Η μνημονιακή ΝΔ εγκαλεί για μνημονιακό τον ΣΥΡΙΖΑ!

Η μνημονιακή ΝΔ εγκαλεί για μνημονιακό τον ΣΥΡΙΖΑ!

Για επιστροφή της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων εγκαλεί την κυβέρνηση η ΝΔ και τις επόμενες ώρες θα κλιμακωθεί σταδιακά η επίθεσή της έναντι των επιλογών της.
i-mnimoniaki-nd-egkalei-gia-mnimoniako-to-suriza
 
Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επί της ουσίας δεν έγινε διαπραγμάτευση και αυτό που υπήρξε ήταν φιάσκο, καθώς η χώρα βρέθηκε στο ίδιο σημείο που ήταν πριν, αλλά υπό πολύ χειρότερες συνθήκες, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ προκάλεσαν εκλογές και ξεκίνησε μια νέα «διαπραγμάτευση» που κλόνισε την αξιοπιστία της χώρας, την έφερε σε τροχιά ρήξης με τους εταίρους της, επιδείνωσε την οικονομία και την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Για τη ΝΔ η επιτυχία ενός προγράμματος σύγκλισης εξαρτάται από το πόσο γρήγορα βγαίνει στις αγορές μια χώρα που βρίσκεται σε πρόγραμμα. «Όσο ζητάς νέα δανεικά, τότε επιστρέφεις αυτόματα στο μνημόνιο. Και η κυβέρνηση αυτό πέτυχε: να επιστρέφει οριστικά στο δρόμο των μνημονίων» λένε κεντρικά στελέχη της ΝΔ.
Συνεργάτες του Α. Σαμαρά λένε: Αυτό που «παρατείνεται» είναι το σημερινό Πρόγραμμα, δηλαδή το Μνημόνιο που από «program» ή «memorandum» γίνεται πλέον... «arrangement»!
Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν στην ηγετική ομάδα της ΝΔ, η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αποτρέπει τη ρήξη την τελευταία στιγμή, αν και αφήνει πολλά σημεία σε εκκρεμότητα, για να αποφασιστούν το επόμενο διάστημα.
 
«Δίνεται παράταση 4 μηνών. Αυτό που «παρατείνεται» είναι το σημερινό Πρόγραμμα, δηλαδή το Μνημόνιο που από «program» ή «memorandum» γίνεται πλέον… «arrangement»!» λένε συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά και υπογραμμίζουν πιο συγκεκριμένα, ότι παρατείνεται η υπάρχουσα συμφωνία επί της οποίας η προηγούμενη κυβέρνηση είχε λάβει δίμηνη παράταση με τίτλο: «Κύρια Σύμβαση Χρηματοοικονομικής στήριξης», όπως λέγεται το Ευρωπαϊκό μέρος του Προγράμματος, που περιλαμβάνει ρητά όλους τους όρους του Μνημονίου. Το υπόλοιπο τμήμα του Μνημονίου που συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ, παραμένει, έτσι κι αλλιώς, ως τις αρχές του 2016.
 
Το επιχείρημα της ΝΔ είναι ότι σε αντίθεση, λοιπόν, με το αρχικό αίτημα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, όταν η κυβέρνηση Τσίπρα διεκδικούσε συμφωνία - γέφυρα για να πάρει χρήματα χωρίς δεσμεύσεις, τελικά κατέληξε και με την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, δηλαδή του μνημονίου, και χωρίς χρήματα πριν να γίνει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος.
 
Η ΝΔ επιχειρεί να προστατεύσει και την περίοδο που είχε τα ηνία της χώρας και να εμφανιστεί ως δικαιωμένη και ως εκ τούτου σημειώνει πως η κυβέρνηση αποδέχεται τους σημερινούς όρους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, με την υπόσχεση ότι, ειδικά για το 2015, «θα ληφθούν υπόψιν οι οικονομικές συνθήκες».
Άρα, σύμφωνα με τη ΝΔ, εμφανίζει ως μεγαλύτερο επίτευγμα της σημερινής συμφωνίας, τη διαπραγμάτευση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά με τη ρητή διασύνδεση με τη δήλωση του Eurogroup, δηλαδή με στόχο 3% καταρχήν. «Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, μιλάει για δημιουργική ασάφεια, αλλά δυστυχώς η ασάφεια είναι συνήθως όπλο στα χέρια του ισχυρού σε μια διαπραγμάτευση…» λένε.
 
Επίσης, από το επιτελείο του Αντ. Σαμαρά εξάγεται το συμπέρασμα ότι εάν το πρωτογενές πλεόνασμα τελικά είναι μικρότερο το 2015, θα είναι όχι γιατί δεν χρειάζεται λόγω νέας μελέτης βιωσιμότητας του χρέους, αλλά γιατί αναγκαστικά αναπροσαρμόζεται λόγω αρνητικής πορείας των δημοσίων εσόδων που δρομολογεί η ύφεση.
 
«Η κυβέρνηση Τσίπρα αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην προβεί σε «μονομερείς ενέργειες»ούτε να ακυρώσει μεταρρυθμίσεις που ήδη έγιναν. Δηλαδή το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης καταργείται! Και μεγάλο μέρος των προγραμματικών δηλώσεων της κι αυτές αναστέλλονται. Και από την ερχόμενη Τρίτη θα δούμε σε πρώτη μόνο φάση ποιο από τα νέα μέτρα θα γίνει αποδεκτά» αναφέρουν.
Ακόμη, υποστηρίζουν ότι δεν προβλέπεται κανένας μηχανισμός βοήθειας μέσω ΕΚΤ – ELA – τραπεζών για τις τρέχουσες ταμειακές ανάγκες του δημοσίου που θα είναι αυξημένες ήδη από το Μάρτιο, αλλά και ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να τηρήσει τις δεσμεύσεις προς τους δανειστές.
 
«Το αίτημα για ονομαστικό «κούρεμα του χρέους», ενταφιάζεται οριστικά» υπογραμμίζουν και συμπληρώνουν πως παραμένει η υποχρέωση της τελευταίας αξιολόγησης του υπάρχοντος Προγράμματος, δηλαδή του Μνημονίου, με την οποία συνδέεται και η εκταμίευση της τελευταίας δόσης.
 
«Παραμένει δηλαδή το πρόβλημα του τρόπου κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2015.. Ενώ το υπόλοιπο των 11 δισ. από την επανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών παραμένει διαθέσιμο μόνο για το σκοπό αυτό κι όχι για να χρηματοδοτήσει πρόσθετες ανάγκες του Προϋπολογισμού» αναφέρει η ΝΔ και υπενθυμίζουν τα όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση για το ποσό αυτό.
Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει στους συνομιλητές του ότι η απόφαση του Eurogroup ανοίγει, επίσης, τον δρόμο στην κυβέρνηση να ζητήσει και νέο αναγκαστικό δανεισμό, δηλαδή νέο Μνημόνιο
«Επί μακρόν όλα τα στελέχη του Σύριζα αλλά και ο ίδιος ο κος Τσίπρας έταζε ότι θα χρησιμοποιούσε τα 11 δισεκατομμύρια του ΤΧΣ για να ανακουφίσει την κοινωνία και όχι για να δοθούν στους τραπεζίτες. Αυτή βεβαίως τη δέσμευση, την ακύρωσαν με τις χθεσινές τους υπογραφές» λένε και συμπληρώνουν πως αντί τα 11 δις του ΤΧΣ να χρησιμοποιηθούν ως  «μαξιλάρι» για την προληπτική πιστωτική γραμμή που εμείς ως κυβέρνηση είχαμε σχεδιάσει για να βγούμε οριστικά από τα μνημόνια, αφαιρούνται πια από τον έλεγχο του ΤΧΣ, τίθενται υπό τον έλεγχο των ευρωπαϊκών θεσμών (EFSF, ΕΚΤ, SSM) προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο αν χρειαστεί για νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει στους συνομιλητές του ότι η απόφαση του Eurogroup ανοίγει, επίσης, τον δρόμο στην κυβέρνηση να ζητήσει και νέο αναγκαστικό δανεισμό, δηλαδή νέο Μνημόνιο (arrangement) και θα έχει αυστηρή επιτήρηση από την Τρόικα (που θα λέγεται στο εξής «οι τρεις θεσμοί» και πως ουσιαστικά η νέα κυβέρνηση παραμένει στο ίδιο σημείο που παρέλαβε τη χώρα από την προηγούμενη.
Με δύο σημαντικές επιβαρύνσεις:
α) ότι οδηγεί ουσιαστικά σε νέο μνημόνιο, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση έβγαινε από το Μνημόνιο και
β) με την αβεβαιότητα που μεσολάβησε, η οικονομική ανάπτυξη έχει υποχωρήσει, οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν μειωθεί αισθητά και οι αξιολογήσεις της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας έχουν επίσης επιδεινωθεί.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»