Πολιτική | 01.09.2010

Αμετανόητος για το Ιράκ και βολές κατά του Μπράουν

Δηλητηριώδη σχόλια κατά του διαδόχου του, Γκόρντον Μπράουν, με ανάρμοστο ύφος και πλήρη κάλυψη στις δικές του επιλογές είναι τα κεντρικά σημεία της πολιτικής αυτοβιογραφίας του Τονι Μπλερ που κυκλοφόρησε σήμερα.

Το περιεχόμενο του βιβλίου που τιτλοφορείται “Ένα Ταξίδι” παρέμενε, έως την κυκλοφορία του, επτασφράγιστο μυστικό, θα συζητηθεί έντονα αφού εμμέσως πλην σαφώς ο πρώην πρωθυπουργός επιχειρεί να αναμιχθεί στις εσωκομματικές διαδικασίες των Εργατικών για την εκλογή του νέου ηγέτη

“Συναισθηματικά ανάπηρο” χαρακτηρίζει τον Γκορντον Μπράουν ο Τόνι Μπλερ στην 700 σελίδων πολιτική αυτοβιογραφία του που κυκλοφορεί σήμερα. Στο πόνημα, για το οποίο εισέπραξε μαμούθ προκαταβολή, σχεδόν 5 εκατ. στερλινών, ο Τόνι Μπλερ ισχυρίζεται ότι η εγκατάλειψη των αρχών των Νέων Εργατικών, οδήγησε στην ήττα του περασμένου Μαΐου. Κατηγορεί τον Γκόρντον Μπράουν για κρατισμό, επιστροφή στις θεωρίες του Κέινς και για επαναφορά του κόμματος στις αρχές του σοσιαλισμού. Άποψη που σίγουρα θα επικριθεί δριμύτατα από τα μέλη του κόμματος, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία για εκλογή νέου ηγέτη.

Επικροτεί την πολιτική περικοπών του Κάμερον

Παλαιότερες διαμαρτυρίες κατά του ΜπλερΠαλαιότερες διαμαρτυρίες κατά του ΜπλερΜάλιστα στο επίλογο του βιβλίου του ο πρώην πρωθυπουργός σχολιάζει ότι η μείωση του ελλείμματος και οι περιστολές των κρατικών δαπανών θα έπρεπε να ξεκινήσουν από το 2007, επικροτώντας έτσι έμμεσα την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης συνασπισμού του Ντέιβιντ Κάμερον.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως ο Τόνι Μπλερ και οι πολιτικές του αποτελούν παρελθόν για το Εργατικό Κόμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι για την ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου και του άλλοτε συμβούλου του, Ντέιβιντ Μιλιμπάντ, έχουν σαφώς αποστασιοποιηθεί από τον Μπλερ και τους τότε συνεργάτες του, όπως τον Πίτερ Μάντελσον. Οσον αφορά την επιλογή του να συμμετάσχει στον πόλεμο κατά του Ιράκ, ο κ. Μπλερ δηλώνει πως έπραξε το σωστό με μοναδικό σημείο αυτοκριτικής ότι δεν προέβλεψε τις επιπτώσεις, την σύμπραξη -όπως λέει- του Ιράν και με Αλ Κάιντα. Πιο συγκεκριμένα, για το Ιράν ο Τόνι Μπλερ πιστεύει πως η ανάπτυξη του πυρηνικού του προγράμματος θα πρέπει να αποτραπεί με κάθε μέσο, ακόμα και με βία.

Μαρία Καστρισιανάκη

Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»