Σε ένα Grexit oι άμυνες της Eυρωζώνης ίσως να μην είναι αρκετές

Σε ένα Grexit oι άμυνες της Eυρωζώνης ίσως να μην είναι αρκετές

JOHN GEDDIE / REUTERS
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΑΝΑΛΥΣΗ
Παρ’ όλα τα τείχη προστασίας που ύψωσε η Ευρώπη τα προηγούμενα τρία χρόνια, οι ενέργειες στις οποίες λένε ότι θα προχωρήσουν οι επενδυτές αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ υποδηλώνουν ότι ο πανικός που θα προκληθεί θα επηρεάσει τις αγορές. Η επικείμενη έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ έχει μέχρι σήμερα περιορίσει την ανησυχία που το 2012 είχε προκαλέσει σταθερή εκροή κεφαλαίων από την Ευρωζώνη. Ομως αυτό θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα αν η παρούσα διαμάχη μεταξύ των Αθηνών και των δανειστών της καταστήσει πιθανότερη την έξοδο της Ελλάδας. Οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι το ευρώ θα δεχτεί πλήγμα, καθώς τα ξένα κεφάλαια θα αναζητήσουν καταφύγιο στις ΗΠΑ και στη Βρετανία. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα υποχωρήσουν και θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού στις χώρες της Ευρωζώνης με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση.

Την Πέμπτη ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πόσο θα επεκταθεί η κρίση ύστερα από μια έξοδο της Ελλάδας. Ωστόσο μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές λαμβάνουν μέτρα προστασίας έναντι ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters, μόνο το 25% των οικονομολόγων που πήραν μέρος πιστεύει ότι η Ελλάδα θα βγει από την Ευρωζώνη το 2015, πιθανότητα πολύ μικρότερη από το 90% που έδινε η Citigroup για ένα τέτοιο ενδεχόμενο το 2012. Οι αγορές εκτός της Ελλάδας μόλις και μετά βίας έδειξαν να ταράσσονται ακόμη και ενώ αυξάνουν την εκλογική τους δύναμη κόμματα που τάσσονται κατά της λιτότητας στην Ισπανία και στην Ιρλανδία. Ο κ. Γκάρεθ Κόλσμιθ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Insight Investment, λέει ότι αν δεν υπήρχε η προοπτική για αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ το κόστος δανεισμού χωρών όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία θα ήταν ήδη πολύ υψηλότερο, όπως είχε γίνει το 2012. Εκτοτε η ΕΚΤ υποσχέθηκε να κάνει «ό,τι χρειαστεί» ώστε να προστατεύσει το ευρώ, το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα πέρασε από τεστ αντοχής και η ΕΚΤ αποκάλυψε την ποσοτική χαλάρωση. Μπορεί αυτά να μην αποδειχθούν αρκετά, λέει ο κ. Κόλσμιθ. «Αν η μεταστροφή των επενδυτών είναι αρκούντως σημαντική, η ποσοτική χαλάρωση απλώς θα απαλύνει το χτύπημα αντί να το αποτρέψει».

Οι διαχειριστές κεφαλαίων θα μπορούσαν να αποσύρουν τις επενδύσεις τους από την Ευρωζώνη και τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου θα αρχίσουν να επιτίθενται στις χώρες που είναι το πιθανότερο να ακολουθήσουν την Ελλάδα, με την Πορτογαλία να είναι η πρώτη υποψήφια. Σε αντίθεση με το 2012 ενδεχόμενη πολιτική εξάπλωση της κρίσης θα μπορούσε να επηρεάσει τις αποφάσεις των επενδυτών. Στόχο θα μπορούσε να αποτελέσει και η Ισπανία όπου το κόμμα των Podemos προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του Δεκεμβρίου. «Το πιθανότερο είναι ότι θα επιλέξουν τα ασθενέστερα μέλη του κοπαδιού», λέει ο κ. Κέρι Κρεγκ, αναλυτής αγορών στην JPMorgan Asset Management. Για ορισμένους επενδυτές η πώληση περιουσιακών στοιχείων που θα ακολουθούσε την έξοδο της Ελλάδας θα μπορούσε να έχει και θετική πλευρά.

Ο κ. Ζουλιέν Πιερ Νουέν, επικεφαλής οικονομολόγος της Lazard Freres Gestion, λέει ότι με την ανάπτυξη να επιταχύνεται, τις τράπεζες να αρχίζουν να δανείζουν ξανά και την προοπτική της ποσοτικής χαλάρωσης υπάρχουν περιθώρια για άνοδο των μετοχών στην Ευρωζώνη. Οι διαχειριστές κεφαλαίων που είναι αναγκασμένοι να διατηρήσουν επενδύσεις στην Ευρώπη αρχικά θα στραφούν στα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία όπως είναι τα γερμανικά κρατικά ομόλογα ακόμη και αν προσφέρουν αρνητικές αποδόσεις.
Έντυπη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc