Στήριξη -υπό προθεσμία- έλαβε ο Αλ. Τσίπρας από τους βουλευτές του

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στήριξη -υπό προθεσμία- έλαβε ο Αλ. Τσίπρας από τους βουλευτές του

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11.01
Της Νίκης Ζορμπά

Συνεδρίασαν επί δώδεκα ώρες σε μια διαδικασία που είχε εξαντλητική συζήτηση, σφοδρές ενστάσεις, έντονο προβληματισμό, εντάσεις και επιφυλάξειςαλλά κατέληξε όπως διαφαίνεται σε μια -εσωκομματική εκεχειρία- για τους επόμενους τέσσερις μήνες.

Απώλειες

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προκλήθηκε χθες από τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει τη στάση της έναντι της συμφωνίας του Eurogroup ( η οποία συνοδεύεται αναπόφευκτα από τη λίστα Βαρουφάκη).

Οι βουλευτές, κατά πλειοψηφία , σε μια ενδεικτική ψηφοφορία δια της ανατάσεως της χειρός, κατά την οποία δεν καταμετρήθηκαν τα "υπέρ" και τα "κατά", ενέκρινε τη συμφωνία και τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, δίνοντας πράσινο φως για την υλοποίησή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των απόντων βουλευτών, ξεπερνούσε τους είκοσι, όπερ σημαίνει καταρχήν ότι : Η ψηφοφορία σηματοδότησε περισσότερο την αποφασιστικότητα του Αλέξη Τσίπρα να καθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο, παρά την διάθεση για πραγματική καταγραφή των δυνάμεων των διαφωνούντων.

Κι ας μην ήταν λίγοι, αυτοί που έδωσαν στήριξη με βαριά καρδιά και σφιχτα δόντια.

Ο αριθμός των βουλευτών που ψήφισαν κατά της συμφωνίας ή λευκό, ήταν "σημαντικός" , κατά το iskra, τον ιστότοπο της Αριστερής Πτέρυγας, ο οποίος δημοσίευσε χθες αργά το βράδυ, μετά το πέρας της διαδικασίας άρθρο, τονίζοντας ότι οι επιφυλάξεις ήταν ευρείες, παρά το τελικό "οκ" που έλαβε η ηγεσία για την εφαρμογή των δεσμεύσεων έναντι των δανειστών.

Κατά πληροφορίες, στα "λευκά" συμπεριλαμβάνεται και η (μη) ψήφος του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος δεν έκρυψε στις παρεμβάσεις του - όσα επαναλαμβάνει τις τελευταίες ημέρες - πως η συμφωνία που απέσπασε η Κυβέρνηση δεν είναι καλή και ιδιαίτερα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, οι "γκρίζες" ζώνες είναι πολλές.

"Στην ψηφοφορία, που έγινε δια ανατάσεως της χειρός και η οποία εξαρχής ελέχθη ότι ήταν ενδεικτική και δε έγινε καταμέτρηση, ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών, όχι μόνο προσκείμενων στην Αριστερή Πλατφόρμα αλλά και αρκετών άλλων, ψήφισε , κατά πληροφορίες, λευκό και κατά, καταγράφοντας με αυτόν τον τρόπο τις αποστάσεις του, τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες του με τη λίστα της κυβέρνησης προς τους «θεσμούς»", αναφέρει στο σχετικό του άρθρο το iskra, ανανεώνοντας το εσωκομματικό ραντεβού για σήμερα ( συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος) και για το Σαββατοκύριακο ( αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή).

Συνεχίζονται οι αναταράξεις

Στο μεταξύ, ο βουλευτής Στάθης Λεουτσάκος, ο οποίος κατά πληροφορίες είχε επιμείνει σε συνεδριάσεις της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα να συζητηθεί εκτενώς η συμφωνία στα κομματικά όργανα και την Κεντρική Επιτροπή, εκφράζοντας ανοιχτά τις αντιρρήσεις του, σε ραδιοφωνική του παρέμβαση (παραπολιτικά) δήλωσε ότι στη χθεσινή ψηφοφορία της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο ίδιος καταψήφισε τη συμφωνία και μάλιστα μέτρησε τουλάχιστον άλλους 30 βουλευτές που έκαναν το ίδιο!

"Παρών" θα ψήφιζε -εάν παρίστατο- τονίζει η Ραχήλ Μακρή, όπως αποκάλυψε νωρίτερα μιλώντας στο Mega.

"Εγώ δεν ψήφισα χθες γιατί είχα αποχωρήσει αφού ήταν δωδεκάωρη η συενδρίαση της Κ.Ο. Αν ήμουν εκεί θα ψήφιζα παρών", είπε εξηγώντας : "Θεωρώ ότι δεν δόθηκε σε εμένα ο χρόνος για να μπορέσω να μελετήσω την συμφωνία. Το κείμενο είχε δοθεί το πρωί αλλά εγώ ήθελα θεσμικα να το πάρω από τον ίδιο τον κ. Βαρουφάκη. Είπε ακόμα ότι έγινε μια πολιτισμένη συζήτηση μέσα στην Κ.Ο. και ότι οι βουλευτές εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους μήπως δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα.

Σκληρή κριτική άσκησε στη συμφωνία- αποδομώντας τη σημείο προς σημείο- και ο Γιάννης Μηλιός, σε άρθρο του που συνυπογράφει με τους κκ Λαπατσιώρα- Σωτηρόπουλο. Εγκαλεί την Κυβέρνηση για "ελλιπή προετοιμασία", τον υπουργό Οικονομικών για "αντιφατικές τακτικές" και μιλά για "προφανή υποχώρηση" που μπορεί να οδηγήσει σε "πραγματική ήττα".

Λήξις συναγερμού

Οι γκρίνιες και η μουρμούρα είναι βέβαιον ότι θα συνεχιστούν αλλά για το Μέγαρο Μαξίμου, υπάρχει λήξη συναγερμού για τα (φουσκωμένα) απόνερα της συμφωνίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ως φαίνεται, έχει λάβει ένα τετράμηνο ( ουσιαστικής) εσωκομματικής εκεχειρίας, όσος χρόνος χρειάζεται δηλαδή για να επιτευχθεί η συμφωνία για το νέο "συμβόλαιο" μεταξύ Κυβέρνησης και Εταίρων.

Συνομιλητές της Αριστερής Πτέρυγας εξηγούσαν πως η έγκριση είναι -υπό προθεσμία- διότι η κανονική μάχη θα δοθεί στους όρους του νέου "συμβολαίου".

Όπερ σημαίνει πως -επιθετικές κινήσεις- ( ήτοι καταψήφιση) εάν έρθει η συμφωνία στη Βουλή ή σε νομοσχέδια δεν πρόκειται να υπάρξει σε ένδειξη καλής θέλησης για τα ...σπουδαιότερα που ακολουθούν.

Έτεροι ( πέριξ του Μαξίμου) ανέγνωσαν τη χθεσινή ψηφοφορία ως ρίψη "λευκής πετσέτας" από τους διαφωνούντες καθώς ήταν εμφανές ότι πέραν των ενστάσεων, η επιχειρηματολογία του Πρωθυπουργού πως σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να σταθεί η χώρα όρθια και να μην οδηγηθεί σε "ξαφνικό θάνατο" άλλη λύση δεν υπήρχε, ήταν κοινή παραδοχή.

Κυρίαρχος

"Ο Τσίπρας αυτή τη στιγμή είναι κυρίαρχος και κανείς δεν μπορεί στην πραγματικότητα να τον αμφισβητήσει, ούτε τον ίδιο, ούτε τις κυβερνητικές αποφάσεις. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, η μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη", εξηγούσε στο Capital.gr, υπουργός ο οποίος απουσίαζε ένεκα υποχρεώσεων από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ( και ουδείς τον κάλεσε ...να πάει να ψηφίσει).

"Όλοι έχουν επίγνωση της κρισιμότητας των στιγμών και της κατάστασης. Αυτά που έχει επιτύχει η Κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες δεν τα έχουν πετύχει οι προηγούμενες, τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό το γνωρίζουν", είπε χαρακτηριστικά.

Οι γκρίνιες πάντως δεν πρόκειται να κοπάσουν. Αναμένεται νέα μαραθώνια εσωκομματική συζήτηση σήμερα στην πολιτική γραμματεία του κόμματος, με τη σκυτάλη να δίνεται -εκτός απροόπτου- αυτό το Σαββατοκύριακο, στην Κεντρική Επιτροπή.

Άγνωστο εάν θα κυρωθεί η Συμφωνία

Στο μεταξύ, άγνωστο παραμένει εάν θα έρθει για κύρωση η συμφωνία του Eurogroup στην Βουλή, όπως εγκαίρως είχε μεταδώσει το Capital.

Αυτό επιβεβαίωσε το πρωί μιλώντας στο Βήμα, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης:

"Περιμένουμε πρώτα από όλα να ολοκληρωθεί η διαδικασία της έγκρισης της συμφωνίας αυτής στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Αυτή τη βδομάδα γίνεται όλη αυτή η διαδικασία και μέσα σε δυο, τρεις μέρες-επειδή πιστεύουμε ότι είναι μόνο ζήτημα πολιτικής απόφασης αν θα περάσει ή όχι από το ελληνικό κοινοβούλιο γιατί νομικά δεν τίθεται θέμα- θα το αποφασίσουμε και το μάθετε και εσείς", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες άλλωστε, κατά της κύρωσης της Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, επιχειρηματολόγησε χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κ.Ο, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.


Πηγή:www.capital.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc