήκης: 


http://www.elzoni.gr/html/ent/990/ent.20990.asp

Στις 17 Απριλίου αποκαλύψαμε ότι το Κεντρικό Αναγνωστήριο κλείνει κάθε τόσο για το κοινό, επειδή εκεί διοργανώνονται διάφορες άσχετες εκδηλώσεις – ιατρικά συνέδρια, σεμινάρια και εκδηλώσεις πρεσβειών! Μάλιστα, «αγαπημένη» ημέρα έγινε το Σάββατο – μοναδική ημέρα που οι άνθρωποι έχουν χρόνο για να επισκεφθούν το αναγνωστήριο.

Όχι μόνο δεν ίδρωσε – και πάλι – το αυτί κανενός, αλλά την Κυριακή, 27 Μαΐου, με υπηρεσιακή κυβέρνηση, η Εθνική Βιβλιοθήκη… εγκαινίασε την συνεργασία της με την Εθνική Λυρική Σκηνή, παρουσιάζοντας την όπερα του Πουτσίνι «Μποέμ» ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ!

Και προκειμένου «να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος» (σ.σ. του… Αναγνωστηρίου), αυτός παρέμεινε και πάλι κλειστός για το κοινό το Σάββατο, 26 Μαΐου!  

Συνέχισαν, δηλαδή, απτόητοι! Διότι δεν τους τράβηξε κανείς το αυτί!

Και την επομένη, το Αναγνωστήριο παρουσίαζε εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου!

Τι δουλειά έχει τώρα η Λυρική Σκηνή στην Εθνική Βιβλιοθήκη και για ποιο λόγο πρέπει να συνεργαστούν, αδύνατον να το φανταστούμε. Για ποιο λόγο να μην κάνει ο κάθε οργανισμός τη δουλειά του στον χώρο του; Μυστήριο, που αναμένουμε να λυθεί από τη νέα κυβέρνηση – χωρίς να ληφθούν υπόψη κάποιες επιλεκτικές συγγένειες.

Το λουκέτο στην Καρδιοχειρουργική ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Η Αγία Σοφία»: 
http://www.elzoni.gr/html/ent/775/ent.14775.asp

Στις 22 Οκτωβρίου 2011 ασχοληθήκαμε με την διακοπή λειτουργίας της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο «Αγία Σοφία».  

Ουδέποτε λάβαμε απάντηση στα ερωτήματά μας:

Γιατί ο ελληνικός λαός στερήθηκε των υπηρεσιών εξαιρετικά εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, γιατί το Δημόσιο αποφάσισε να καλύπτει τα έξοδα σε ιδιωτικά νοσοκομεία (τα οποία όμως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και δεν καλύπτουν τους άπορους);

Οι γονείς παραμένουν ανάστατοι, κινδυνεύει η ζωή μικρών παιδιών – ήδη θρηνούμε τουλάχιστον δύο – αλλά παρ’ όλα αυτά το αίσχος συνεχίζεται. 

Υ.Γ. Όλα τα παραπάνω είναι θέματα που εκκρεμούν και πρέπει να λυθούν τώρα. Όχι μόνο επειδή έχουμε επιτέλους κυβέρνηση, αλλά και επειδή είναι αναγκαία κάποια δείγματα γραφής.

Εξ όνυχος τον λέοντα – αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε την αλαζονεία και την κυβερνήτιδα…www.elzoni.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc