Homo Economicus: Τι πήγε στραβά στην παγκόσμια οικονομία τα τελευταία πέντε χρόνια;  / καθημερινή
Γιατί η οικονομική επιστήμη απέτυχε να αντιληφθεί την επερχόμενη τραγωδία; Γιατί οι οικονομίες συστηματικά παγιδεύονται σε επώδυνες κρίσεις; Πόσο ορθολογικός είναι ο άνθρωπος;

Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που αναλύονται στο βιβλίο του συναδέρφου στην «Καθημερινή» Γιάννη Παπαδογιάννη με τίτλο «Η άνοδος και η πτώση του HOMO ECONOMICUS - O μύθος του ορθολογικού ανθρώπου και η χαοτική πραγματικότητα», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Ξεκινώντας με μια χρήσιμη αναδρομή στις διάφορες οικονομικές θεωρίες, το βιβλίο αυτό αντιπαραθέτει τις ακλόνητες πεποιθήσεις της οικονομικής επιστήμης με τη σημερινή πολυσύνθετη και χαοτική πραγματικότητα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Παράλληλα, παρουσιάζει ευρήματα επιστημών όπως η Νευροεπιστήμη, η Ανθρωπολογία, η Κοινωνιολογία, κ.α, τα οποία ανατρέπουν την εξιδανικευμένη εικόνα που έχουμε για τις δυνατότητες και τις γνώσεις μας ως άτομα και ως κοινωνία, και εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο γιατί η τυφλή, σχεδόν θρησκευτική, πίστη των ορθόδοξων οικονομικών στην απόλυτη ορθολογικότητα του ατόμου και στην υπεροχή της ελεύθερης αγοράς απομάκρυναν βαθμιαία τα οικονομικά από την πραγματικότητα της καθημερινότητας και τη σημερινή κοινωνία.
Στόχος του παρόντος, επισημαίνει στην εισαγωγή του ο συγγραφέας, είναι να αναδείξει την αδυναμία της οικονομικής επιστήμης, όπως είναι δομημένη σήμερα, και να παρακολουθήσει τη χαοτική εξελικτική πραγματικότητα του κόσμου, όπως διαμορφώνεται μέσα από την πολυσύνθετη ψυχοσύνθεση και συμπεριφορά του ανθρώπου, την πολυπλοκότητα των κοινωνικών σχέσεων, την τύχη και σειρά άλλων αδιόρατων παραγόντων. «Το βιβλίο του Γιάννη Παπαδογιάννη με τίτλο «Η άνοδος και η πτώση του HOMO ECONOMICUS» αποτελεί μία αξιόλογη προσπάθεια διερεύνησης των αστοχιών της λεγόμενης ορθόδοξης οικονομικής επιστήμης, με έμφαση στην αποτυχία της να προβλέψει τις μεγάλες οικονομικές κρίσεις, όπως αυτές του 1929 και του 2008», τονίζει ο νέος Υπουργός Οικονομικών καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας στον πρόλογο του βιβλίου. «Περισσότερο όμως από οτιδήποτε άλλο, το βιβλίο του Γιάννη Παπαδογιάννη ασκεί κριτική στο νεοκλασικό υπόδειγμα, διότι ταυτίζει τον “homo sapiens” με τον «homo economicus”. Αγνοεί, δηλαδή, βασικά στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς, αυτά που ο Keynes ονόμασε «animal spirits” και μετέπειτα επιβεβαίωσαν οι ειδικοί της επιστήμης της συμπεριφοράς και της ψυχολογίας, δηλαδή ότι οι ανθρώπινες αποφάσεις χαρακτηρίζονται από «περιορισμένη» ορθολογικότητα» τονίζει ο κ. Στουρνάρας.
Για περισσότερες πληροφορίες:
homoeconomicusanodosptosi.wordpress.com/ target=new> http://
homoeconomicusanodosptosi.wordpress.com
Δημοσίευση : 28 Iουνίου 2012

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc