Πολιτική | 29.09.2010

"Η κυβέρνηση Καραμανλή ξεγέλασε την ελληνική κοινή γνώμη"

Ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο ευρωκοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς είναι πεπεισμένος ότι η ΕΕ χρειάζεται εκτός από δημοσιονομική πειθαρχία, σειρά μέτρων με τα οποία θα ενισχυθεί σημαντικά η ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα αυστηρότερο Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας θα πρέπει να επικυρωθούν από το ευρωπαϊκό συμβούλιο, αλλά και από το ευρωκοινοβούλιο. Ποια στάση θα τηρήσουν όμως οι ευρωβουλευτές; Θα στηρίξει το ευρωκοινοβούλιο τις προτάσεις του Ολι Ρεν; Ο αρχηγός της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς τόνισε το πρωί σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιόφωνο του Deutschlandfunk: «Κατ΄ αρχήν θα εξετάσουμε προσεκτικά τις προτάσεις. Υπάρχουν σίγουρα ορισμένα στοιχεία που γνωρίζουμε ήδη εκ των προτέρων ότι θα στηρίξουμε. Για κάποια άλλα θα ζητήσουμε διευκρινήσεις. Το κάναμε ήδη χθες. Αφορούν στα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης της οικονομίας στην ευρωζώνη».

Προτεραιότητα στις επενδύσεις

«Οι επενδύσεις θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας»«Οι επενδύσεις θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας»Κατά την άποψη του Γερμανού ευρωβουλευτή η ευρωπαϊκή επιτροπή θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη της ευρωζώνης, η οποία εξέρχεται αργά, αλλά σταθερά από την μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην μέχρι σήμερα ιστορία της: «Πιστεύουμε ότι αυτό που απαιτείται είναι επενδύσεις σε έργα υποδομής, στην έρευνα, στην εκπαίδευση. Επενδύσεις από τις οποίες θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Διότι μόνο με την ανάπτυξη και με περισσότερη απασχόληση θα αυξηθούν τα έσοδα του δημοσίου που με τη σειρά τους είναι απαραίτητα για να αποπληρωθούν τα δάνεια και να μειωθεί το έλλειμμα. Δεν αρκεί λοιπόν η μείωση του χρέους, δεν αρκούν μόνο μέτρα λιτότητας. Οι περικοπές θα πρέπει να συνδυαστούν με συγκεκριμένα μέτρα που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Κατά την άποψή μου το μειονέκτημα των προτάσεων του Ολι Ρεν είναι ότι εξετάζει μόνο τον τομέα των δαπανών και λέει, εδώ πρέπει να γίνουν περικοπές. Όμως το χρέος μειώνεται όταν αυξάνεις τα δημόσια έσοδα και περιορίζεις τις δαπάνες, οι οποίες όμως δεν μειώνονται μόνο με περικοπές».

Υπέρ του «αυτοματισμού»

Ίσως να είχαν αποφευχθεί τα χειρότερα αν υπήρχε σύστημα κυρώσεων των δημοσιονομικά απείθαρχων χωρώνΊσως να είχαν αποφευχθεί τα χειρότερα αν υπήρχε σύστημα κυρώσεων των δημοσιονομικά απείθαρχων χωρώνΈνα από τα σημαντικότερα σημεία των προτάσεων της ευρωπαϊκής επιτροπής είναι ο λεγόμενος «αυτοματισμός». Ο αρχηγός της Σοσιαλιστικής Ομάδας τάσσεται υπέρ ενός αυτόματου συστήματος επιβολής κυρώσεων σε κράτη που κρίνονται δημοσιονομικά απείθαρχα: «Στο σημείο αυτό η Κομισιόν έχει την αμέριστη στήριξή μου. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο σημείο. Ούτε λίγο ούτε πολύ η ευρωπαϊκή επιτροπή διεκδικεί ένα τρόπο άμεσης παρέμβασης σε ένα τομέα που βρίσκεται στη δικαιοδοσία των κυβερνήσεων των χωρών-μελών. Επειδή όμως ήταν μέχρι σήμερα έτσι, η ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση του κυρίου Καραμανλή ξεγέλασε την ελληνική κοινή γνώμη στην Ελλάδα και εξαπάτησε τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Είναι σκληρό βέβαια, αλλά νομίζω ότι αυτά έπρεπε να ειπωθούν μια φορά με αυτό τον τρόπο».

DLF/Friedbert Meurer/Στέφανος Γεωργακόπουλος

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»