Οικονομία | 09.09.2010
"Έλληνας συνταξιούχος με 3.000 ευρώ;"
«Όχι» στην οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα λέει η νέα πρωθυπουργός της Σλοβακίας. Η αποκαλούμενη και «σιδηρά κυρία» της Κεντροδεξιάς Ιβέτα Ραντίκοβα ανέτρεψε την απόφαση της προηγούμενης, σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης για συμμετοχή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, προκαλώντας αμηχανία στην Αθήνα, αλλά και στις Βρυξέλλες. Τί λένε όμως οι ίδιοι οι Σλοβάκοι για όλα αυτά;
Ο Μπόρις Ζάλα, ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Σλοβακίας, είναι ένας από τους πιο έμπειρους πολιτικούς της χώρας. Διαφωνεί με την απόφαση της νέας κυβέρνησης, η οποία, όπως υποστηρίζει, θα έχει συνέπειες για τις σχέσεις της Μπρατισλάβα με την Ε.Ε.
H κ. Ραντίκοβα δήλωνε ότι η φτωχή Σλοβακία δεν μπορεί να πληρώνει την απείθαρχη Ελλάδα«Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, γιατί και η Σλοβακία έχει κέρδος από την αλληλεγγύη των άλλων κρατών- μελών της Ε.Ε.» δηλώνει ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Πιστεύω λοιπόν ότι η νέα κυβέρνηση θα δεχθεί πιέσεις από τους ίδιους τους πολίτες. Καλούμαστε να δείξουμε αλληλεγγύη όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά και προς την Ευρωζώνη, στηρίζοντας το ευρωπαϊκό νόμισμα».
Έλληνας συνταξιούχος με 3.000 ευρώ...
Η Έντιτ Μπάουερ, ευρωβουλευτής με το «Κόμμα του Ουγγρικού Συνασπισμού» ανήκει στην πολιτική οικογένεια της Κεντροδεξιάς όπως και η πρωθυπουργός της Σλοβακίας, αλλά διαφωνεί με την απόφασή της να ακυρώσει τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Πιστεύει ότι η ελληνική κρίση έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης στον προεκλογικό αγώνα, όπου το Συντηρητικό Κόμμα της κ.Ραντίκοβα δήλωνε ότι η φτωχή Σλοβακία δεν μπορεί να πληρώνει την απείθαρχη Ελλάδα...
«Χρησιμοποιούσαν το εξής επιχείρημα: στην Ελλάδα έλεγαν, η μέση σύνταξη είναι 3.000 ευρώ, ενώ στη Σλοβακία είναι 300 ευρώ. Αυτό μπορεί να μην ισχύει στην πραγματικότητα, αλλά στον προεκλογικό αγώνα πολλά λέγονται. Και δυστυχώς η κοινή γνώμη επηρεάστηκε...» τονίζει η κ.Μπάουερ στην Deutsche Welle.
Είναι δυνατόν να πιστεύουν οι Σλοβάκοι ψηφοφόροι ότι ο Έλληνας παίρνει 3.000 ευρώ σύνταξη; Ο Μάρτιν Τούμα, δημοσιογράφος και παρουσιαστής ενημερωτικών εκπομπών στην κρατική τηλεόραση της Σλοβακίας, διαπιστώνει ανάμεικτες αντιδράσεις απέναντι στην Ελλάδα.
«Στη Σλοβακία ο κόσμος ασχολείται περισσότερο με την εσωτερική πολιτική παρά με ευρωπαϊκά θέματα.. Νομίζω ότι οι πιο πολλοί αποδέχονται τα όσα λέει η σημερινή κυβέρνηση και λένε, γιατί να πληρώνουμε αυτούς που μας κορόϊδεψαν, που δεν τήρησαν τις συμφωνίες, που ξεγέλασαν ολόκληρη την Ε.Ε. Υπάρχουν όμως και άλλοι, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, οι οποίοι το βλέπουν διαφορετικά και λένε ότι δεν είναι σωστό να υπόσχεται κάτι και μετά την αλλαγή κυβέρνησης να το παίρνεις πίσω...»
Θα αναθεωρήσει η κ. Ραντίκοβα ;
Είναι δυνατόν να πιστεύουν οι Σλοβάκοι ψηφοφόροι ότι ο Έλληνας παίρνει 3.000 ευρώ σύνταξη;Ο Επίτροπος Όλι Ρεν προσπαθεί να πείσει την Μπρατισλάβα ότι η απόφαση για στήριξη της Ελλάδας είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Σλοβακίας. Ο σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Μπόρις Ζάλα πιστεύει ότι η κυβέρνηση Ραντίκοβα θα αναγκαστεί τελικά να αναθεωρήσει την πολιτική της:
«Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συνυπογράψει τη συμφωνία για παροχή δανείου στην Ελλάδα και σήμερα η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει στο Κοινοβούλιο. Δεν δώσαμε λευκή επιταγή, θέσαμε συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Προσωπική μου άποψη λοιπόν είναι ότι και η νέα κυβέρνηση της Σλοβακίας θα αλλάξει γνώμη μέσα στους επόμενους τρεις, τέσσερις, το πολύ έξι μήνες...»
Αντιθέτως, η ευρωβουλευτής της Κεντροδεξιάς Έντιτ Μπάουερ πιστεύει ότι η «σιδηρά κυρία» της Σλοβακίας δεν πρόκειται να υποχωρήσει.
«Τώρα η κατάσταση είναι λίγο περίπλοκη, γιατί η αρνητική απόφαση της κυβέρνησης έχει επικυρωθεί και από το Κοινοβούλιο. Και μία απόφαση του Κοινοβουλίου ανακαλείται πολύ πιο δύσκολα από μία απόφαση της κυβέρνησης...» δηλώνει η κ.Μπάουερ στην Deutsche Welle.
Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
Comments