«Επαρκώς περιεκτικός» ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων

«Επαρκώς περιεκτικός» ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων

Ξεκινά σε λίγη ώρα η τηλεδιάσκεψη των υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης με θέμα την αξιολόγηση της ελληνικής λίστας με τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις. Αισιόδοξος ο Ντάισελμπλουμ για «πράσινο φως» από το Eurogroup.
«Επαρκώς περιεκτικό» θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον κατάλογο με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ και ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίζεται αισιόδοξος ότι σήμερα το απόγευμα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα καταλήξουν σε συμφωνία στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης του Εurogroup που ξεκινάει στις 14:00 (15:00 ώρα Ελλάδας).
O κατάλογος της ελληνικής κυβέρνηση έφτασε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς χθες τα μεσάνυχτα, ενώ όπως αναφέρει η Κομισιόν προηγήθηκε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μεταξύ των ελληνικών αρχών, των εκπροσώπων της Επιτροπής και των άλλων θεσμών.
Θετικά αποτιμά ο Ντάισελμπλουμ τη διαδικασία
Έγκριση μέσα στο απόγευμα από το Eurogroup βλέπει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ
Έγκριση μέσα στο απόγευμα από το Eurogroup βλέπει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ
Η Επιτροπή από την πλευρά της θεωρεί ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Στον κατάλογο αναφέρθηκε επίσης και ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ενώπιον της Ευρωβουλής, υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες της ευρωζώνης αναμένουν τις εισηγήσεις της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ότι προσωπικά βλέπει τη διαδικασία θετικά και πιστεύει ότι ο κατάλογος θα εγκριθεί το απόγευμα από το Εurogroup.
Aπαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών Ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι τις πρώτες εβδομάδες της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διακυβεύθηκε η εμπιστοσύνη της χώρας με τους εταίρους. Ωστόσο, όπως είπε, την Παρασκευή έγινε ένα πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Πρόσθεσε ακόμη ότι το πρόγραμμα διαθέτει την απαραίτητη ευελιξία για τις αλλαγές που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, ενώ η έγκριση του καταλόγου θα είναι ένα πρώτο βήμα για τις αλλαγές αυτές. Τέλος απέκλεισε οποιαδήποτε ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζοντας ότι η ευρωζώνη πρέπει να μείνει ενωμένη και ανθεκτική ακόμη και στα δύσκολα.
Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»