Πως βλέπει τη συμφωνία ο ξένος Τύπος

«ΟΥΤΕ ΓΑΤΑ, ΟΥΤΕ ΖΗΜΙΑ»

Πως βλέπει τη συμφωνία ο ξένος Τύπος

Με την πεποίθηση ότι η συμφωνία για παράταση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας δεν αλλάζει δραματικά τη σχέση της νέας κυβέρνησης με τους εταίρους και δανειστές, σχολιάζουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης τις εξελίξεις στο Eurogroup, τονίζοντας πάντως το θετικό στοιχείο της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη και της διάσωσης της ρευστότητας των τραπεζών.

Πως βλέπει τη συμφωνία ο ξένος Τύπος
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν την Παρασκευή να παρατείνουν τη δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα για τέσσερις μήνες, μετά από εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων» αναφέρεται σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες στη New York Times.
Όπως σημειώνεται, «η συμφωνία που επιτεύχθηκε, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ανοίγει το δρόμο για την Ελλάδα ώστε "να ξεκλειδωθεί" περαιτέρω οικονομική βοήθεια από τα 240 δισεκατομμύρια ευρώ της δανειακής συμφωνίας, εφόσον η χώρα πληροί ορισμένες υποχρεώσεις που ορίζονται από τους πιστωτές της».
Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, παρατίθενται αποσπάσματα από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων και της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ που έγιναν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, υπογραμμίζοντας την αναφορά του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι «έχουμε δημιουργήσει κοινό έδαφος και πάλι».
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν επί της αρχής να παρατείνουν το πρόγραμμα διάσωσης της χρεωμένης Ελλάδας για τέσσερις μήνες, αποτρέποντας μια πιθανή έλλειψη ρευστότητας τον Μάρτιο, που θα μπορούσε να εξωθήσει τη χώρα εκτός της ζώνης του κοινού νομίσματος, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.
Και προσθέτει: «Η συμφωνία αυτή που πρέπει να επικυρωθεί μόλις οι δανειστές της Ελλάδας δηλώσουν ότι είναι ικανοποιημένοι από τη λίστα μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα, βάζει τέλος στις εβδομάδες αβεβαιότητας που προκάλεσε η δέσμευση της νέας κυβέρνησης της Αριστεράς να αντιστρέψει τα μέτρα λιτότητας.
» Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε μετά από τρεις υπουργικές συνόδους και δύο εβδομάδες σκληρών δημόσιων εκφράσεων, παρέχει στην ελληνική κυβέρνηση μια περίοδο χάριτος προκειμένου να μπορέσει να διαπραγματευτεί με τους εταίρους ένα μακροπρόθεσμο σύμφωνο ελάφρυνσης του χρέους από τους επίσημους δανειστές.
Επιπλέον, η συμφωνία υποχρέωσε το νεο ριζοσπάστη πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε μια πολιτική υπαναχώρηση από τις υποσχέσεις για αποχώρηση από το σύμφωνο οικονομικής διάσωσης, τερματισμό της συνεργασίας με την περιβόητη "τρόικα" και αντιστροφή της λιτότητας», εκτιμά το Reuters.
«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία που θα συνεχίσει τη ροή κεφαλαίων προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης», αναφέρεται σε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείουBloomberg, προσθέτοντας «με αντάλλαγμα τη δέσμευση της Ελλάδας να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, αγοράζοντας χρόνο για να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες της χορήγησης των μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες μεταξύ των υπουργών Οικονομικών από τα 19 μέλη της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για την «παράταση» της βοήθειας προς την Ελλάδα για τέσσερις μήνες.
Στη συνέχεια, παρατίθεται μέρος των δηλώσεων των Ευρωπαίων αξιωματούχων, υπογραμμίζοντας την επισήμανση του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ότι «συμφωνήσαμε σε τέσσερις μήνες υπό προϋποθέσεις» και ότι «η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει την Δευτέρα κατάλογο των μέτρων που θα αναλάβει ως αντάλλαγμα» και πως «τα θεσμικά όργανα θα ελέγξουν αν η λίστα είναι επαρκής».
Για πυρέτώδεις διπλωματικές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες που πέτυχαν να διασφαλίσουν τη νέα συμφωνία παράτασης του προγράμματος της Ελλάδας, με τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να μην ανατρέψουν τα μέτρα λιτότητας, κάνει λόγο ο Guardian.
«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πέτυχαν μια συμφωνία για να αποτρέψουν το κλείσιμο του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας, ύστερα από έναν αγωνιώδη διπλωματικό γύρο στις Βρυξέλλες. Το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας θα παραταθεί για τέσσερις μήνες, με την νέα κυβέρνηση της Αριστεράς να δεσμεύεται ότι δεν θα αποσύρει τα μέτρα λιτότητας που συνδέονται με τη διάσωση», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα στην ιστοσελίδα της.ethnos

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»