Το δένδρο και το δάσος της νέας κυβέρνησης
Του Πάσχου Μανδραβέλη
Το ενθαρρυντικό με την κυβέρνηση, που ανακοινώθηκε σήμερα, είναι ότι δεν γνωρίζουμε κάποια από τα μέλη της και συνεπώς υπάρχει η ελπίδα να εκπλαγούμε ευχάριστα. Το κακό είναι ότι είναι πολλοί οι άλλοι• υπουργοί που γνωρίζουμε από προηγούμενες κυβερνητικές θητείες, με αποτέλεσμα οι πιθανότητες ευχάριστης έκπληξης, συνολικά από την κυβέρνηση, να μειώνονται δραματικά.
Γενικώς, πάντως, το καλύτερο που μπορεί να πει κανείς, είναι ότι η νέα κυβέρνηση δεν βγάζει νόημα. Τα έχει όλα: και τις ισορροπίες που κρατά ο κ. Σαμαράς στην Νέα Δημοκρατία και τις παρέες που έχει ο κ. Βενιζέλος εκτός ΠΑΣΟΚ. Έχει κάποιους εκσυγχρονιστές και των τριών κομμάτων, που αποδεδειγμένα θα παράγουν έργο, αλλά έχει περισσότερους που, από εμπειρία, ξέρουμε ότι θα αφιερωθούν στην μικροπολιτική.
Το χειρότερο συμπέρασμα που προκύπτει από την σύνθεση αυτού του σχήματος είναι ότι το πολιτικό σύστημα δεν θέλει να μάθει. Επιμένει να κοιτά το δένδρο των μικροκομματικών σχεδιασμών, αντί να βλέπει το δάσος της εθνικής στρατηγικής που έχει ανάγκη ο τόπος. Δηλαδή, και για να 'χουμε το καλό ρώτημα: στην Ελλάδα της κρίσης το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης έλειπε για να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη; Συγχωνεύθηκαν δύο γιγάντια υπουργεία (Ανάπτυξης και Υποδομών) για να ανοίξει χώρος για έναν ακόμη υπουργό, η μοναδική αρμοδιότητα του οποίου είναι να κάνει δεξιώσεις στο «Παλατάκι» του Θερμαϊκού;
Δεν ξεκινά με καλούς οιωνούς η πρωθυπουργία του κ. Σαμαρά κι ας ελπίσουμε ότι οι επόμενοι μήνες θα μας διαψεύσουν. Μπορούμε τουλάχιστον να προσδοκούμε ότι θα επαληθευτεί η πρόνοια του προγράμματος της ΝΔ ότι «οι βουλευτές θα μπορούν να αναλαμβάνουν υπουργικά αξιώματα με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα παραιτούνται προηγουμένως του βουλευτικού αξιώματος»;
Πείτε μας τη γνώμη σας
Σχόλια
Το μήνυμα τον εκλογών ήταν ότι οι Έλληνες πολίτες επιθυμούν τη σταθερή παραμονή στην Ευρωζώνη και στο ευρώ, με παράλληλη αλλαγή των πολιτικών που τους οδήγησαν στη λιτότητα και στη χρεοκοπία,με μια κυβέρνηση συνεργασίας (και όχι αυτοδυναμίας), που θα υποχρεωθεί και να κυβερνήσει και να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους .. το εγχείρημα από την φύση του δεν είναι και το ποιο εύκολο.
επίσης μας λέτε ότι δεν σας αρέσουν αυτά τα πρόσωπα ..οκ να συμφωνήσω αλλά δεν μας λέτε πια είναι τα αλλά πρόσωπα που εσείς θα θέλατε με ονοματεπώνυμο για να δούμε αν υπάρχουν στην πραγματικότητα η είναι φανταστικά γιατί καλές οι προσδοκίες αλλά να είμαστε και προσγειωμένοι στην σκληρή πραγματικότητα,γιατι όποιος είναι έξω από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρει.
καλό θα είναι τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι τούτες της ώρες να είναι πιο προσεκτικοί και να μην (λαϊκίζουν) γιατί καλή είναι η ακροαματικότητα αλλά πρέπει να έχουν στο μυαλό μας ότι εδώ παίζετε το μέλλον της χώρας .
Σχολίασε ο/η xatzakis | 
Είναι τραγικό αυτό που μας συνέβη και μας συμβαίνει ως λαό. Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι στα νεώτερα χρόνια οι μόνοι που αγάπησαν και προσπάθησαν πραγματικά για την πατρίδα ήταν οι συνταγματάρχες τις δικτατορίας. Μείωσαν το ελληνικό χρέος σε πολύ χαμηλά επίπεδα, το 26% χρέος που παρέλαβε ο αμοραλιστής παπανδρέου το 1981 ήταν ήδη αυξημένο από τη διακυβέρνηση της ΝΔ. Πέραν της μείωσης του χρέους η Ελλάδα πρόκοψε σε όλους τομείς, μέχρι και πετρελαικά κοιτάσματα στον Πρίνο βρήκανε. Και αυτό συνέβη διότι σε όλα τα κρίσιμα πόστα, είτε ήταν υπουργεία είτε διοικήσεις οργανισμών τοποθετήθηκαν άνθρωποι διαμάντια, και σε ήθος και σε γνώση.
Οι συνταγματάρχες κλείστηκαν φυλακή και το πολιτικό κατεστημένο που δυστυχώς επέστρεψε να πώς κατήντησε τη χώρα. Και όλοι εσείς οι δημοσιογράφοι μια ζωή παραμυθιάζατε τον κόσμο και παίζατε το παιχνιδάκι: κρύβουμε όλα τα πειστήρια προόδου της Ελλάδας την περίοδο εκείνη, μιλάμε αποκλειστικά και μόνο για τα τανκς, φορτώνουμε στη δικτατορία την τραγωδία της Κύπρου αλλά δεν ανοίγουμε το φάκελο της Κύπρου γιατί ο μεγάλος εθνάρχης έχει βάλει το χεράκι του, και υμνούμε την επιστροφή της 'δημοκρατίας ´ ( όπου οι δικαστές διορίζονται από πολιτικούς, νόμος περί ευθύνης υπουργών, κτλ). Ποτέ δεν είπατε τίποτα και τώρα ήρθε η ώρα είσπραξης του λογαριασμού. Επιτρέψατε την επέλαση της κομματοκρατίας.
Και αφού αποτύχει το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα μετριοκρατίας καραδοκεί ο σύριζα να αποτελειώσει τη χώρα. Η επταετία της δικτατορίας θα μοιάζει σαν μακρινό όνειρο. Ας προσέχατε κύριοι. Η δική μου γενιά τα πληρώνει όμως αυτά, εσεία φάγατε με χρυσά κουτάλια.
Σχολίασε ο/η Fgi | 
Θυμάμαι τους διθυράμβους στο πουλέν σας ΓΑΠ. Ήσασταν ασυγράτητος. Τόσο εσείς όσο και η εφημερίδα.
Τώρα "φυσάτε και τον χυλό" ή απλώς δεν μπορείτε να πιστέψετε ότι ο Σαμαράς είναι ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ και ότι υπάρχει μια πιθανότητα (μικρή έστω) να σταματήσει τον όλεθρο!!!!
Σχολίασε ο/η GIANNIS | 
Κύριε Μανδραβέλη αν κρίνω από την θητεία του κυρίου Αβραμόπουλου στο Υπ. Υγείας, τρομάζω και που το φαντάζομαι. Έναν άλλο απίθανο υφυπουργό από την Πάτρα (μου διαφεύγει το όνομά του) γνωστού τραμπούκου και φασαριόζου, αρχίζω και έχω σοβαρές αμφιβολίες. Μόλις πριν λίγο διάβασα το βιογραφικό της κυρίας - ή Δεσποινίδος- Κεφαλογιάννη. Σε οποιαδήποτε εταιρεία, σε πρώτη φάση θα την προσλάμβαναν για καφέδες μέχρι να αποδείξει τις ικανότητες της. Εμείς την κάναμε ...υπουργό. Να υποψιαστώ μια από τα ίδια;
Σχολίασε ο/η Γιάννης Παληός | 
@ανώνυμος
Αν έβγαινε ο σύριζα το κυβερνητικό σχήμα θα ήταν τόσο γραφικό με όλους τους μερξιστο- τεμπελο- μουσάτους που δεν θα μπαίναμε κσν στον κόπο να το σχολιάσουμε. Θα ετοιμάζαμε τις βαλίτσες μας για το εξωτερικό. Οπότε πολύ καλά έγραφε ο κύριος Μανδραβέλης τότε.
Κατά τα άλλα πολύ εύστοχο το σχόλιο. Δεν ξέρω κύριε Μανδραβέλη, ο κόσμος έκανε το καθήκον του αλλά οι πολιτικοί ( μέσα και ο σύριζα που δημαγωγεί χειρότερα) θέλουν σάρωση. Τώρα καταλαβαίνω γιατί ήρθε η δικτατορία το 67. Οι τύποι θέλουν αώς μία κλωτσιά. Δεν αλλάζουν που να χτυπιόμαστε.
Σχολίασε ο/η Kk | 
To Ypourgeio Makedonias--Thrakis,k .Mandraveli orthws epanidryetai,giati se kammia periptwsi den eprepe na katargithei .Tha stenoxotisei asfalws kapoious -ligous-alla na eiste sigouros oti ikanopoiei tous pollous.H katargisi tou ,eksypiretouse allotrious skopous. Andreas X.
Σχολίασε ο/η ANDREAS X. | 
Λυπάμαι, αλλά αυτό το άρθρο σας είναι κατώτερο από το συνηθισμένο υψηλό επίπεδο των άρθρων σας. Αναπαράγει τη συνήθη δημοσιογραφική γκρίνια ως αυτοσκοπό.
Είναι προφανές ότι και νέοι άνθρωποι έπρεπε να μπουν, αλλά και παλαιότερα στελέχη. Παρθενογένεση δεν υπάρχει. Χρειάζεται και η εμπειρία. Εσείς γιατί αρθρογραφείτε τόσα χρόνια στην Καθημερινή και δεν έχετε δώσει τη θέση σε κάποιον νεώτερο.
Αντιθέτως, η κυβέρνηση ξεκινά με έναν καλό οιωνό, την μείωση των μισθών των υπουργών κατά 30 τοις εκατό, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σαμαράς
Σχολίασε ο/η Aλεξάνδρα | 
Με διέψευσε ο κύριος Πασχάλης. Ήμουν βέβαιος ότι ο μόνος τρόπος να ασκήσει κυβερνητική κριτική θα ήταν αν αναλάμβανε ο ΣΥΡΙΖΑ (...φτου! κακά).
Σχολίασε ο/η κώστας | 
Voithisan oloi gia na vgei auth h kuvernhsh, akoma kai autoi pou dithen thn antipoliteuontai. Isws, kuriws autoi.
Σχολίασε ο/η Alex | 
Απογοητευτικό...συσκέπτονταν για τόσες ημέρες για ΑΥΤΗ την κυβέρνηση; το πολιτικό προσωπικό στην Ελλάδα είναι τελικά ΠΟΛΥ φτωχό και καθόλου δεν έχει αντιληφθεί την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, εν πολλοίς με τις πρακτικές τους....
Σχολίασε ο/η Zoe | 

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc