Αμυδρά σημάδια οικονομικής ανάκαμψης
Αμυδρά σημάδια οικονομικής ανάκαμψης
Ο ΟΟΣΑ καταγράφει ελαφρά ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Μ. Ρέντσι. Οι μεταρρυθμίσεις του ιταλού πρωθυπουργού απέχουν όμως πολύ από τους αρχικούς στόχους.
Ένα χρόνο μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων από τον Ματέο Ρέντσι, παρατηρούνται στην Ιταλία τα πρώτα, μικρά δείγματα οικονομικής ανάκαμψης. Την θετική εξέλιξη κατέγραψε και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, προβλέποντας ανάπτυξη της τάξης του 0,4% για το 2015, η οποία μπορεί να φτάσει και στο 0,6% εφόσον εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.
Όπως δήλωσε επαινετικά ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία από τη Ρώμη, «ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει μία αποτελεσματική ομάδα. Υπό την ηγεσία του η Ιταλία έκανε το 2014 μεγάλα βήματα προόδου στον δύσκολο αλλά απαραίτητο δρόμο των μεταρρυθμίσεων».
Ισχυρές αντιστάσεις στις μεταρρυθμίσεις
Τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν για πρώτη φορά ότι είναι εφικτή η ανάσχεση της καθοδικής πορείας. Για παράδειγμα, ο αριθμός των ανέργων, ειδικά στους νέους, έπαψε να αυξάνεται. Πάντως, η εξέλιξη αυτή απέχει πολύ από τους φιλόδοξους στόχους που είχε θέσει πέρσι ο ιταλός πρωθυπουργός για αναμόρφωση στο πολιτικό, οικονομικό αλλά και στο πεδίο της αγοράς εργασίας. Αναλαμβάνοντας τα ηνία από τον προκάτοχό του, Ενρίκο Λέτα, ο Ματέο Ρέντσι είχε υποσχεθεί στους συμπατριώτες του μία μεταρρύθμιση κάθε μήνα. Σήμερα διαπιστώνει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι προβάλλουν ισχυρή αντίσταση στη διοικητική μεταρρύθμιση, τα συνδικάτα επιτίθενται στον Ρέντσι για τα μέτρα στην αγορά εργασίας και το Κοινοβούλιο εξεγείρεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να περικόψει την εξουσία της Γερουσίας.
Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην προωθούμενη συνταγματική αναθεώρηση και την τεταμένη πολιτική ατμόσφαιρα, ο Ρέντσι δεν φαίνεται να πτοείται. Όπως δήλωσε, «θα ήταν λάθος να μείνουμε αδρανείς, η Ιταλία είναι στάσιμη εδώ και 20 χρόνια. Έχουμε κάνει τα πάντα για να παραμείνει η αντιπολίτευση στο τραπέζι του διαλόγου. Αν τώρα αποχωρεί, τι μπορούμε να κάνουμε; Η Ιταλία πρέπει επιτέλους να αλλάξει. Ειδικά ενώπιον των πρώτων δειγμάτων ανάκαμψης».
Η πλειοψηφία των Ιταλών πιστεύει στον Ρέντσι
Πολιτικοί αντίπαλοι αλλά και στελέχη του κόμματός του, επιρρίπτουν στον Ματέο Ρέντσι αυταρχικό στιλ διακυβέρνησης. Από την περίοδο που βρίσκοταν στην εξουσία ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της ιταλικής πολιτικής, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κανένας άλλος πολιτικός δεν ξεδίπλωσε την εξουσία του με την αποφασιστικότητα του σημερινού ιταλού πρωθυπουργού. Ο Ματέο Ρέντσι πέτυχε στην πρώτη χρονιά διακυβέρνησής του περισσότερα από όλους του προκατόχους του, όμως αισθητά λιγότερα από όσα είχε υποσχεθεί. Οι πολίτες δείχνουν πάντως να πιστεύουν στο όραμα του πρωθυπουργού τους, με τη δημοτικότητά του να φτάνει το 50%.
Άρης Καλτιριμτζής (Deutschlandfunk)
Comments