«Είναι απόλυτα δυνατό να βρεθεί λύση»

Πολιτική

«Είναι απόλυτα δυνατό να βρεθεί λύση»

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται η ψηφοφορία στη γερμανική βουλή για την έγκριση του ελληνικού πακέτου μεταρρυθμίσεων, ενώ το κλίμα είναι θετικό. Συνέντευξη Γιούνκερ με αναφορές στην Ελλάδα.
«Οι τελευταίες μέρες έχουν δείξει ότι είναι απόλυτα δυνατό να βρεθεί λύση», δήλωσε πριν λίγη ώρα ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ αναφερόμενος στην ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για έγκριση του ελληνικού πακέτου μεταρρυθμίσεων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι το θέμα χειρίζονται ήδη οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και ότι δεν χρειάζεται η παρέμβαση της γερμανίδας καγκελαρίου. Βέβαια η Άγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον γερμανό υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Συνεχή ενημέρωση από τον Β. Σόιμπλε έχουν και τα αρμόδια όργανα του γερμανικού κοινοβουλίου, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ.
Ερωτηθείς για τα στενά χρονικά περιθώρια εντός των οποίων θα πρέπει το γερμανικό κοινοβούλιο να αποφασίσει, ο κ. Γέγκερ τόνισε ότι οι ημερομηνίες και οι διαδικασίες ήταν σε όλους γνωστές και δεν θα ήταν σωστό να αποδοθούν ευθύνες σε χώρες όπως η Γερμανία, όπου η παράταση του προγράμματος θα πρέπει να εγκριθεί από τη βουλή. Πάντως ο κ. Γέγκερ διαβεβαίωσε ότι αν υπάρξει αύριο συμφωνία στο Eurogroup ο χρόνος που απομένει αρκεί για να κατατεθεί η πρόταση παράτασης στα εθνικά κοινοβούλια.
Γιούνκερ: Όχι σε «αναβίωση των στερεοτύπων»
«Κορυφαίοι έλληνες πολιτικοί χρησιμοποιούν ανάρμοστη φρασεολογία», αναφέρει ο Γιούνκερ
«Κορυφαίοι έλληνες πολιτικοί χρησιμοποιούν ανάρμοστη φρασεολογία», αναφέρει ο Γιούνκερ
Στο μεταξύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche. Επιγραμματικά, ο κ. Γιούνκερ καταλογίζει λάθη στην ελληνική κυβέρνηση και ευθύνες στους έλληνες πολίτες για την κρίση, ωστόσο αποκλείει το σενάριο ενός Grexit. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για την διαπραγματευτική γραμμή των Τσίπρα και Βαρουφάκη και εάν είναι απλώς άπειροι ή αυθάδεις, ο κ. Γιούνκερ λέει ότι δεν έχει διακρίνει πλούσια εμπειρία, ωστόσο από αυτό και μόνο δεν θα πρέπει να αντλεί κανείς βιαστικά συμπεράσματα.
«Πρέπει να υποδεχθεί κανείς φιλικά τη νέα ελληνική κυβέρνηση, αν και κορυφαίοι έλληνες πολιτικοί χρησιμοποιούν ανάρμοστη φρασεολογία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και προσθέτει: «Όταν ένας πρωθυπουργός εξυβρίζει τους Γερμανούς δύο φορές εντός μιας εβδομάδας στο πλαίσιο κυβερνητικών δηλώσεων, τότε δεν πρόκειται για δείγμα υψηλής πολιτικής ικανότητας, αλλά αντιθέτως οδηγεί σε μια αναβίωση των στερεοτύπων».
«Και οι Έλληνες φέρουν ευθύνες»
«Και οι Έλληνες φέρουν ευθύνες, τις οποίες δεν μπορούν να αποποιηθούν»
«Και οι Έλληνες φέρουν ευθύνες, τις οποίες δεν μπορούν να αποποιηθούν»
Όσον αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Γιούνκερ λέει ότι δεν είναι κάποιος που θα πει ότι οι μισθοί θα πρέπει να μειωθούν, ωστόσο εάν αυτό συμβεί στην Ελλάδα τότε θα υπάρχουν έξι χώρες στην Ευρώπη, οι οποίες θα έχουν χαμηλότερο κατώτατο μισθό και οι οποίες θα κληθούν να αποφασίσουν επί του ελληνικού πακέτου.
Ερωτηθείς για το σενάριο Grexit τονίζει καταρχήν ότι δεν του αρέσει ο όρος και οι απλοποιήσεις γύρω από το όνομα της Ελλάδας. «Πώς θα ονομάζαμε την έξοδο της Γερμανίας; Dexit;» διερωτάται και τονίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.
Τέλος εκτιμά ότι οι Έλληνες γενικότερα νομίζουν ότι δεν φέρουν ευθύνες για τα προβλήματα της χώρας τους, ωστόσο, όπως λέει, δεν ήταν ούτε οι Γερμανοί αλλά ούτε και οι Ολλανδοί που ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα τελευταία 40 χρόνια. Και οι Έλληνες φέρουν ευθύνες, τις οποίες δεν μπορούν να αποποιηθούν, λέει χαρακτηριστικά.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο / Kώστας Συμεωνίδης

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»