«Προκαταβολή εμπιστοσύνης από τις Βρυξέλλες»

«Προκαταβολή εμπιστοσύνης από τις Βρυξέλλες»

Η συμφωνία της τελευταίας στιγμής μεταξύ Ελλάδας και εταίρων αναχαίτισε καταρχήν το απειλητικό φάσμα της χρεοκοπίας, σχολιάζει ο γερμανικός τύπος, επισημαίνοντας όμως ότι «είναι νωρίς για πανηγυρισμούς».
«Το ‘Grexit' και η κρατική χρεοκοπία καταρχήν αποσοβήθηκαν. Ωστόσο, η τετράμηνη παράταση του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα αφήνει πολλά ανοιχτά ερωτήματα και αναβάλλει ορισμένες αποφάσεις. Είναι νωρίς για πανηγυρισμούς», σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση, υπό τον τίτλο «Προκαταβολή εμπιστοσύνης από τις Βρυξέλλες».
Ο αρθρογράφος παρατηρεί τις συγκρατημένες αντιδράσεις τόσο από την ελληνική όσο και από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων για την καταρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε, σχολιάζοντας ότι αυτή «μοιάζει περισσότερο με μία κατάπαυση του πυρός παρά με ειρηνευτική συμφωνία».
Το γερμανικό περιοδικό σχολιάζει τη δέσμευση της ελληνική κυβέρνησης να ολοκληρώσει με επιτυχία την αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος, αποδεχόμενη μάλιστα, όπως γράφει, «και τους όρους λιτότητας και μεταρρυθμίσεων». Όπως υπογραμμίζεται, «αυτή είναι μία τεράστια παραχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία διεξήγαγε τον προεκλογικό της αγώνα ακριβώς ενάντια σε αυτό το πρόγραμμα», ενώ δεν γίνεται πλέον λόγος ούτε για κούρεμα χρέους, επισημαίνει το περιοδικό.
Τέλος, αναφέρεται ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία εμφανίζονται δυσαρεστημένες από την «επιεική μεταχείριση της Αθήνας». Οι αγορές πάντως «έδωσαν προκαταβολή εμπιστοσύνης» μετά τη χθεσινή συμφωνία, με το ευρώ να σημειώνει άνοδο έναντι του δολαρίου, γράφει το Spiegel.
«Η Ελλάδα σώθηκε  αλλά μόνο προσωρινά»
Η επόμενη προθεσμία για την κυβέρνηση και τον Γιάνη Βαρουφάκη λήγει την προσεχή Δευτέρα, υπογραμμίζει η Handelsblatt
Η επόμενη προθεσμία για την κυβέρνηση και τον Γιάνη Βαρουφάκη λήγει την προσεχή Δευτέρα, υπογραμμίζει η Handelsblatt
Με αυτόν τον τίτλο αποτιμά τη χθεσινή καταρχήν συμφωνία η ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Όπως σημειώνει, «οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κέρδισαν χρόνο τεσσάρων μηνών. Ωστόσο, δεν διευθέτησαν την διαμάχη για το χρέος με την Ελλάδα. (…) Η ευρωζώνη τράβηξε το χειρόφρενο και απέτρεψε έτσι την τελευταία στιγμή τη σφοδρότατη σύγκρουση. Η Ελλάδα και η υπόλοιπη ευρωζώνη έμοιαζαν τις προηγούμενες εβδομάδες με δύο τρένα που κατευθύνονταν με ταχύτητα το ένα πάνω στο άλλο. Ενδεχόμενη μετωπική σύγκρουση θα είχε συνθλίψει την Ελλάδα», σχολιάζει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή θα συνιστούσε «οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή» για τη χώρα.
Πάντως, όπως υπογραμμίζει σε άλλη ανάρτησή της η ιστοσελίδα της Handelsblatt, «ακολουθεί αμέσως η επόμενη προθεσμία» για την Ελλάδα, υπενθυμίζοντας ότι η Αθήνα θα πρέπει να καταθέσει μέχρι τη Δευτέρα στους εταίρους της τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που σκοπεύει να εφαρμόσει στο διάστημα της τετράμηνης παράτασης που έχει λάβει.
«Η Ευρώπη κερδίζει χρόνο»
Λαϊκιστές κερδίζουν έδαφος πανευρωπαϊκά, σημειώνει η SZ. Στη Γερμανία ξεχωρίζει o Μπερντ Λούκε (φωτ.), επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού AfD
Λαϊκιστές κερδίζουν έδαφος πανευρωπαϊκά, σημειώνει η SZ. Στη Γερμανία ξεχωρίζει o Μπερντ Λούκε (φωτ.), επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού AfD
Ευρύτερη ερμηνεία της χθεσινής συμφωνίας Ελλάδας - εταίρων επιχειρεί η ανταποκρίτρια τηςSüddeutsche Zeitung στις Βρυξέλλες. «Η Ευρώπη κερδίζει χρόνο», εκτιμά η γερμανίδα αρθρογράφος, η οποία επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη απόφαση υπερβαίνει τα στενά όρια της Ελλάδας και της σχέσης της με τους εταίρους. Όπως σχολιάζει, «πίσω από τη διαμάχη για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα κρύβεται μία μάχη ανάμεσα σε μετριοπαθείς και ακραίες δυνάμεις στην Ευρώπη. (…) Λαϊκιστικά κόμματα, όπως αυτά εντός του ελληνικού συνασπισμού αριστερών-δεξιών, κινούνται ανοδικά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θέτουν υπό αμφισβήτηση την ευρωζώνη αλλά την ΕΕ στο σύνολό της».
Η εφημερίδα του Μονάχου εκτιμά ότι «η έκβαση της διαμάχης με την Ελλάδα είναι τεράστιας σημασίας, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον μιας ασυνήθιστης χρονιάς εκλογικών αναμετρήσεων και η απόφαση στην Αθήνα μπορεί να έχει άμεση επιρροή στις γειτονικές χώρες. Σε 10 από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ εκλέγεται νέα κοινοβούλια – τα μετριοπαθή κόμματα αγωνίζονται παντού για (σ.σ. να διατηρήσουν) τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους τους».
Άρης Καλτιριμτζής  dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»