Πολιτική | 22.09.2010

Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, με τους Πράσινους στο 24%

Έναν χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία που έδωσαν αυτοδυναμία στους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν δραματική ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων.

Εάν γίνονταν σήμερα εκλογές στη Γερμανία, η Άγκελα Μέρκελ θα έπαιρνε θέση στα έδρανα της αντιπολίτευσης μαζί με τον κυβερνητικό της εταίρο και υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, καθώς τα κόμματα της κεντροδεξιάς (CDU/CSU,FDP) μετά βίας θα συγκέντρωναν ένα ποσοστό της τάξεως του 34%.

Αντίθετα, η συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Πρασίνων (Grüne) θα συγκέντρωνε την προτίμηση του 48% των ψηφοφόρων και θα διασφάλιζε κυβερνητική αυτοδυναμία. Και όχι μόνο. Το κόμμα των Πρασίνων δεν θα περιοριζόταν στο ρόλο του «μικρού κυβερνητικού εταίρου», αλλά θα μπορούσε να διεκδικήσει ακόμη και τον καγκελάριο, με δεδομένο ότι εμφανίζεται ισοδύναμο με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα στης δημοσκόπησης που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ινστιτούτο Forsa, το 24% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι εάν γίνονταν σήμερα εκλογές θα ψήφιζαν τους Οικολόγους. Τόσοι ακριβώς είναι και εκείνοι που δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν τους Σοσιαλδημοκράτες. Πρόκειται για μια πρωτοφανή πολιτική μετατόπιση στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας, η οποία επιβεβαιώνει την συρρίκνωση της επιρροής των μεγάλων κομμάτων, Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.

Αναλυτές υποστηρίζουν πάντως ότι οι Πράσινοι ευνοούνται σήμερα από τη συζήτηση για την παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων στη Γερμανία, την οποία έχει αποφασίσει η κεντροδεξιά κυβέρνηση Μέρκελ.

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»