Μετά από μια ακόμη συμφωνίαΝικητές και ηττημένους μετράει η Ευρώπη

Η επομένη της Συνόδου Κορυφής βρήκε την ΕΕ να αποτιμά τα αποτελέσματά της, μετρώντας νικητές και ηττημένους.

Ο ίδιος ο τεχνοκράτης Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, παρά την επιτυχία του και μετά από μαραθώνιο πιέσεων και απειλών προς τη Γερμανία, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας του στον μηχανισμό στήριξης στο μέλλον, εξηγώντας ότι ο μηχανισμός προορίζεται κυρίως για χώρες που τηρούν τις δημοσιονομικές συστάσεις της ΕΕ, όπως είναι η Ιταλία.

Μάλιστα, δεν δίστασε να δηλώσει ότι δεν είναι πεπεισμένος πως η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες της ΕΕ θα καταφέρει να καθησυχάσει τις αγορές, οι οποίες έχουν ωθήσει τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στα επίπεδα του 6% τις τελευταίες εβδομάδες.

«Υπάρχουν πολλά παραδείγματα αποφάσεων στην Ευρώπη που θεωρούνταν επαρκείς αλλά αποδείχθηκε το αντίθετο. Δεν αποκλείεται το ίδιο να συμβεί και αυτή τη φορά, αν και εξετάζοντας το πακέτο συνολικά διακρίνω περισσότερη ουσία από πολλές άλλες περιπτώσεις». 

Υπενθυμίζεται ότι μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να αναλάβουν επείγουσα δράση για να μειώσουν τα αυξανόμενα κόστη δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας και να δημιουργήσουν ως το τέλος του έτους έναν ενιαίο εποπτικό μηχανισμό για τις τράπεζες της ευρωζώνης, πρώτο βήμα προς μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση.

Συμφώνησαν επίσης ότι το μελλοντικό μόνιμο ταμείο στήριξης της ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), θα μπορεί να δανείζει απ’ ευθείας στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους χωρίς να αυξάνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα μιας χώρας. 

Επιπλέον, τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση των αγορών ομολόγων χωρίς να εξαναγκάζονται οι χώρες που συμμορφώνονται προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ να υιοθετούν επιπλέον μέτρα λιτότητας ή οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε πως ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας εποπτικός μηχανισμός για τις τράπεζες της ευρωζώνης με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ώστε να σπάσει ο «φαύλος κύκλος» της εξάρτησης ανάμεσα σε τράπεζες και κυβερνήσεις.

«Δίνουμε τη δυνατότητα σε χώρες που συμπεριφέρονται καλά να χρησιμοποιούν εργαλεία χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για να καθησυχάσουν τις αγορές και για να αποκτήσουμε και πάλι κάποια σταθερότητα γύρω από μερικά από τα κρατικά ομόλογα των κρατών μελών μας», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου.

Επιπλέον, ο κ. Ρομπάι ανακοίνωσε πως οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να ενισχύσουν την οικονομική και νομισματική ενοποίησή τους. 

Αναφερόμενος στα θέματα οικονομικής και φορολογικής πολιτικής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε η ότι η ευρωπαϊκή και οικονομική ένωση μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να ελέγχονται και να είναι κοινοί για όλους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι η συμφωνία που επετεύχθη όσον αφορά την υποστήριξη της ευρωζώνης και σημείωσε πως πλέον υπάρχει η δέσμευση για τραπεζική ένωση καθώς και το «όραμα για το τι θέλουμε να γίνει στο μέλλον». 

Η 29η Ιουνίου θα είναι μια ημερομηνία ορόσημο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε ανακοινώσει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα αναπτυξιακό πακέτο με άμεσα μέτρα συνολικού ύψους 120 δις ευρώ.

Αποφασίστηκε ακόμη, η κεφαλαιακή ενίσχυση κατά 10 δις ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τονίζοντας ότι αυτό θα αυξήσει τη συνολική δανειοδοτική ικανότητα των τραπεζών με 60 δις ευρώ. «Αυτά τα χρήματα πρέπει να πάνε σε όλη την Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Η Ισπανία και η Ισπανία είχαν νωρίτερα επιφυλαχθεί να συμφωνήσουν στο αναπτυξιακό πακέτο ζητώντας πριν το κάνουν να αναληφθεί έκτακτη δράση για να μειωθούν τα αυξανόμενα κόστη δανεισμού τους, αλλά στο τέλος ήραν τις επιφυλάξεις τους. 

Σε δηλώσεις του ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι δήλωσε ικανοποιημένος για τη συμφωνία που επετεύχθη, χαρακτηρίζοντάς την πολύ σημαντική για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ.

Ανέφερε μάλιστα ότι «η ικανοποίηση για την Ιταλία είναι διπλή: Τόσο για το περιεχόμενο της συμφωνίας όσο και επειδή ενίσχυσε τη διαδικασία μπλοκάροντας την υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης μέχρι να πετύχει επείγοντα μέτρα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές δυσκολίες».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως οι συνομιλίες με τους Ευρωπαίους εταίρους του πέρασαν «μια πολύ δύσκολη στιγμή». «Υπήρξαν λίγες εντάσεις», αλλά «αυτό ήταν χρήσιμο», δήλωσε.

Τελικά, όπως επισήμανε, αυτό το μπρα-ντε-φερ κατέληξε σε ικανοποιητικά μέτρα για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης. 

«Με αίτημα της Ιταλίας εισήχθη, μετά από μακρά συζήτηση, μια παράγραφος στη δήλωση για τους μηχανισμούς σταθεροποίησης των αγορών σχετικά με τα κράτη που σέβονται τις συστάσεις που γίνονται προς τις χώρες τους καθώς και το σύμφωνο σταθερότητας», όμως δυσκολεύονται παρόλα αυτά να χρηματοδοτηθούν στις αγορές λόγω απαγορευτικών επιτοκίων, δήλωσε ο Μόντι.

«Αυτή είναι η περίπτωση της Ιταλίας αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε διαβεβαιώνοντας πάντως ότι η Ρώμη δεν σκοπεύει να προσφύγει προς το παρόν στους μηχανισμούς αυτούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ιταλία «αγωνίσθηκε γι’ αυτά τα μέτρα, αλλά δεν προτίθεται προς το παρόν να επωφεληθεί από αυτά». 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός εξήγησε πως «οι χώρες που θα ζητήσουν στήριξη των ομολόγων τους από τα ταμεία διάσωσης θα πρέπει να υπογράψουν μνημόνιο το οποίο θα περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις που έχουν ήδη αναλάβει καθώς και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους. Αλλά δε θα τους επιβληθεί η στενή παρακολούθηση από την τρόικα που υφίστανται αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία».

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συνόδου εξέφρασε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αν και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε απορρίψει οποιαδήποτε ανάγκη για έκτακτη στήριξη των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων.

«Πήραμε μια καλή απόφαση σήμερα, ιδιαίτερα αναφορικά με την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας και επίσης για μελλοντικά μέτρα για το ΕΤΧΣ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και τον ΕΜΣ (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας). Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε μακροπρόθεσμα μέτρα. Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σ’ ένα καλό συμπέρασμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε πάντως πως η αγορά ομολόγων από τα Ταμεία Διάσωσης θα γίνεται υπό όρους. Όπως ανέφερε, συμφωνήθηκε ότι, αν οι χώρες χρειάζονται τα εργαλεία για την αγορά ομολόγων στην πρωτογενή ή τη δευτερογενή αγορά από τον EFSF ή τον ESM, τότε οι όροι θα συμφωνηθούν ως εξής: 

«Η έκθεση για την κάθε χώρα θα παρουσιάζεται στην Κομισιόν στη βάση της οποίας θα συμφωνούμε πάνα σε ένα μνημόνιο συνεργασίας στο οποίο θα υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Η τρόικα των ΕΕ/ΔΝΤ θα επιβλέπει τότε, όπως είθισται στον EFSF και τον ESM, αν τηρούνται οι όροι». Σύμφωνα με τη γερμανίδα καγκελάριο, αυτό θα γίνει σε περίπτωση που η Ισπανία και η Ιταλία χάνουν χρήση αυτών των μηχανισμών. «Τότε θα εφαρμόζονται αυτοί οι όροι, για τους οποίους συμφωνήσαμε, βάσει των υφιστάμενων κανόνων», πρόσθεσε.

Η αυστηρότητα στον προϋπολογισμό πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να εξυγιάνει οπωσδήποτε τα δημόσια οικονομικά της και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΜΠΕ. 

Ωστόσο πρόσθεσε ότι οι συνθήκες διαβίωσης για τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες. «Δεν έχουμε το δικαίωμα να προκαλέσουμε μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αρκέστηκε στο να απαντήσει ότι θα γίνουν οπωσδήποτε διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών.

Πάντως σημείωσε ότι η λύση για την Ισπανία και την Ιταλία σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα εκτός αν η χώρα μας βρεθεί σε ανάλογη θέση με εκείνη των δύο κρατών.

Συγκεκριμένα εξήγησε ότι η ιδιαιτερότητα των πτυχών του προγράμματος που αποφασίστηκε για την Ισπανία και την Ιταλία διαφοροποιείται από την Ελλάδα, η οποία είναι μια χώρα που έχει ενταχθεί σε μνημόνιο ενώ οι άλλες δύο χώρες πληρούν τις προϋποθέσεις που τέθηκαν για τη δημοσιονομική τους εξυγίανση.

Τη θέση του ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στους Έλληνες για την εξυγίανση της οικονομίας τους, επαναλαμβάνει ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ».

«Πρέπει να τους δοθεί αέρας για να αναπνεύσουν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι διατέθηκαν δισεκατομμύρια χωρίς να διαγράφεται μια λύση στον ορίζοντα, ο Αυστριακός καγκελάριος υποστηρίζει πως με αυτό τον τρόπο αποφεύχθηκε μια ύφεση, όπως αυτή της δεκαετίας του '30 και ότι τα προβλήματα μπορεί να λύνονται μόνον μακροπρόθεσμα. 

Παπούλιας και Χριστόφιας
Την παρουσία τους στις Βρυξέλλες χρησιμοποίησαν οι Πρόεδροι Ελλάδας και Κύπρου για να προβάλουν τις θέσεις των δύο χωρών.

Μάλιστα, ο κ. Χριστόφιας είχε συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία ζήτησε να ενημερωθεί για την προετοιμασία της κυπριακής Προεδρίας καθώς και για την κατάσταση στο Κυπριακό, τις απειλές της Τουρκίας και, εν γένει, τη στάση της Άγκυρας. Η στάση που τήρησε η κ. Μέρκελ ήταν θετική προς τις κυπριακές θέσεις, δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Παράλληλα ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε την ανάγκη να συμφωνηθεί το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2014- 2020 έως το τέλος της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του, προς την επίτευξη αυτού του στόχου, για τον οποίο υπάρχει συναντίληψη μεταξύ των εταίρων, η κυπριακή Προεδρία θα αρχίσει αμέσως εντατική εργασία για το θέμα με βάση το διαπραγματευτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από τη δανική προεδρία, ενώ παρουσίασε τις κύριες προτεραιότητες της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.    dw de
 

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc