Επισκόπηση τύπου | 17.09.2010

«Η Ελλάδα αγωνίζεται για την αξιοπιστία της»

Ο γερμανικός τύπος ασχολείται με την Ελλάδα σχεδόν καθημερινά. Πόσον μάλλον σήμερα, μετά την επίσκεψη του υπ. Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στη Φραγκφούρτη.

Η επίσκεψη του κ. Παπακωνσταντίνου στη Φραγκφούρτη καταγράφεται σήμερα στις οικονομικές σελίδες των μεγάλων εφημερίδων. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Ελλάδα αγωνίζεται για την αξιοπιστία της – ο υπ. Οικονομικών Παπακωνσταντίνου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: σε περίπτωση αναδιαπραγμάτευσης του χρέους θα συντριβεί το ευρώ».

Η εφημερίδα αναφέρει αναλυτικά τα αποτελέσματα του προγράμματος εξυγίανσης και καταλήγει: «Παρ’ όλα αυτά οι χρηματοπιστωτικές αγορές διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το εάν η Ελλάδα θα καταφέρει τελικά να εξυπηρετήσει το χρέος της.»

Εντυπωσιακή η στήριξη της τρόικας προς την Ελλάδα

Υπ. Οικονομικών Γ. ΠαπακωνσταντίνουΥπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου«Παρακαλώ εμπιστευτείτε μας!», είναι το τίτλος ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt με θέμα τη συνέντευξη Παπακωνσταντίνου: «Το έμαθε το μάθημά του ο κ. Παπακωνσταντίνου, ‘η εμπιστοσύνη είναι το παν’ δήλωσε χθες και συμπλήρωσε ‘κατακτάς την εμπιστοσύνη, εάν τηρείς αυτά που υποσχέθηκες. Και στο ζήτημα αυτό της εμπιστοσύνης, δηλαδή της αξιοπιστίας των αγορών, αρχίσαμε ως κυβέρνηση από το μηδέν και τώρα είμαστε σε καλό δρόμο’.

Οι αγορές όμως δεν φαίνεται να συμφωνούν και αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα του κ. Παπακωνσταντίνου. Πολλοί επενδυτές αμφιβάλλουν αν η Ελλάδα κατορθώσει μακροπρόθεσμα να αποπληρώσει έγκαιρα και στο ακέραιο το χρέος της προς τους πιστωτές της. Την αμφιβολία αυτή δεν αποδυνάμωσε ούτε το ευρωπακέτο οικονομικής στήριξης. Για τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα οι επενδυτές ζητούν σήμερα στις αγορές σχεδόν τα ίδια υψηλά ‘καπέλα’ επικινδυνότητας, όπως και πριν από την οικονομική στήριξη της ΕΕ και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Γεγονός που ανησυχεί το ΔΝΤ, γι’ αυτό και έστειλε τον υπουργό και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σε μια περιοδεία διαφήμισης της Ελλάδας προς τους θεσμικούς επενδυτές στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Φραγκφούρτη. Και για να διακηρύξουν εμφανώς τη στήριξή τους και την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα, η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ έστειλαν τους εκπροσώπους τους να παρευρίσκονται σε κάθε συνάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου. Χθες ήταν παρόντες γύρω στους 300 μάνατζερ-εκπροσώπους της τρόικας. ‘Εντυπωσιακή’ χαρακτήρισε ένας επενδυτής αυτή την παρουσία και πειστική όσον αφορά την αποφασιστική στήριξη της τρόικας προς την Ελλάδα. Επιπλέον πολλοί από τους εκπροσώπους της τρόικας άφησαν να εννοηθεί ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα εγκαταλείψει στην τύχη της την υπερχρεωμένη χώρα και μετά το 2013.

Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο, αλλά παρ’ όλα αυτά το ΔΝΤ γνωρίζει πως παρά τη στήριξή του οι επενδυτές επιμένουν με τη στάση τους στη ρήση: η εμπιστοσύνη είναι καλή, αλλά ο έλεγχος καλύτερος.»

Η ομάδα Κρις Σπύρου και η λειτουργία στην Αγία Σοφία

Αγία Σοφία - ΚωνσταντινούποληΑγία Σοφία - ΚωνσταντινούποληΤέλος η εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel με τίτλο«Ορθόδοξοι χριστιανοί από τις ΗΠΑ θέλουν να κάνουν λειτουργία στην Αγία Σοφία», αναφέρεται στην προσπάθεια της ομάδας γύρω από τον Ελληνοαμερικανό Κρις Σπύρου να τελέσει λειτουργία στην Αγία Σοφία. Προσπάθεια που ήδη χθες με ανακοίνωση του κ. Σπύρου ματαιώθηκε.

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Η Αγία Σοφία είναι από το 1930 μουσείο και στους χώρους της απαγορεύεται οποιαδήποτε θρησκευτική ιεροτελεστία. Μια σκληροπυρηνική ομάδα Ελληνοορθοδόξων από τις ΗΠΑ με επικεφαλής τον Κρις Σπύρου, πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας, ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα προσπαθήσει να τελέσει ορθόδοξη λειτουργία στον πάλαι ποτέ χριστιανικό ναό, δηλώνοντας ότι είναι ευπρόσδεκτος και ο πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το πατριαρχείο Κων/πολεως αποστασιοποιήθηκε από τις δηλώσεις και τις δραστηριότητες αυτής της ομάδας, ενώ οι Τούρκοι εθνικιστές το βλέπουν σαν πρόκληση και σαν απόπειρα να ακυρωθεί η κατάληψη της Κωνσταντινουπόλεως από τον Μωάμεθ το 1453.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

dw

Comments

lornion said…
πάνε οι εποχές που οι Ελληνες ηταν Ελληνες ,σημερα ολοι εργάζονται για να επιζήσουν.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc