Πολιτική | 25.09.2010

Nέος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος ο Εντ Μίλιμπαντ

Ο Εντ επικράτησε του μεγαλύτερου αδελφού του Ντέιβιντ Μίλιμπαντ οριακά, με διαφορά μόλις 1,3 %. Το αποτέλεσμα κρίθηκε στον τέταρτο γύρο, αφού καταμετρήθηκαν τα ψηφοδέλτια και των άλλων τριών υποψηφίων

Τα τελικά ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: Εντ Μιλιμπαντ 50,65 %, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ 49,35 %. Στην προεκλογική εκστρατεία που διήρκεσε τέσσερις μήνες, τα δύο αδέλφια συγκρούστηκαν σε ιδεολογικό επίπεδο, κυρίως όσον αφορά την αποτίμηση των δεκατριών χρόνων ηγεμονίας των Νέων Εργατικών υπό τον Τόνι Μπλερ. Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ ξεκίνησε την κούρσα ως το φαβορί με την υποστήριξη όλων των μέσων ενημέρωσης και των εφημερίδων, εκτός των Νew Statement και Tribune, δύο πολιτικών περιοδικών που εκφράζουν τον αριστερό χώρο των Εργατικών. Τον μικρότερο αδελφό του, Εντ Μίλιμπαντ, υποστήριξαν εξ αρχής οι τέσσερις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και αξιωματούχοι του κόμματος, όπως ο Νιλ Κίνοκ, ο Ρόι Χάρτεσλι και ο Τόνι Μπεν.

Επιστροφή στις ιδεολογικές ρίζες

Η διαφορά ανάμεσα στα δυο αδέλφια ήταν οριακήΗ διαφορά ανάμεσα στα δυο αδέλφια ήταν οριακήO Ντέιβιντ Μίλιμπαντ είχε τη στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών, υστέρησε ωστόσο σε ψήφους στις οργανώσεις βάσης και τα συνδικάτα. Σε βάρος του ιδίου και της υποψηφιότητάς του λειτούργησε αφενός η σύνδεση του με τον Τόνι Μπλερ, τον οποίο υπηρέτησε για χρόνια ως σύμβουλος και αφετέρου οι παλινωδίες του στην πρώτη επιχείρηση ανατροπής του Γκόρντον Μπράουν στην οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Μιλώντας ενώπιον οπαδών του ο 39χρονος Εντ Μίλιμπαντ αναφέρθηκε στα λάθη του παρελθόντος που απομάκρυναν το κόμμα από την κοινωνία και τόνισε την ανάγκη επιστροφής των Εργατικών στις ιδεολογικές τους ρίζες και την διαμόρφωση μιας νέας ταυτότητας που θα προσελκύσει τους νέους στην ενεργό πολιτική.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»