Ασφυκτικά περιθώρια για την Αθήνα
Επισκόπηση τύπου
Ασφυκτικά περιθώρια για την Αθήνα
Ο γερμανικός τύπος εστιάζει στα επόμενα βήματα της μαραθώνιας διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και εταίρων. Το περιοδικό Der Spiegel διατηρεί στην επιφάνεια το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων.
«Η Αθήνα θέλει να κινηθεί κατά της φορολογικής απάτης», επισημαίνει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η Süddeutsche Zeitung, σχολιάζοντας το περιεχόμενο των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που πρόκειται να καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στους ευρωπαίους εταίρους της. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου, «κυβερνητικοί κύκλοι του Βερολίνου λένε ότι την εκταμίευση εκκρεμών δανειακών δόσεων και τη χορήγηση ενός τρίτου πακέτου βοήθειας μπορεί κανείς να τις φανταστεί μόνο στη βάση των μεταρρυθμιστικών συμφωνιών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα». Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «όλα εξαρτώνται από τη νέα λίστα μέτρων. ‘Αν πρόκειται για χρηματοδοτήσιμες και έγκυρες ιδέες, μας αρκεί ένα και μόνο φύλλο χαρτιού', λέγεται από κύκλους του Βερολίνου'».
Σχόλιο στις εσωτερικές σελίδες της ίδιας εφημερίδας κάνει λόγο για «ανεπίλυτο πρόβλημα» της ελληνικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας την καταρχήν συμφωνία μεταξύ Αθήνας και εταίρων και εκτιμώντας μεταξύ άλλων ότι «η Αθήνα κερδίζει μόνο χρόνο για μία νέα συμφωνία – τίποτα περισσότερο». Η αρθρογράφος σχολιάζει τα ασφυκτικά περιθώρια χειρισμών που έχει στη διάθεσή της η ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας: «Ο Τσίπρας έλαβε το αστείο διάστημα δύο μηνών, μέχρι το τέλος Απριλίου, ώστε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό δεν το κατάφερε ο συντηρητικός προκάτοχός του, Αντώνης Σαμαράς, σε διάστημα 10 μηνών, μέχρι να καταψηφιστεί, θα έλεγε κανείς. (…) Το καθήκον αυτό δεν μπορεί να εκπληρωθεί. Τα κράτη της ευρωζώνης εκ των πραγμάτων απέκοψαν την Ελλάδα από τα δάνεια».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός επιχειρεί να παρουσιάσει την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους ως νίκη της κυβέρνησής του. Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, «το ‘καυτό' ερώτημα στο πεδίο της ελληνικής εσωτερικής πολιτικής τις επόμενες εβδομάδες θα είναι αν θα καταφέρει ο Τσίπρας να πουλήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα, στο κόμμα του (…), αλλά και στους ψηφοφόρους, την αθέτηση σχεδόν όλων των προεκλογικών του υποσχέσεων ως τήρησή τους».
Το «τρικ» του Κολ
Ο πρώην γερμανός καγκελάριος Κολ βρήκε τρόπο να αποφύγει το 1990 την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα, σημειώνει το Spiegel
Στο ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων προς την Ελλάδα επανέρχεται το περιοδικό Der Spiegel. Όπως σημειώνει, «ο καγκελάριος Κολ έκανε το 1990 ένα τρικ, ώστε να μην πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις στην Ελλάδα». Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η λύση ήταν η εξής: η συνθήκη ειρήνης να μην ονομαστεί συνθήκη ειρήνης». Όπως επισημαίνεται, «η υπόθεση δεν έχει αποσαφηνιστεί από νομικής άποψης, η Ελλάδα δεν απευθύνθηκε ποτέ στο Διεθνές Δικαστήριο». Το δημοσίευμα επικαλείται έγγραφα της περιόδου 1989-'90, τα οποία αξιολογήθηκαν από το Spiegel, που αναφέρει ότι «ο καγκελάριος Κολ και ο υπουργός Εξωτερικών Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ έκαναν κατά τις διαπραγματεύσεις για την γερμανική επανένωση τα πάντα, ώστε να αποφύγουν απαιτήσεις για επανορθώσεις. Κράτησαν χώρες όπως η Ελλάδα μακριά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και άλλαζαν τις διατυπώσεις έως ότου να βρουν την κατάλληλη για τους ίδιους μορφή». Το περιοδικό επικαλείται ακόμη μία εμπιστευτική επιστημονική έκθεση του γερμανικού κοινοβουλίου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Αθήνα θα μπορούσε να είχε προβεί σε επίσημη διαμαρτυρία, ώστε να μην απολέσει το δικαίωμα να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις.
«Το δράμα των χρεών θα συνεχιστεί»
Η αριστερή Tageszeitung (TAZ) του Βερολίνου διερωτάται, «πώς να εφαρμόσει η αριστερή κυβέρνηση τις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις; Πώς να μικρύνει το βουνό χρέους, που μετά από χρόνια λιτότητας είναι ψηλότερο σε σχέση με την αρχή της κρίσης; Και από πού να προέλθει η ανάπτυξη; Ο Σόιμπλε οφείλει μία απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις. Υπαγόρευσε στη νέα κυβέρνηση των Αθηνών μία ανέφικτη ατζέντα και της έκλεισε τους ορίζοντες για μία άλλη, καλύτερη πολιτική. Γι' αυτό, το δράμα των χρεών θα συνεχιστεί», εκτιμά η εφημερίδα.
«Χωρίς μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, που θα επιφέρει περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη, χωρίς αποφασιστική μάχη κατά της διαφθοράς η Ελλάδα δεν θα βρει διέξοδο από την κρίση παρά τα μέτρα λιτότητας», υπογραμμίζει η Frankfurter Rundschau. Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το «μόνο κόμμα στην Ελλάδα» που διαθέτει το αναγκαίο πολιτικό βάρος ώστε να «κάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δεδομένου ότι δεν έχει εμπλακεί στις δομές της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους.
Άρης Καλτιριμτζής dw de
Comments