Aπαλλαγές για πλούσιους Έλληνες από το 1830

Aπαλλαγές για πλούσιους Έλληνες από το 1830

Απαισιόδοξος για την υλοποίηση των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ο γερμανός ιστορικός Χάιντς Ρίχτερ, στηλιτεύοντας τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων και κάνοντας αναφορά στα χρόνια προβλήματα του ελληνικού κράτους.
Ο ομότιμος καθηγητής σύγχρονης ελληνικής και κυπριακής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μάνχαϊμ, έχει μελετήσει τη νεότερη και σύγχρονη Ελλάδα όσο λίγοι συμπατριώτες του, έχοντας συντάξει μάλιστα αρκετά επιστημονικά συγγράμματα.
Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk, ο Χάιντς Ρίχτερ εντοπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα πολιτικής κουλτούρας στην Ελλάδα. Με αφορμή την πρόθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, επιβαρύνοντας περισσότερο τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, σημείωσε: «Πρώτον, οι πλούσιοι ήταν απαλλαγμένοι από φόρους από τότε που υπάρχει το ελληνικό κράτος, από το 1830».
Ο γερμανός ιστορικός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε μία ακόμη πτυχή της ελληνικής πραγματικότητας: «Δεύτερον, και αυτό είναι αποφασιστικής σημασίας, η πολιτική κουλτούρα (σ.σ. στην Ελλάδα) διαφέρει με τρόπο ώστε οι πελατειακές σχέσεις δεν είναι αντίστοιχες με εκείνες της δυτικής Ευρώπης, (…) αλλά πρόκειται για ένα ολόκληρο κλειστό σύστημα. Και γι' αυτό οι ‘συνταγές' που λειτουργούν στη δυτική Ευρώπη, δεν λειτουργούν εκεί».
«Κόμματα μόνο κατ' όνομα»
Τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου παρομοιάζει ο Χάιντς Ρίχτερ
Τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου παρομοιάζει ο Χάιντς Ρίχτερ
Αναζητώντας τις ρίζες του χρόνιου προβλήματος των πελατειακών δομών του ελληνικού κράτους, επισήμανε ότι οι απαρχές του βρίσκονται στην περίοδο της κυριαρχίας των Οθωμανών στην Ελλάδα, η οποία διήρκεσε σχεδόν 400 χρόνια. Ο κ. Ρίχτερ δεν δίστασε να ασκήσει δριμύτατη κριτική στην λειτουργία των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Όπως είπε, «κατά τον επαναστατικό αγώνα, μεταξύ 1821 και 1830, δημιουργήθηκε αυτό το πελατειακό σύστημα. Το πελατειακό σύστημα συνίσταται στο γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα, είναι κόμματα μόνο κατ' όνομα. Στην πραγματικότητα είναι πελατειακές πυραμίδες, που αποτελούνται από ηγέτες, ορισμένους υψηλά ιστάμενους και από υποδίκτυα. Οι πυραμίδες διατηρούνται με τα επονομαζόμενα ‘ρουσφέτια', δηλαδή χάρες».
Ο Χάιντς Ρίχτερ δεν διακρίνει, όπως είπε, στον ΣΥΡΙΖΑ κάτι διαφορετικό σε σχέση με το παρελθόν. Ως εκ τούτου, ο γερμανός ιστορικός αμφιβάλλει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα επιβεβαιώσει τις προσδοκίες που δημιούργησε.
«Παραμένω απαισιόδοξος. Η σημερινή κατάσταση μου θυμίζει καταπληκτικά το 1981, όταν ανέλαβε την εξουσία ο Ανδρέας Παπανδρέου και είχε περίπου τα ίδια συνθήματα που έχε σήμερα ο Τσίπρας. Το ΠΑΣΟΚ φαινόταν τότε εξίσου αριστερό, εξίσου επαναστατικό, όσο φαίνεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν άλλαξε τίποτα», υπογράμμισε ο γερμανός ιστορικός.
Άρης Καλτιριμτζής (Deutschlandfunk)

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc