Ο δρόμος της ειλικρίνειας

Ο δρόμος της ειλικρίνειας


Στο γήπεδο των συμβολισμών είναι καλό να παίζει κανείς ειδικά εάν «μετρά» μόλις λίγες ημέρες σε θέσεις ευθύνης. Ωστόσο, ύστερα από ένα μικρό σχετικά διάστημα, αυτό δεν αρκεί και είσαι υποχρεωμένος να προχωρήσεις στην ουσία των θεμάτων. Κάτι τέτοιο συμβαίνει με την κυβέρνηση, η οποία επένδυσε πολλά στο πεδίο των συμβολισμών και τώρα καλείται να διαχειριστεί την ουσία των δύσκολων προβλημάτων.
Το ότι την «τρόικα» την ονομάζουν «θεσμούς» και το μνημόνιο «συμβόλαιο» προφανώς έχει τη σημασία του, αλλά μόνο σε επίπεδο συμβόλων και επικοινωνίας. Ο,τι είχε να κερδίσει ο πρωθυπουργός από αυτήν τη διαχείριση, το κέρδισε, τώρα είναι η στιγμή να αποδείξει στην πράξη ότι κάτι άλλαξε στην Ελλάδα την 25η Ιανουαρίου. Αυτό είναι το προγραμματικό του στοίχημα και από την έκβαση αυτής της μάχης θα κριθεί.
Σε λίγες εβδομάδες κανείς δεν θα δίνει σημασία για το πώς θα λέγονται οι ελεγκτές ή για το εάν ο έλεγχος θα γίνεται στην Αθήνα, στο Παρίσι ή στις Βρυξέλλες. Σημασία θα έχει εάν η κατηφόρα του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων σταματήσει και -κυρίως- το εάν θα υπάρξουν σαφή δείγματα ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία. Και τα δύο αυτά ζητήματα, δυστυχώς, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα. Αλλα λένε τα κείμενα και άλλα οι υπουργοί. Κανείς δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει ή τι πρόκειται να συμβεί. Είναι υπόθεση (και χρέος) του ίδιου του Αλ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει στους Ελληνες το σχέδιό του. Να μιλήσει ειλικρινά και να παρουσιάσει αυτά που έχει κερδίσει, αλλά και αυτά που δεν θα μπορέσει τελικά να κάνει πράξη.
Εάν επιμείνει στο παιχνίδι εντυπώσεων και στη «γραμμή» ότι η Ευρώπη υπάκουσε πλήρως στα δικά του αιτήματα, τότε πολύ σύντομα οι προσδοκίες που ο ίδιος θα έχει καλλιεργήσει στους πολίτες θα διαψευσθούν. Και εκείνη τη στιγμή θα αρχίσει το πραγματικό πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνησή του, που θα ξεκινήσει από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και θα φτάσει αργά ή γρήγορα στα υπουργικά γραφεία. Αυτό πρέπει να αποφύγει και, δυστυχώς για τον ίδιο, ο δρόμος είναι ένας: της ειλικρίνειας!ethnos

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»