Ανακωχή στη ΝΔ μέχρι το νέο σινιάλο Καραμανλή

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΠΟΥ ΑΠΕΤΡΕΨΕ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Ανακωχή στη ΝΔ μέχρι το νέο σινιάλο Καραμανλή

Η περίοδος της νηνεμίας και της ενασχόλησής του μόνο με τα απολύτως απαραίτητα στο πολιτικό πεδίο φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε για τον Κ. Καραμανλή τη νύχτα της 25ης Ιανουαρίου.

Ο Κώστας Καραμανλής με τον Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο ότι, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο το πρωί της Δε
Ο Κώστας Καραμανλής με τον Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο ότι, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο το πρωί της Δευτέρας, οι τόνοι στη ΝΔ έπεσαν, προγραμματισμένα γεύματα και δείπνα ματαιώθηκαν και οι δηλώσεις αλλά και τα... τιτιβίσματα στο Τwitter σταμάτησαν ακαριαία.
Ως σημείο αναφοράς πολλών στελεχών της ΝΔ (και όχι μόνο, όπως φάνηκε και από την επιλογή του Πρ. Παυλόπουλου από τον κ. Τσίπρα για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας), ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται ότι καλείται να διαδραματίσει έναν παρασκηνιακό -επί του παρόντος- ρόλο, που έχει ως στόχο κατ΄ αρχάς την εκτόνωση της έντασης στο εσωκομματικό πεδίο.
Δεν είναι τυχαίο ότι, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αντ. Σαμαράς με τον προκάτοχό του στην ηγεσία του κόμματος το πρωί της Δευτέρας, οι τόνοι έπεσαν, προγραμματισμένα γεύματα και δείπνα ματαιώθηκαν και οι δηλώσεις αλλά και τα... τιτιβίσματα στο Τwitter σταμάτησαν ακαριαία. Ενα 24ωρο μετά την επικοινωνία αυτή και μετά τις εξελίξεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης της Αθήνας με τις Βρυξέλλες, οδηγήθηκε σε αναβολή και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Είναι προφανές ότι στην αναβολή-ματαίωση των όποιων εξελίξεων στο εσωκομματικό πεδίο αλλά και στην εκτόνωση (πρόσκαιρη ή μη θα φανεί το επόμενο διάστημα) της έντασης που προκλήθηκε από το άτυχο εκλογικό αποτέλεσμα, σημαντικό ρόλο έπαιξε ο Κ. Καραμανλής.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώην πρωθυπουργός αρνήθηκε να συναντηθεί με στελέχη που συμμετείχαν στο δείπνο στην Αθηναΐδα, ακριβώς για να μη δώσει την εικόνα ότι συμμετέχει σε παρασκηνιακές διεργασίες εις βάρος του προέδρου της ΝΔ. Είδε μόνο τη Μ. Γιαννάκου και αυτή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, προκειμένου να της διατυπώσει και διά ζώσης την άποψή του ότι αυτήν την ώρα προέχει η χώρα και η επιτυχής διαπραγμάτευση με τους δανειστές. «Δεν μπορεί σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή να δώσουμε την εικόνα ότι ομφαλοσκοπούμε», φέρεται να της είπε.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Σαμαρά, μετά την πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ, του κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος ούτε εμπλοκή ούτε καν γνώση έχει για τις διεργασίες που υπήρξαν, ενώ ταυτόχρονα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τον διαβεβαίωσε ότι οι δηλώσεις που γίνονται από πολιτικούς του φίλους δεν έχουν τη δική του έγκριση. Οπως γνωρίζεις, εάν θέλω να πω κάτι, το λέω ο ίδιος», φέρεται να είπε. Ο πρόεδρος της ΝΔ, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι «δεν είχε καμιά αμφιβολία» και επιμένει ότι είναι πολυτέλεια αυτήν την ώρα η εσωστρέφεια για τη ΝΔ.
Συστήνει υπομονήΣταθερή πεποίθηση του κ. Καραμανλή είναι πως τώρα δεν πρέπει να ανοίξει κανένα εσωκομματικό θέμα και μάλιστα, όπως τονίζουν τακτικοί συνομιλητές του, δεν ευνοεί καμία από τις κινήσεις που έχουν εκδηλωθεί. Θεωρεί ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και μετά, εφόσον υπάρξει σταθεροποίηση της χώρας, θα μπορεί να γίνει μια αναλυτική συζήτηση για τα αίτια της εκλογικής ήττας της ΝΔ.
Σε ό,τι αφορά αυτό το κεφάλαιο το θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ και φέρεται να το έχει πει και στον κ. Σαμαρά. Ως προς τα δικά του πολιτικά βήματα, ο Κ. Καραμανλής δεν φαίνεται διατεθειμένος να επιστρέψει -αυτήν την ώρα- στην πρώτη γραμμή της πολιτικής. Θα αναμείνει τις εξελίξεις, και ειδικότερα την πορεία της κυβέρνησης αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ανάλογα θα πάρει τις αποφάσεις του. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο ίδιος δεν θα μετάσχει σε εσωκομματικές ίντριγκες, ούτε βέβαια θα πάρει ποτέ αποστάσεις από τη ΝΔ, το κόμμα.
Την ίδια ώρα οι φωνές για τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου στις αρχές του καλοκαιριού φαίνεται να πληθαίνουν, με το σκεπτικό ότι εκεί μπορεί να γίνει μια συνολική συζήτηση για τη φυσιογνωμία της συντηρητικής παράταξης και παράλληλα σε χρόνο που δεν επηρεάζει τα τεκταινόμενα στη χώρα (θεωρητικά μέχρι εκείνη την περίοδο τα θέματα που σχετίζονται με την οικονομία θα έχουν εν πολλοίς ξεκαθαρίσει) θα μπορούσε να συζητηθεί και ένας διαφορετικός τρόπος οργάνωσης και δομής.
Με αυτήν την άποψη δεν φαίνεται να διαφωνεί ο κ. Καραμανλής, αλλά και ο κ. Σαμαράς δεν δείχνει αντίθετος, αν και στο επιτελείο του υπάρχουν στελέχη που θεωρούν ότι μια προσυνεδριακή περίοδος μπορεί να οδηγήσει σε εσωστρέφεια.
Οι θέσεις της ΝΔ για τη διαπραγμάτευση
Καθαρή λύση με τους εταίρους, θα στηρίξει στροφή στον ρεαλισμό
Ετοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, ως προς την έκβαση της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους εταίρους στην Ευρώπη που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, δηλώνουν στη ΝΔ και έχουν ήδη -σύμφωνα με πληροφορίες του «Eθνους της Κυριακής»- καταλήξει στις κινήσεις τους απέναντι σε κάθε πιθανό ενδεχόμενο.
Σε πρώτη φάση και μέχρι τη δημοσιοποίηση των τελικών κειμένων και της λίστας με τις μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει η Αθήνα, το κόμμα θα είναι εξαιρετικά προσεκτικό και θα επισημαίνει διαρκώς και σε όλους τους τόνους την ανάγκη να υπάρξει «καθαρή» λύση στο πρόβλημα πριν από την 28η Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία λήγει η παράταση που είχε εξασφαλίσει προ των εκλογών η κυβέρνηση Σαμαρά.
Από εκεί και πέρα, όπως σημειώνουν τακτικοί συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού, ακόμη κι αν ο κ. Τσίπρας επιλέξει τώρα να κάνει «στροφή» στον ρεαλισμό προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος με τους Ευρωπαίους εταίρους και στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και ως προς τις εξαγγελίες που τελικά δεν θα υλοποιήσει, θα έχει σημαντικές δυσκολίες στο εσωτερικό του κόμματός του και δεν αποκλείουν ακόμη και τη διάσπαση. Εκτιμούν ότι εάν επιτευχθεί οριστική συμφωνία, αυτή θα πρέπει να «περάσει» από τον ελληνικό Κοινοβούλιο και τότε ένα σημαντικό τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και πιθανότατα και οι ΑΝΕΛ θα αντιδράσουν.
Σύσκεψη αρχηγώνΕάν παρά τα θετικά βήματα που έγιναν την Παρασκευή υπάρξει ρήξη με την Ευρώπη στο τέλος των διαβουλεύσεων, τότε ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ζητήσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Εφόσον η σύσκεψη πραγματοποιηθεί, αναμένεται να επισημάνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνία με τους εταίρους προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα για την οικονομία. Θα αντιταχθεί, εφόσον τεθεί, στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, ενώ θα δηλώσει πρόθυμος να στηρίξει αυτήν τη «στροφή» της κυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων σε συγκεκριμένους όρους, που θα αφορούν και τα πρόσωπα και την πολιτική που θα ακολουθηθεί.
Γιάννης Σαραντάκος
saradakos@pegasus.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc